Şehirli Kadınların Şalvar Giyip En Şık Davetlerde Boy Göstereceğini Söyleselerdi İnanır Mıydınız?

Şehirli Kadınların Şalvar Giyip En Şık Davetlerde Boy Göstereceğini Söyleselerdi İnanır Mıydınız?

salvarmodasi1_PM7

Geçmişin ‘demode’leri şimdi moda oldu… Dört beş yıl önce yırtık çoraplarla sokakta gezenlere ne derdiniz? Ya da şehirli kadınların şalvar giyip en şık davetlerde boy göstereceğini söyleselerdi, inanır mıydınız?

Ya poşuya ne demeli; birçok anlamlar yüklenen, tartışmalara sebep olan geleneksel kumaşın Avrupa’da dahi gençlerin boyunlarını süslemesine… İşçilerin ucuz ve plastikten imal edilmiş çizmelerinin en pahalı markalarda yüzlerce dolara satılmasına… Kaçak kat çıkılmış edası ile yükselen vatkalı omuzlara… Yırtılıp parçalandıktan sonra en modern kıyafet olarak lanse edilen jean’lere ne demeli?

Bir zamanlar gülüp geçtiğimiz, burun kıvırarak baktığımız bu giysiler, şimdi modanın kanatlarında uçuyor. Kimilerine göre faşist ve sömürücü olan moda, giymem denilen en uç giysiyi dahi allayıp pullayıp üzerine de para ödettirerek giydiren sihirli bir olgu. Geçmişte ‘kıro’ dediğimiz giysiler moda olunca, onlara her yerde rastlayabiliyoruz. İngiliz moda araştırmacısı Levier’in de dediği gibi, bugün moda olan 10 yıl sonra itici, 30 yıl sonra ilginç, 50 yıl sonra ise müthiş olarak görülecektir. İşte bu sezonun enteresan modalarından birkaçı:

POŞU: Halk arasında “puşi” denilen, Doğu, Güneydoğu Anadolu’da ve farklı coğrafyalarda özellikle erkeklerin rağbet ettiği kumaş, binlerce yıldır kışları soğuktan, yazları ise sıcaktan korunmak için ter bezi niyetine kullanılırdı. Yakın zamanda sembolleştirilen, üzerine anlamlar yüklenen poşu, moda sahnesine çıkana kadar belli bir kesimin kullanım sahasında idi. Şimdi ise sanki evrim geçirmiş gibi hemen herkesin boynunda şık bir aksesuar olarak yer alıyor. Popülerleşen aksesuar poşu, tüm dünyanın en çok takip ettiği trendlerden biri olarak moda tarihine geçti bile. Avrupa ve Amerika’da çöl atkısı adıyla bilinen poşu, moda dünyasının açılım sürecini çoktan başlatmışa benziyor.

LASTİK ÇİZMELER: Bir zamanlar inşaat işçileri ve balıkçıların sembolüydü lastik çizmeler. Soğuktan korudukları, suya dayanıklı oldukları için tercih edilirdi. Bir de uygun fiyatları için… Oysa geçtiğimiz kıştan bu yana jet sosyete, tikiler, ikoncanlar da dâhil olmak üzere moda takipçilerinin hepsi renkli lastik çizmelerle boy gösteriyor. Lastik çizmeler, modanın eli değince renklendi, desenlendi, bir de markalandı ve pahalı bir trend haline geldi.

lastik çizme modelleri

ŞALVAR: Anadolu’da tarla işlerinde çalışan kadın ve erkeklerin günlük hayatını kolaylaştırmak amacıyla kullanılırdı. Hatta moda elini uzatana değin metropollerde giyilmesi ayıp ve kabalık olarak algılanırdı. Şimdi ise dünyaca ünlü birçok koleksiyonun ilham kaynağı oldu. En şık davetlerin, en moda koleksiyonların baş tacı… Entelektüel duruşu simgeleyen bir moda unsuru…

YIRTIK JEAN’LER: İlk önce maden işçileri giydi. Daha sonra gençler tarafından günlük spor giysi olarak kabul gördü. Şimdilerde ise gece davetlerinde hatta en ciddi işlerde dahi şık bir giysi olarak kullanılabiliyor. Hem de abiye blazer ceket ve kol düğmesi kullanılan şık gömleklerle kombinlenerek…

YIRTIK ÇORAPLAR: En ufak bir kaçıkta tüm imajın yok olduğu yıllar çok eski değil. Ama son 2 sezondur modası geçtiği anda moda katliamı olarak görülecek yırtık çorap modası, ne yazık ki, tüm gençliği etkisine almış durumda.

VATKALI GİYSİLER: Bir dönem hatırlamak bile istemediğimiz vatkalı giysiler, 80’lerden sonra yine moda dünyasına hızlı bir giriş yaptı. Eskiden ağır yük taşıyanların omzunu korumak amacıyla kullanılan vatkalar da moda dünyasından nasibine düşeni aldı ve en şık, en trend giysilere eşlik eder oldu. Vatkalar, bluzdan cekete kadar birçok giyimin sezon stillerinin başında yer alıyor.

Moda öyle ya da böyle giydirmeye karar verdiği her şeyi şık, moda, trend, güncel kelimeleri ile allayıp pulluyor, eviriyor çeviriyor ve istediğine istediği zamanda giydiriyor. Siz siz olun ve trendlere ‘moda’ deyip geçme yanılgısında bulunmayın.

kapalı giyim

Yazı: Reyhan Yazıcı

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir