Hakiki Bal Sahtesinden Nasıl Ayrılır?

Hakiki Bal Sahtesinden Nasıl Ayrılır?

Balın Faydaları

Çok uzun yıllardır pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan, son yıllarda yapılan çalışmalarla etkileri kanıtlanan mucizevi bir besindir bal.

Besin Bileşimi

Bal basit şeker olarak bilinen bir karbonhidrat kaynağıdır. 100 gramında yaklaşık 304 kalori (kcal) ile bal, yüksek enerji içeriğine sahiptir. İçeriğinin %17’si su, % 82,5’i karbonhidrat, %0,5’i protein olan bal ile ilgili yapılan çalışmalar balın vitamin ve minerallerden de zengin olduğunu göstermektedir.

Vitamin içeriğine baktığımızda; tiamin, riboflavin, askorbik asit, pantotenik asit, niasin ve az miktarda biotin, folik asit içermektedir.

Mineral içeriğini ise potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, manganez ve bakır oluşturmakta, bunlar içerisinde potasyum, kalsiyum ve fosfor diğerlerine göre daha fazla oranda bulunmaktadır.

Bal, elde ediliş şekline göre;

  • Petekli bal,
  • Süzme bal,
  • Pres balı
  • Fitre edilmiş bal

olarak sınıflandırılmaktadır.

Balın Faydaları

Petek Balını mı Süzme Balı mı Tercih Etmeliyiz?

Süzme bal, arının petekteki balın korunması için yaptığı sırın alınması ve bunu takiben süzme işleminden geçirilmesinden sonra elde edilen baldır.

Süzme balı analiz etmek etmek, güvenilirliğini test etmek petek balına göre daha kolaydır. Çünkü her peteğin tek tek analizi mümkün değildir. Bu noktada yapılması gereken iyi analiz edilmiş güvenilir markaların balını tercih etmek olacaktır.

Açık Renkli ve Koyu Renkli Bal Arasındaki Fark Nedir?

Balın açık ya da koyu renkli olması kaynağına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Çam balı koyu renkli iken, çiçek balı açık renklidir. Çam balı çam ormanlarında çam ağaçlarının üzerinde olan tatlı sıvıyı toplamaktadır. Çiçek balı ise arılar tarafından polen ve nektarların toplanmasıyla elde edilmektedir.

Çam balı gibi koyu renkli ballar genelde daha az tatlı olmakta ve daha rahat tüketilebilmektedir. Aynı zamanda koyu renk ballar açık renkli ballara göre daha fazla mineral içermektedir.

Balın Faydaları

Gerçek Bal Kristalleşir mi?

Gerçek balın kristalleşmeyeceği ile ilgili var olan kanı doğru değildir. Balın kristalleşmesi elde edildiği çiçeklere ve saklama koşullarına bağlı olarak gerçekleşebilmektedir. Bazı ballar kısa sürede kristalleşirken, bazılarının kristalleşmesi daha uzun zaman alabilmektedir.

Balın kristalleşmesi bozulduğu anlamına gelmemektedir. Kristalleşme tamamen doğal bir olay olup, balın tüketilmesini önleyici bir problem değildir. Bu nedenle kristalleşen bal bu şekliyle tüketilebilir. Benmari usulü bir ısıtma işlemiyle kristaller çözdürülerek de tüketilebilir.

Gerçek Balı Sahtesinden Ayırabilir miyiz?

Doğal ve saf balın anlaşılabilmesi ileri teknolojide gerçekleşecek laboratuar analizine ihtiyaç vardır. Ne yazık ki renk, tat gibi duyusal özelliklerle balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmek mümkün değildir.

Online diyet üzerine ayrıntılı bilgi almak için www.diyetagaci.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir