Mutlu Çocuklar Yetiştirmenizi Sağlayacak Fikirler

Mutlu Çocuklar Yetiştirmenizi Sağlayacak Fikirler

Mutlu Çocuk Yetiştirmenin Yolları

Çocuklarımız elbette hayatımızda en önemli varlıklarıdır ve hatta bir çoğunuzun hayatının merkezidir. Fakat uçaklardaki oksijen maskelerini bilirsiniz, ilk önce kendinize sonra çocuğunuza takmanız gerekir. Belki bu tavır önce bencilce de görünse biliriz ki biz sağlıklı kalabildiğimiz sürece çocuğumuzun da sağlıklı kalır. Aynı şey mutlu evlilik ve mutlu çocuklar içinde geçerlidir. Çocuklarımızı beslediğimiz ve özen gösterdiğimiz kadar, eşimizle aramızdaki ilişkiye ve yakınlığa da özen göstermeliyiz.

Araştırmalar gösteriyor ki, anne-baba mutluysa, çocuklarının mutlu olma ihtimali çok daha yüksektir. Evliliklerinde kişilerin % 67’si çocukları dünyaya geldikten sonra, eşleriyle olan ilişkilerinde “Mutsuz” olduklarını belirtmektedir. Peki “Nasıl mutlu anne-baba=mutlu çocuklar dengesini sağlayabiliriz?

Diyebiliriz ki; romantik ilişkilerde mutluluğun uzun süre hatta hayat boyu sürmesi mümkün… Ve yine araştırmalar gösteriyor ki, binlerce çiftle yapılan çalışmalarda, bazı çiftlerin yıllar geçmesine rağmen, halen çok “mutlu” olduklarını, daha da önemlisi bu mutlu çiftler benzer özellikler taşıdığını göstermektedir. Bu özelliklerin neler olduğuna bakmadan önce güzel bir haberim var, bunların tamamı “öğrenilebilir” becerilerdir. Siz de “Çocuklarım mutlu olsun” diyenlerdenseniz öncelikle, ilişkinize yatırım yapmaya ve eşler arası mutluluk önerilerini gözden geçirmeye başlamanızı tavsiye ederim.

Bakalım mutlu çocuklar yetiştirmemizi sağlayacak mutlu ilişkilerin özellikleri neler?

Mutlu Çocuk Yetiştirmenin Yolları

Mutlu Eşlerin Ortak Özellikleri

1- İyi Arkadaşlardır
Birbirlerini, neleri sevip, neleri sevmediklerini, nelerden sıkıntı duyabileceklerini, nelerin onları mutlu edeceğini çok iyi bilirler.

2- Birbirlerine Kaliteli Vakit Ayırıyorlar
Evliliğinde mutsuz olan çiftler ile benzer sürelerde çalışmalarına ve aile-sosyal yaşamlarına benzer vakitler ayırmalarına rağmen, haftada ortalama beş saatlerini birlikte geçiriyor, birbirlerine kaliteli vakit ayırıyorlar.

3- Takdir ve İltifat Etmeye Çekinmiyorlar
Mutlu çiftler birbirlerine iyi hissettirecek şeyler söyleme fırsatını hiç kaçırmıyorlar. Eşleriniz yaptığı ve hoşuna giden her şeyi o anda söylüyor ya da takdir ettiklerini hissettirmektedirler.

4- Ortak Bir Sohbet Konusu Her Zaman Bulabiliyorlar
Bugün neler yapacaksın?“, “Günün nasıl geçti?“, “Biraz daha anlatsana…” Tabi bunları sorgulayan tavırla değil gerçekten birbiriyle sohbet etmeye vakit geçirmeye istekli olduğundan sorarlar. Onlar için yağan yağmurun şiddeti, gün içinde gördükleri herhangi bir farklılık ya da akıllarına gelen bir düşünce, keyifli bir sohbet konusu olabiliyor. Birbirlerini ilgiyle dinliyorlardır.

Mutlu Çocuk Yetiştirmenin Yolları

5- Sevgilerini Daha Çok Gösteriyorlar
Birbirleriyle daha fazla sevgi içerikli davranıyorlar, daha fazla birbirlerini öpüyorlar, daha fazla birbirlerine sarılıp dokunuyorlar.

6- Tartışmaları Daha Düzeylidir
Mutlu çiftler, tartışmalara yumuşak bir şekilde başlıyorlar. Onlarda elbette her zaman aynı fikirlerde olmayabiliyor. Fakat farklı bir fikir ya da tercih belirtme konusunda sıkıntı yaşamıyorlar. Tartışmalar sırasında, tansiyon yükselse de kendilerini güvende hissetmeye devam ediyorlar. Mutlu ilişkilerde “Acaba… Haklı olabilir mi?” sorusu hemen her çatışma durumunda rahatlıkla sorulabiliyor, “Haklısın” sihirli kelimesini kolaylıkla söylenebiliyor. Mutlu eşler tartışmalar sırasında kendi kendilerini rahatlatabiliyor, ihtiyaç duyduklarında mola alabiliyor, tartışma yükseldiğinde ise onarmak için adım atabiliyorlar. Mutlu eşler her iki taraf da söylediklerini anlamak isteyen birinin var olduğunu, fikrinin, düşüncesinin eşleri için bir önem taşıdığını güçlü olarak hissetmektedirler.

7- Ortak program Planlıyorlar
Mutlu eşler günde en azından bir öğünü birlikte yiyorlar, haftada en az bir kez birbirlerinin seveceğinden emin oldukları bir plan yapıyorlar. Mutlu eşler birbirlerinin hayallerini çok iyi biliyorlar. Yakın gelecek ya da uzak geleceğe dair beklentilerini, çocukluktan bu yana kurdukları hayalleri ve nedenlerini de çok iyi bilmektedirler.

8- Sen ve Ben yerine “Biz” Vardır
Mutlu ilişkilerin kendi ortak kuralları, anlamları, gelenekleri “Bizde böyle…” leri vardır. “Biz” kavramı oturmuş ve benler yada senler yerine “Biz”leri vardır.

Evet mutlu çocuklar için önce mutlu anne baba gerekir. İlişkinize ve mutluluğunuza öncelik verin gerisi gelecektir.

Yaşam ve İlişki Koçluğu Hizmetleri üzerine ayrıntılı bilgi almak için www.interaktifdanismanlik.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir