Meşakkatli Ama Çok Lezzetli Kruvasan Tarifi

Meşakkatli Ama Çok Lezzetli Kruvasan Tarifi

Lezzetli Kruvasan Tarifi

Kruvasan Evde Nasıl Hazırlanır?

Kahvaltıya ya da ikindi çayına leziz kruvasan tarifi YeşilTopuklar.com’da…

Ağızda dağılan, çıtır çıtır bir lezzetin damaklarda bıraktığı tada hiç doyum olmaz. Kruvasanın tadının bu kadar güzel olmasında yapılışının meşakkatli olması mı yatıyor bilemeyiz ama yemesi kadar yapmasının da keyifli olacağına inanıyoruz.

Kruvasan malzemeleri:

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 4 yumurta
  • 1 paket yaş maya
  • 100 gram tereyağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 7 su bardağı un
  • Kakaolu fındık ezmesi

Kruvasan hazırlanışı: Maya, şeker,un, tuz ve sütü bir kaba alıp mikserin en düşük hızında 1-2 dakika kadar karıştırın. Eğer hamur çok kuru görünüyorsa birer çorba kaşığı süt daha ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra mikseri yüksek hızında yaklaşık 4 dakika çalıştırarak yumuşak ve yapışmayan bir hamur elde edin. Bütün malzemelerin birbirine iyice karışması için 3. dakikada hamuru kaptan çıkartıp ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp kaba aktararak karıştırmaya devam edin. Hamur bir araya geldiğinde streç filmle sarıp plastik bir poşetin içine yerleştirin ve önce oda sıcaklığında 30 dakika bekletip ardından buzdolabında minimum 8 saat bekletin.

Kruvasan Nasıl Hazırlanır

Soğuk tereyağını 1-2 santimetrelik küplere kesip bir kaba alın ve 2 dakika boyunca mikserle karıştırın. Tereyağına vurarak elinizle şekil verin (2 santim kalınlığında 15-16 santim uzunluğunda) ve streç filme sarıp buzdolabına kaldırın.

Kruvasan Nasıl Hazırlanır

Hafifçe unladığınız tezgaha hamuru alıp 25 cm x 43 cm boyutunda bir dikdörtgen olarak açın. Tereyağını hamurun ortasına koyup hamuru bir mektup katlar gibi tereyağının üzerine katlayın. Katlarken hamurun kenarlarından biraz gerip sağlam bir şekilde bastırın. Bir merdane yardımıyla en ortadan başlayarak dışa doğru tereyağının tepesine vurarak hamura eşit oranda yayın. İşlem bittiğinde 2 santim kalınlığında ve 15×35 santimetre ebatlarında bir dikdörtgen elde etmelisiniz.

Kruvasan Nasıl Hazırlanır
1. Katlama: Hamuru yaklaşık olarak 35 cm x 65 cm büyüklüğünde hafifçe unlanmış bir tezgahta açın. Bir fırçayla tepesindeki fazlalık olan unları fırçalayıp yine mektup katlar gibi üçe katlayın. Katlanmış hamurun ebadı 35 cm x 20 cm olacaktır.

Bir tepsiye alıp üzerini streç filmle örtün ve buzdolabında minimum 2 saat dinlendirin.

Kruvasan Nasıl Hazırlanır

2. Katlama: Hamurun uzun tarafı size bakacak şekilde unlanmış bir tezgaha alın ve yine 35 cm x 65 cm büyüklüğünde açın. Tekrar mektup katlar gibi üçe katlayın, üzerini örtün ve buzdolabında minimum 2 saat dinlenmeye bırakın.

Tekrar hamurun uzun tarafı size bakacak şekilde unlanmış bir tezgaha alın ve yine 35 cm x 65 cm büyüklüğünde açın. Bu sefer sağ ve sol taraflardan hamurun orta noktasına doğru katlayın ve sonra ikiye katlayın. Katlanmış hamur toplam 4 kat olacaktır.

Kruvasan Nasıl Hazırlanır
3. Katlama: Bir fırçayla tepesindeki fazlalık olan unları fırçalayın, üzerini örtüp 2 saat daha dinlenmeye bırakın. (Kruvasanlar bu şekilde paketleyip 1 ay kadar derin dondurucuda da saklanabilir.)

Tezgahı unlayıp hamurun kısa tarafı size bakacak şekilde hamuru tezgaha alın. Hamuru her parça 18 cm uzunluğunda ve 16 cm genişliğinde olacak şekilde ortadan ikiye kesin. Bir parçayı buzdolabında dinlendirirken diğer parçayı yaklaşık 60 cm x 40 cm ebadında açın.

Kruvasan Nasıl Hazırlanır

Hamuru uzun tarafından ikiye katlayıp üçgen şeklinde kesin. Hamuru katladığınız için üst üste iki adet üçgen elde edeceksiniz. Daha sonra bu parçaları açıp ortasından kesin. Hamurun diğer yarısıyla da bu işlemleri tekrarlayın.

İki adet fırın tepsisine parşömen kağıdı serip bir kenara ayırın.

Kruvasan Nasıl Hazırlanır

Ellerinizi ıslak bir havluya silip nemlendirin. Üçgenleri teker teker elinize alın ve sivri ucundan hafifçe çekerek yaklaşık iki katı kadar gerin. Geniş kısmına kakaolu fındık ezmesi koyun ve hamuru sonuna kadar yuvarlayın.

Kruvasanları aralarında boşluk bırakarak (üç katı kadar büyüyeceklerini hesaplayarak) fırın tepsisine yerleştirin.

Suyla çırptığınız yumurtayı fırça yardımıyla tepelerine sürüp üzerlerini kapatmadan oda sıcaklığında yaklaşık 3 katı kadar şişene dek bekletin. Fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın. Kruvasanların tepesine yumurta karışımından tekrar sürüp önceden ısıtılmış fırında 12 dakika kadar pişirin. Fırın tepsilerinin yerlerini değiştirip ve döndürüp 4-6 dakika kadar daha pişirin.

Lezzetli Kruvasan Tarifi

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir