Güne Halsiz ve Yorgun Başlamanın Sebebi Nedir?

Güne Halsiz ve Yorgun Başlamanın Sebebi Nedir?

Fibromiyalji Sendromu Nedir

Fibromiyalji Sendromu Nedir?

Vücudunuzda yaygın kas ağrılarınız mı var? Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? Sabahları yorgun uyanıyor sanki hiç uyumamış gibi mi oluyorsunuz? Stresle baş edemediğinizi mi düşünüyorsunuz? Biri fibromiyalji sendromu mu dedi?

Fibromiyalji sendromu; kronik ve yaygın kas ağrılarıyla karakterize, bireyde depresyon, uyku bozukluğu, yorgunluk, barsak problemleri, kronik baş ağrısı gibi vücuttaki birden çok sistemi etkileyen önemli bir rahatsızlıktır. Kişinin yaşamla mücadele etme yeteneğini azaltırken sosyal ilişkilerine de zarar vermektedir. Hayatımızdaki yaşam koşullarının getirdiği stres hastalığı tetiklemekte hastalık yaşamla mücadeleyi zorlaştırmakta ve ikisi arasında kırılamayan bir kısır döngü oluşmaktadır.

Fibromiyalji Sendromu Nedir

En az 3 aydır devam eden kas ağrıları ense, omuzlar, göğüs kafesi, bel ve uyluk bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Stres, aşırı egzersiz, hareketsizlik, adet dönemi, nemli havalar ağrıyı artırabilmektedir.

Hastaların büyük çoğunluğunda sabahları daha yoğun olmak üzere gün boyunca devam eden bir yorgunluk vardır. Genel bir enerjisizlik söz konusu olmasına karşın gözle görülür kas gücü kaybı yoktur. Öğleden sonraları 1-2 saat kadar süren yorgunluğun olmadığı bir dönem görülebilmektedir.

Vücudun pek çok bölgesi sağlıklılara göre daha hassas olmakla birlikte, tanı koymada yardımcı diğer bölgelere göre daha ağrılı bulunan 18 tipik hassas nokta kabul edilmiştir. 18 noktadan en az 11’inin hassas olması gerekmektedir.

Hastaların yine büyük bir kısmı uykuya dalmakta güçlük çekmekte ve geceleri sık uyanma gibi uyku bozukluklarından yakınırlar. Uykudan sonra dinlenme hissetmediklerini, sabahları yorgun uyandıklarını ve yataktan kalkmada güçlük çektiklerini ifade ederler.

Fibromiyalji Sendromu Nedir

Fibromiyalji sendromunun tedavisini 3 kısma ayırabiliriz;

1. Farmakolojik tedavi dediğimiz semptomların ilaçla düzeltilmesi bu hastalığın tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Ağrı kesici, kas gevşetici, antidepresan ilaçlar kullanılıyor olsa da her ilacın yararı kadar yan etkisi olduğunu hatırlatmakta fayda görüyor ve rastgele ilaç içilmesine kesinlikle karşı olduğumu belirtmek istiyorum. Doktor tavsiyesi olmayan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Komşunuzda ya da arkadaşınızda bu hastalık olabilir ama tedavi şekliniz aynı olacak diye bir kural yoktur. Her hasta özeldir!

Fibromiyalji Sendromu Nedir

2. Fizyoterapi ve rehabilitasyon tedavinin olmazsa olmazıdır. Fizyoterapist tarafından tetik noktalara yapılan masaj, kuru iğneleme, sıcak ve soğuk uygulamalar, ağrıyı azaltmak için uygulanan elektrik akımları ve egzersiz kişiye özel planlanmalı ve düzenli olarak yürütülmelidir. Aerobik egzersizler (yürüme, koşma, yüzme…), germe egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri ve gevşeme egzersizleri sıklıkla tercih edilir.

Sizi oldukça rahatlatacak bir gevşeme egzersizi tarifi;

  • * Sırt üstü sert bir zemine uzanın.
  • * Kollarınız gövdenizin yanında, bacaklar düz olacak şekilde ayak bileklerinizden başlayıp kendinize doğru çekin, sırasıyla kalf kasları, uyluk, kalça, bel, kol ve en son ellerinizi kasın ve kendinizi serbest bırakın.
  • * Bunu 5 kere tekrarlayabilirsiniz.

Kaplıcalar bu hastalığın tedavisinde oldukça etkili. Hem sıcağın hemde suyun etkisiyle hastalar oldukça gevşemekte ve ağrıları azalmaktadır. Yüzme, temiz havada yürüyüş, sahilde bisiklete binme hem sizi rahatlatacak hemde hastalığın etkilerini azaltacaktır.

Fibromiyalji Sendromu Nedir

3. Bu hastalıktan tamamen kurtulmak istiyorsanız yaşam şeklinizi değiştireceksiniz. Sizi strese sokan şeyleri hayatınızdan uzaklaştırın. Sevdiklerinizle daha çok vakit geçirin. Sigara ve alkolden uzak durun. Kafeinli yiyecek ve içeceklere sınırlama getirin. Beslenmenize dikkat edin. Spor yapın.

Şair Cemal Süreya’nın dediği gibi ‘Hayat kısa, kuşlar uçuyor.

Yorumlar

“Güne Halsiz ve Yorgun Başlamanın Sebebi Nedir?” için bir cevap

  1. emine dedi ki:

    Bilgileriniz için teşekkürler ayni dertten muzdariptim ilaç gibi geldi…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir