Tarçının Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?

Tarçının Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?

Tarçının Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir

Tarçın ve Faydaları

Baharatların farklı özellikleri ve kullanımı tarih öncesinden beri bilinmektedir. Bilinen en eski baharatlardan biri olan tarçın, kendine has içerdiği önemli aktif maddeler sayesinde yüzyıllardır doğal ilaç olarak kullanılmaktadır.

Tarçın bitkisel tedavi edici olarak uzun süreden beri Asya’da kullanılmasına karşın, Batı ülkelerince de bilinen bir bitkidir. Yetiştiği coğrafik bölgelere göre farklı türleri bulunmaktadır.

Pek çok yararı yapılan bilimsel çalışmalarda kanıtlanmış olan tarçının bu faydalarına bakacak olursak;

1. Yemeklerin mideyi terk etme hızını düşürerek kan şekerinin yükselme hızını dengeler ve kan şekeri kontrolü sağlar. Yapılan bir araştırmada her gün 1 gr tarçın kullanan kişilerin kan şekerinde %20 oranında düşüş tespit edilmiştir.
2. Tarçın, önerilen miktarlarda tüketildiğinde iştahı kontrol altına almakta ve bu sayede kilo kontrolünde rol oynamaktadır.
3. Tarçın, pıhtılaşma karşıtı özelliğiyle kalp damar sağlığını koruyucu, damar tıkanıklığını önleyici etkiye sahiptir. Son yapılan araştırmalarda kötü kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürdüğü gösterilmektedir.
4. Hipertansiyonlu hastalarda düzenli tüketim durumunda tansiyonu düşürdüğüne dair yapılan çalışmalar bulunmaktadır.
5. Gaz, hazımsızlık gibi problemleri olanlar, bu durumdan şikayetçi olanlar için tarçın gaz giderici özelliğiyle dikkat çekmektedir.
6. Tarçın antimikrobiyal etkisi ile vücutta kandida gibi mantar hastalıklarının gelişimini engellemektedir.
7. Diş ağrısı tedavisinde ve ağız kokusu giderici olarak kullanılmaktadır.
8. Adet öncesi dönemde premenstrüal sendrom belirtilerini; hassasiyet, gerginlik ve krampları önlemekte, adet döneminin de daha rahat geçmesine yardımcı olmaktadır.
9. Şiddetli baş ağrılarını gidermede, mide bulantılarını azaltmada etkili olduğu bilinmektedir.

Tarçının Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir

Tarçını Nasıl Tüketebiliriz?

– Tarçın 0,5-1 gr kabuk parçalandıktan sonra kaynatılmış sıcak su içerisinde 15 dakika demlenerek içilebilir.
– Su dahil tüm içeceklerde(siyah çay ya da bitki çayı) çubuk veya toz tarçın olarak kullanabilir.
– Sıcak süt içine bal, toz zencefil ile birlikte eklendiğinde kış aylarının vazgeçilmez içeceği sahlep tadı elde edilebilir.
– Rendelenmiş elma veya armutun içine ceviz parçalarıyla birlikte eklenip kısık ateşte tavada şekersiz pişirilerek yoğurtla birlikte meyveli yoğurt gibi tüketilebilir.

Dikkat !!

Pek çok faydası bulunmakla beraber aşırı tarçın tüketiminin de her baharatta olduğu gibi bir takım zararlı etkilerinin olduğu bilinmektedir.

Önerilen günlük tüketim 6 gram yani 1 çay kaşığı kadardır. Bu miktarın üzerine çıkıldığında;

– Vücutta alerjik reaksiyonların oluştuğu gözlenmiştir.
– Yüksek miktardaki tarçın tüketimi taşikardi yaparak solunum hızını arttırabilmektedir.
– Bazı kişilerde ciddi uykusuzluk problemlerine yol açabilmektedir.
– Antikoagülan (pıhtılaşmaya karşı ilaçlar)ve antiplatelet (kandaki trombosit sayısını azaltıcı ilaç) ilaçlarla etkileşebilmektedir. Bu tür ilaçların kullanımında dikkatli olunmalı, mutlaka doktor ve diyet uzmanı kontrolünde tüketilmelidir.
– Hamilelerde güvenilir tüketim düzeyine ilişkin çalışma olmadığı için kullanımına dikkat edilmeli ve mümkün olduğunca kullanımından kaçınılmalıdır.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir