Ev Hanımları İçin Fiziksel Aktivite Rehberi

Ev Hanımları İçin Fiziksel Aktivite Rehberi

Ev Hanımları İçin Fiziksel Aktivite Rehberi

Yaşadığımız hayat şartları, beslendiğimiz besinlerin kalitesizliği sağlıklı yaşam konusunun daha çok üzerinde durmamızı gerektiriyor. Daha önceden yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde günlük 10.000 adım atmanın sağlık için yeterli olacağı söylenirken, artık bu sayı git gide artıyor. 15.000-20.000 adımlardan bahsediliyor. Peki neden? Ne oldu da ne değişti de bu rakamlar böyle arttı? Ben size anlatayım. Günlük yaşadığımız hayat fazlasıyla pasif, inaktif hale geldi. Ben eskiden de spor yapmıyordum demeyin. Bahsettiğim şey günlük aktivite düzeyimiz, spor değil. 10 yıl öncesini düşünün, akıllı telefonların, tabletlerin bilgisayarların bu kadar hayatımıza girmediği zamanları. Şu günlerde zamanımızın büyük çoğunluğunu onlarla geçiriyoruz. Bir 10 yıl önce hayatımız nasıldı? Ne yapıyorduk? Vakit nasıl geçiyordu? Bunları unuttuğumuz için bugün sağlık için 15.000 adım demek zorunda kaldık.

Bu konuyu fazlasıyla dert etmiş biri olarak hem ev hanımları hem de çalışan kadınlar için ayrı ayrı 1 haftalık fiziksel aktivite düzeyi artırma programı oluşturmaya karar verdim. Bu yazımda ev hanımları için olan programı anlatmakla başlayacağım.

Ev Hanımları İçin Fiziksel Aktivite Rehberi

  • 1. Gün – Pazartesi: Pazartesi günleri genelde ev hanımlarının temizlik günüdür. O yüzden bugün normalden daha fazla enerji harcayacağınızı düşündüğüm için fazla yüklenmeyeceğim. 4 kere 2 dakika arayla 75’er tane ip atlayalım. Günün herhangi bir saatinde yapabilirsiniz. Ancak akşama doğru metabolizmanın yavaşladığını unutmayalım.
  • 2. Gün – Salı: Sabah çocuklar okula, eşler işe gönderildikten sonra hafif bir kahvaltı yapıp hava güzelse 1 saat yürüyüş yapalım. Hava şartları izin vermiyorsa daha önceki yazımda anlattığım youtube’dan walk at home videolarından birini açıyoruz 45 dk onu yapalım.
  • 3. Gün – Çarşamba: Süpermarketler çıktı çıkalı pazarlar unutuldu. Ama ben hala pazardan alışveriş yapmayı çok seviyorum. Bizim burada pazar çarşamba günü kurulduğu için pazar alışverişini çarşambaya yazdım. Sizin oturduğunuz mahallede hangi gün kuruluyorsa o günün programıyla değiştirebilirsiniz. Pazara kadar yürüyoruz, pazara varınca tüm pazarı en az 1 kere gezip öyle alışverişe başlıyoruz. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak çok iyi gelecek bu fiziksel aktivite ☺
  • 4. Gün – Perşembe: Youtube’a giriyoruz ‘walk at home’ yazıyoruz. 45 dakikalık videolardan birini seçiyoruz. Çok basit hareketlerle inanılmaz enerji harcamamızı sağlayan bu videoları ben çok beğeniyorum. Sizlerinde beğeneceğinizi umuyorum.

Ev Hanımları İçin Fiziksel Aktivite Rehberi

  • 5. Gün – Cuma: Haftanın son gününü squat’la bitirelim diyorum ne dersiniz? Squat’ı birçoğunuzun bildiğine eminim ama bilmeyenler için hareketi anlatalım. Ayaklarımızı omuz genişliğinde açıyoruz. Kollarımızı 90 derece olacak şekilde öne doğru uzatıyoruz. Arkanızda bir sandalye olduğunu hayal edin ve sandalyenin ucuna oturuyormuş gibi dizler 90 derece olacak şekilde büküyoruz. Hiç beklemeden kalkıyoruz. 10 tekrar 5 set olarak cuma gününün fiziksel aktivitesini tamamlıyoruz.

Hafta sonu için size bir program yazmayacağım. Çünkü hafta sonu tüm hafta iple çektiğimiz, ailecek vakit geçireceğimiz zaman dilimleri. O yüzden kendi ailenizi şartlarına uygun olarak fiziksel aktivite programınızı siz belirlemelisiniz. Belki çocuğunuzla parkta 1-2 saat oyun oynamak olabilir ya da AVM’ ye gidip 3-4 saat gezmek olabilir. Önemli olan yaptığınız güzel şeyi ailecek yapabilmek.

Umarım başlangıç yapabilmeniz için güzel bir rehber olmuştur. Hayatınızdan hareket yüzünüzden gülümseme eksik olmasın.

Daha sağlıklı bir yaşam için profesyonel destek almak isterseniz humeyraekiz@hotmail.com ‘a e-posta gönderebilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir