Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine Fotoğrafları

Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine Fotoğrafları

Osmanlı Dönemi Mekke ve Medine Fotoğrafları Sergisi

Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine Fotoğrafları Sergisi’nin yeni durağı Kuveyt

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin (IRCICA) “Haremeyn – Osmanlı döneminde Mekke ve Medine Fotoğrafları” Sergisi, Suudi Arabistan, Malezya ve İstanbul’dan sonra Kuveyt’te açıldı.

IRCICA ile Kuveyt Kültür, Sanat ve Edebiyat Milli Konseyi’nin birlikte düzenlediği serginin açılışına IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, Kuveyt Kültür, Sanat ve Edebiyat Milli Konseyi Genel Sekreteri Sayın Ali Husain Al-Yuha ve T.C. Kuveyt Büyükelçisi Sayın Salih Murat Tamer katıldı. Sergi, 11 Şubat 2017 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Haremeyn – Osmanlı döneminde Mekke ve Medine Fotoğrafları” adlı sergi, Kuveyt İslam Eserleri Kurumu’nda 20 Aralık 2016 tarihinde törenle açıldı. Açılış törenine IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, Kuveyt Kültür, Sanat ve Edebiyat Milli Konseyi Genel Sekreteri Sayın Ali Husain Al-Yuha, T.C. Kuveyt Büyükelçisi Sayın Salih Murat Tamer ve Kuveyt’teki kültür ve sanat kurumlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

Osmanlı Dönemi Mekke ve Medine Fotoğrafları Sergisi

IRCICA ile Kuveyt Kültür, Sanat ve Edebiyat Milli Konseyi’nin birlikte düzenlediği sergideki tarihi fotoğraflar; Sultan II. Abdülhamid’in Yıldız albümlerinden ve Medine Müdafii Fahreddin Paşa’nın koleksiyonundan oluşuyor. Sergide Kâbe’nin yanı sıra Medine’deki yaşamı gösteren fotoğraflar yer alıyor.

Daha önce Türkiye, Malezya ve Suudi Arabistan’da da açılan “Haremeyn – Osmanlı döneminde Mekke ve Medine Fotoğrafları” Sergisi hakkında bilgi veren İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, “Sergideki fotoğraflar Sultan II. Abdulhamid dönemi Yıldız albümlerinden ve I. Dünya Savaşı sırasında Medine Müdafii olarak tanınan Fahrettin Türkkan Paşa’nın koleksiyonundan seçildi. Mekke ve Medine tarihinin 19. Yüzyıl sonu-20. Yüzyıl başı dönemindeki altyapı ve inşaat faaliyetleri, tarihî mekanların onarımı ve korunması, hac ve kamu hizmetleri gibi çeşitli yönlerini yansıtan sergi, aynı zamanda bizler için kutsal topraklara hizmet anlamı da taşıyor. İnşallah bu özel sergiyi İslam dünyasının tamamı ile buluşturmak için gayret sarf ediyoruz.” dedi.

Osmanlı Dönemi Mekke ve Medine Fotoğrafları Sergisi

Sergi, 1908’den 1918’e kadar Kâbe, Sultan II. Abdülhamid tarafından 1900-1908 yıllarında Şam ile Medine arasında inşa ettirilen Hicaz Demiryolu, Mekke ile Medine (Haremeyn) hakkında orijinal bilgiler vermesi nedeniyle de oldukça dikkat çekici. İslam dünyasında özel yeri olan Mekke ve Medine şehirlerinin tarihi hakkında mevcut bilgi ve belgelere önemli katkılar sunduğu için sergi özel bir anlam taşıyor.

Harameyn-Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine Fotoğrafları” Sergisi Kuveyt İslam Eserleri Kurumu galerisinde 11 Şubat 2017 tarihine kadar sanatseverlere açık olacak.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir