Teknoloji Devleri Kendi Çocuklarını Neden Teknolojiden Uzak Tutuyor?

Teknoloji Devleri Kendi Çocuklarını Neden Teknolojiden Uzak Tutuyor?

Çocuklar Teknoloji ile Ne Zaman Tanışmalı

Teknoloji Kullanmak ile Zeka Arasında Bir İlişki Var mı?

Bugünün çocukları, henüz daha bir buçuk yaşına gelmeden teknolojiyle tanışıyor, belki de teknolojiye maruz kalıyor. Küçücük bebekler, ekranların dokunmatik özelliğinden ötürü kendine oyun açabiliyor veya başka işlemler ortaya koyabiliyor. Bu çocukların, teknolojiyle doğuştan değil de, yaşamlarının sonraki dönemlerinde ilk defa tanışan anne ve babaları ise çocuklarının bu davranışlarını şaşkınlıkla izliyor ve çoğu kez de çocuklarının dokunmatik bir telefon veya tablet üzerinde işlem yapabilmesini bir üstün zeka kriteri olarak değerlendiriyor. Yerleşmiş kalıpları ve hayalleri yıkmak istemezdim ama üzgünüm ki, çocukların teknolojiyle olan yakınlıkları ve teknolojiyi ana-babalarından daha iyi kullanmaları çocuğun üstün zekalı olduğunu göstermez. Zira üstün zekalı olmanın kriterleri teknolojinin çok dışında bulunan kriterlerle ölçülüyor.

Çocuklar Teknoloji ile Ne Zaman Tanışmalı

Teknoloji Devleri Kendi Çocuklarını Neden Teknolojiden Uzak Tutuyor?

Bir çocuğun arama motorlarından biri olan Google kullanımı, kendisine oyun açması, bu oyunu oynaması, mouse veya klavye kullanması ve buna benzer pek çok teknolojik davranış ile zeka arasında her hangi bir ilişki yok. Ancak uzun süre İnternet ve teknolojiye maruz kalan çocukların pasif veya saldırgan olduğu, obeziteye eğilim gösterdikleri, diğer çocuklara göre daha fazla psikolojik sorunlar yaşadığı konusunda doğrudan bir ilişki olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

İlginç olan ise dünyanın teknoloji devleri ki en çok bildiğimiz isimlerden biri olan Bill Gates gibi isimlerin kendi çocuklarını teknolojiden uzak tutmaları. Google’ın üst düzey çalışanlarından biri olan Alan Eagle şunları söylüyor: “App uygulamasının ya da iPad’in çocuğuma okuma ya da matematiği daha iyi öğreteceği fikri çok komik geliyor.” Alan Eagle, beşinci sınıfa giden kızının henüz Google kullanmayı bilmediğini bunun yerine kızının diğer çocuklarla birlikte dikiş becerilerini güçlendirmeye çalıştığının da altını çiziyor.

Çocukların teknoloji becerisini gözünde fazlasıyla büyüten bugünün ana-babalarının aksine Alan Eagle’a göre teknoloji kullanmak, diş fırçalamayı öğrenmek kadar kolay bir davranış. Eagle, aslında Google ve diğer her yerde teknolojinin, zeka düzeyi en düşük kişiler tarafından rahatlıkla kullanılabilecek ölçüde basit hale getirildiğinin altını çiziyor. Dolayısıyla zaten halihazırda günümüzde teknolojiyi kullanamayan bir bireyden söz etmek mümkün olamaz.

Çocuklar Teknoloji ile Ne Zaman Tanışmalı

Waldorf Okullarında Neden Teknoloji Yasak?

100 yıldır süregelen Waldorf Okullarının kurucusu Rudolf Steiner. Rudolf Steiner 1864-1925 yılları arasında yaşamış bir eğitim felsefecisi aynı zamanda. Steiner tarafından ortaya konulan eğitim felsefesinin temelinde şu var: Öğrencilere bir şeyi zorla öğretme! Çocuğun uyandırılmış ve geliştirilmiş yeteneklerine ulaş! Bugün dünyanın 1000’den fazla noktasında Waldorf Okulları eğitim veriyor. Sadece Almanya’da eğitim veren okul sayısı 232. Bu okullarda rekabete dayalı puan sistemi yok yani çocuklar nota dayalı bir değerlendirmeye tabii tutulmuyorlar. Önemli olan yaratıcılık, çocuğun kendine olan güvenini arttırmak, sanat aktivitelerini geliştirmek ve çocuğun bir bütün olarak tüm gelişim alanlarını desteklemektir.

Waldorf Okullarının en önemli özelliği, okula teknoloji ya da marka, logo, amblem gibi herhangi bir şeyin getirilmesinin yasak olması. Okulun genel yapısı televizyon ve teknolojiye karşı. Sadece son sınıflarda bilgisayar ve İnternet öğretime dahil ediliyor ve bugün bilinen pek çok teknoloji devi markanın çocukları İnternet, bilgisayar ve akıllı telefonun olmadığı ortamlarda eğitim görüyor ve yaşamlarını bu şekilde idame ettiriyor.

Çocuklar Teknoloji ile Ne Zaman Tanışmalı

Özetle…

Tutup çocuklarımızı böyle bir okula yazdıralım demiyorum elbette ama profesyonel bir öneri olarak anne ve babalara, çocuklarını teknolojinin deformasyonundan korumalarını şiddetle salık veriyorum. Aynı zamanda, teknoloji kullanabilmenin, çocuğun zekasıyla alakalı bir durum olmadığı konusunda mutabık olduğumuzu düşünüyorum.

Çocuklarınızı teknolojiye değil; doğaya ve yaşamın kendisine yönlendirin. Çocuğunuzun tablet kullanma becerisini ölçmek yerine çocuğunuzun yaşam içindeki rolleri öğrenmesini, sorumluluk almasını ve kendine güven duymasını geliştirin. Ne de olsa eninde sonunda teknolojiyle tanışacaklar ve teknolojiyi yaşamlarında bir şekilde mutlaka kullanacaklar. Ama şimdi değil…

Mutlu ve bereketli bir hafta dilerim.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir