Meme Kanseri Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Meme Kanseri Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Meme Kanseri Nedir Tedavi Yolları Nelerdir

Nisan ayının ilk haftası kanser farkındalık haftası olarak kabul edilmiştir. Bu vesileyle bende kanser hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. Günümüzde kanserin türleri ve görülme sıklığı çok arttı. Bunda yaşam tarzımızdaki değişiklikler, beslenme kalitesindeki düşüşler, teknolojik cihazlarla maruz kaldığımız radyasyondaki artış, tıbbın gelişmesine bağlı olarak hastalıkların daha kolay teşhis edilmesi gibi sebepler yer alıyor.

Hem ülkemizde hem dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Meme kanserinin görüldüğü yaş 20’li yaşlara kadar düştü. Ama en sık 40-45 yaşından sonra görülmektedir. Bu nedenle her kadın düzenli olarak meme muayenesi yapmalı, mamografi çektirmeyi ertelememelidir. Artık sağlık ocaklarında, aile sağlığı merkezlerinde meme muayenesini nasıl yapmamız gerektiği anlatılmakta, mamografi takipleri yapılmaktadır. Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır. Kanserin diğer bölgelere yayılmasını engeller, kanserli bölgenin kolay bir şekilde kontrol altına alınması sağlanır. Bu yüzden meme muayenesi üzerinde önemle durulması gereken bir konudur.

Kendinize meme muayenesi yaparken iki parmağınızı meme ucunun üst tarafına iki parmağınızı alt tarafına yerleştirin. İki memeyi karşılaştırdığınızda

  • 1. Elinize anormal bir kitle geliyorsa,
  • 2. Meme ucunuzda akıntı varsa,
  • 3. Meme çevresinde kızarıklık gibi cilt değişiklikleri varsa,
  • 4. Meme ucunda çekilme farkettiyseniz vakit kaybetmeden doktora başvurun.

Meme Kanseri Nedir Tedavi Yolları Nelerdir

Meme kanserine yakalandıktan sonra ameliyat, kemoterapi, radyoterapi gibi süreçleri atlattıktan sonra dikkat etmeniz gereken başka bir konu hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum. Meme cerrahisi geçirmiş her hasta lenfödem adayıdır. Bu yüzden kendinizi iyi takip etmeniz gerekiyor. Eğer ameliyattan sona;

  • 1. Sağlıklı taraftaki kolunuza göre hasta taraftaki kolunuzda şişlik fark ettiyseniz,
  • 2. Hasta taraftaki kolunuzun ağırlaştığını hissediyorsanız,
  • 3. Hasta taraftaki kolunuz sertleşmeye başladıysa,
  • 4. Cerrahi geçirdiğiniz meme tarafındaki gövdede şişlik varsa,
  • 5. Hasta taraftaki kolunuzun derisinde renk değişiklikleri varsa,

Artık siz bir lenfödem hastasısınız. Bu değişiklikleri fark ettiğinizde önce sizi takip eden hekime, daha sonra lenfödem tedavisi hakkında eğitim almış fizyoterapistinize başvurunuz. Eğer bu değişiklikleri ciddiye almazsanız hastalık ilerler ve tedavisi zorlaşır.

Farkındalık hem kanserin teşhisinde hem de kanserden sonra lenfödem gibi farklı hastalıkların gelişmesinin önlenmesinde çok önemlidir. Kendinizi fark edin, farkındalık yaratın ve kazanan siz olun.

Daha sağlıklı bir yaşam için profesyonel destek almak isterseniz humeyraekiz@hotmail.com ‘a e-posta gönderebilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir