Yaşayan Kur’an Olabiliriz

Yaşayan Kur’an Olabiliriz

Namaz Gönüllüleri Platformu’nun kurucularından ilahiyatçı yazar Ahmet Bulut, Müslüman’ın hayatının Kur’an eksenli olması gerektiğini söylüyor ve şu önerilerde bulunuyor: “Kur’an hep gözünüzün önünde olsun. Güne Kur’an okuyarak başlayın. Ailede herkesin bir Kur’an’ı olsun. Yolda, arabada Kur’an dinleyin ve her hafta mealiyle ezberleyeceğiniz bir sure gündeminiz olsun.”

Namaz Gönüllüleri Platformu‘nun kurucularından ilahiyatçı yazar Ahmet Bulut, “Kur’an yaşantının neresinde? Ne kadar hayatına müdahale ediyor ve sana yön veriyor?” sorularını sorarak insanların gündeminin Kur’an olması gerektiğini söylüyor. Bulut, “Kur’an’ı okudukça iman eder, iman ettikçe okur, yaşar ve mutmain olursunuz.” diyor. Kur’an-ı Kerim’in ilk emrinin ‘ikra’ olduğunu hatırlatan Bulut, ‘ikra’ sözcüğünün okuma, anlama ve yaşama kelimelerini içinde barındırdığını ifade ediyor. Beynin ve gönlün özellikle Kur’an okumaya ihtiyacı olduğunu dile getiren Bulut, “Günümüzde Kur’an okumaları sadece Ramazan ayına, bir de cuma gecelerine has bir ibadet haline dönüştü. Oysaki her zaman okunan ve okunması gereken bir kitaptır. Yaşayan Kur’an olmalıyız. Yani O’nu okumalı, mücadelesini vermeli, karşılaşılan sorunları O’nunla çözmeye çalışmalıyız.” ifadelerini kullanıyor.

Ahmet Bulut, Timaş Yayınları’ndan çıkan “Kur’an’la Yaşamak” adlı kitabında her fırsatta Kur’an’a başvurulması gerektiği üzerinde duruyor. “Kur’an yaşayıp anlattıkça öğrenilir, öğrenilip yaşadıkça anlatılır. Günümüzde yaşayan Kur’an olmak çok zor değil.” diyen Bulut, birtakım uygulamalarla aile ve çevrenin yaşayan Kur’an haline gelebileceğini söylüyor. Bulut’a göre günlük ve haftalık uygulamalar yaparak, Kur’an’dan nasibimizi alabilir ve çevremiz de Kur’an’la buluşabilir.

İlahiyatçı yazar Ahmet Bulut’un önerileri şöyle:

Kur’an’ı gözünüzün önünde bulundurun: Kur’an-ı Kerim’i kitap rafları arasında bırakmayın. Bulunulan mekânlarda, sizin ve çevrenizdekilerin elini uzatabileceği yakınlıktaki uygun yerlere Kur’an-ı Kerim, meal veya ayetler içeren kitapçıklar koyabilirsiniz. Öğrenciler ve çalışanlar çalışma masalarının üstüne, ev hanımları ise gününü en çok geçirdiği yere koyabilir.

Güne Kur’an’la başlayın: Kahvaltıdan sonra ailenizle birlikte veya işe gittiğinizde bir miktar Kur’an okuyabilir, irfan sofrası kurabilirsiniz.

Herkesin bir Kur’an’ı olmalı: Ailede herkesin özellikle de çocukların kendine ait bir Kur’an-ı Kerim’i olmalı. Böylece okumaya daha çok teşvik edilebilir.

‘Bugün Kur’an okudun mu?’ sorusunu mutlaka sorun: Bu soruyu kendinize daima sorun ve sevdiklerinize de hatırlatın. Benzer sözleri evde veya işyerinde en çok göreceğiniz yerlere asabilir, hatta cep telefonunuza da yazabilir veya söyletebilirsiniz.

Günlük ihtiyaç listenizin başına koyun: Çantanızda küçük dahi olsa Kur’an veya mealini bulundurun.

Kur’an’ı okuma ve anlama etkinlikleri yapın: Aile fertleri, evde bir pano hazırlayabilir, panoya büyük yazılarla her gün bir ayet asabilirsiniz. Belli zamanlarda anlamı hakkında konuşabilirsiniz. Akraba ve dostlarınızla küçük gruplar oluşturarak, haftanın belirli günlerinde Kur’an’ı anlama çalışmaları yapabilirsiniz. Namazda okuduğunuz surelerden başlayabilirsiniz.

Kur’an hediye edin: Değişik vesilelerle hediye verirken Kur’an veya mealini armağan edebilirsiniz. Böylece o kişinin Rabb’iyle buluşmasına vesile olunabilir.

Kur’an’ı anlama yarışmaları: Aile içinde, akraba veya komşular arasında Kur’an’ı okuma, anlama ve yaşama yolunda yarışmalar düzenleyebilirsiniz. Yarışarak öğrenmek hem kolay olacak hem de sıkılmadan severek yapılacaktır. Yarışma, katılımcıların yaş eğitim seviyelerine uygun olmalı ve hediyelerle teşvik edilmeli.

Haftayı ‘sure haftası’ yapın: Her hafta çok okunan surelerden bir tanesini mealiyle birlikte ezberleyebilirsiniz. Örneğin, bu haftayı, Fatiha haftası ilan edebilir, anlamaya çalışabilirsiniz. Bulunduğunuz her mecliste bir fırsatını bulup onu konuşabilirsiniz.

İhtiyacınız olan her konuda en az bir ayet öğrenin: Hayatınıza yön verecek ayetleri anlamları ile birlikte öğrenin. Haftada bir ayet olsa dahi ezberleyin.

Yolda Kur’an ve mealini dinleyin: Otobüs, tramvay, tren gibi araçlarda CD, mp3 çalar, radyodan Kur’an ve mealini dinleyebilir, yolculuk sürelerinizi değerlendirebilirsiniz.

Kur’an’a her gün en az bir defa açıp bakın: Eğer Kur’an’ı her gün açıp okuyamıyorsanız, en azından günde bir defa da olsun açıp bakın ve kapatın. Okumak için açmasanız dahi, gözünüze bir ayet meali ilişebilir.

Yazı: Zeynep Kaçmaz

Kaynak: Zaman

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir