Ninnilerle Uyusun Masallarla Büyüsün!

Ninnilerle Uyusun Masallarla Büyüsün!

masal

Masalla Büyüyen Çocuklar Çok Şanslı

Masallar çocukların güzel ve hoş vakit geçirmesinde önemli bir araçtır; fakat daha da önemlisi  çocukların gelişimleri üzerinde olumlu yönde etkiler. Çocuk eğitiminde masal; hayal gücünün gelişmesine, düşünce ufkunun açılmasına yardımcı olur. Kelime hazinesini zenginleştirir ve kavram öğrenimini hızlandırır.

Diğer bir önemi de, çocukların merak duygularını uyandırır, yaratıcılığını hatta neden-sonuç ilişkisi kurma becerisini geliştirir. Masallar, çocukların hayal dünyalarında kurgulamış oldukları korkuları giderir. Karşılaştıkları güçlükleri kavramasına, çözüm yolu bulmasına yardım eder. Kişiliklerini geliştirir.
Çocuklar, hayatlarındaki sevdiği ve nefret ettiği örneklerle, masallarda karşılaşır ve masal kahramanları sayesinde tecrübeler yaşayarak, iyi ile kötüyü birbirinden ayırt etmeye başlar. Olan biteni çok daha net bir şekilde algılar. Çünkü masallar aracılığıyla verilen iletiler, yerine çok daha kolay ulaşır. Masal kitaplarının renkli, görsel öğeler yönünden zengin olması ise; çocuğun görsel zekasının gelişmesine yardımcı olur.
Çocukların tümü, masal kitaplarında ki kahramanların üstün özelliklerine ve başarılı hareketlerine hayranlık duydukları için onlarla özdeşim kurar, onlar gibi olmak isterler. Bu da çocukların karakter gelişimi üzerinde etkili olur. Bu nedenle çocuğunuza okuduğunuz hikaye ve masal kahramanların özellikleri mümkün oldukça gerçeğe yakın olmalıdır ki, çocuk gerçeklik duygusundan uzaklaşıp hayal dünyasına dalmasın. Kahramanların ulaştıkları başarılar veya kazandıkları zaferler, çabalarının bir sonucu olmalıdır. Eğer başarı ve zaferler olağanüstü güçlerle veya rastlantı sonucu elde ediliyorsa, bu durum çocuğu da kolay yoldan başarı elde etmeye yönlendirebilir.

Çocuğunuz 3-5 yaşında ise; belirgin bir konusu ya da kahraman figürleri olan, tanıdık olayların anlatıldığı konuları içeren (örneğin parka giden aile gibi) masal kitaplarını tercih edebilirsiniz. Masalın konusu sade olmalı ve masaldaki resimler anlatılan öyküyü desteklemelidir. Çocuğun hayal gücünü harekete geçiren masalların olduğu kitaplar, bu yaş gurubundaki çocuklar için faydalı olacaktır. Çocuğunuza resimlere bakarak hikâye anlatma imkânı sunun. Bu dönemde çocuklar, öykü anlatmaktan çok hoşlanırlar.
Çocuğunuz 5-8 yaşında ise; dil ve kavram yönünden gelişmiş, sadece iyi ve doğruyu değil, kötü ve yanlış karakterleri de içeren, çocuğun bildiği kelimelerden oluşan, okumayı yeni öğrenenler için kısa ve büyük yazılarla yazılmış kitapları tercih edebilirsiniz. Bu yaş dönemindeki çocuklar, gerçek ve gerçek dışı olayları bir arada yaşar. Konuları hayvanlar, devler ve doğa olan masalları dinlemeye bayılırlar. Uygun uzunluktaki bir kitabı sonuna kadar dinler ve dinlediklerini çok iyi anlarlar.

Anne-baba olarak çocuğunuzun hayal gücünü geliştirmek için; masala başlamadan önce birlikte resimlere bakın, inceleyin ve nasıl bir öykü olduğunu tahmin etmeye çalışın. (Tahmin önceliğini çocuğunuza verin.)
Çocuğunuzun bilişsel becerilerinin ve problem çözme yetisinin gelişmesine katkıda bulunmak için; masal anlatırken, “Sence bir sonraki sayfada ne olacak?”, “Bu masalın sonu nasıl olabilirdi?” gibi sorular sorun.
Çocuğunuzun hafızasını güçlendirmek için; masalı bir- iki sayfa okuduktan sonra bir önceki sayfalarla ilgili sorular sorun “Çocuğun adı neydi?”, “Nereye gitmişlerdi?” gibi…

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir