Bayramlık Ağzınızın Tadı Kaçmasın!

Bayramlık Ağzınızın Tadı Kaçmasın!

Sağlıklı-Beslenme

Bu kurallara uyanın bayramı mutlu geçer!

Bayramda zengin sofralara oturup her şeyden yerseniz, evde dinlenmek zorunda kalırsınız. Bayramınız zehir olmasın istiyorsanız, ikramlardan doyumluk değil, tadımlık olarak tüketin.

Bayramlarda kurulan aile sofralarında genellikle et, hamur işi ve tatlı tüketiminin ölçüsü kaçıyor. Aşırı miktarda alınan bu besinler, kilo artışı ve yağlanmayı da beraberinde getiriyor.

Kurban Bayramı’nda en çok tüketilen besin grubu protein, yani kırmızı et. “Protein faydalı ama fazlası zarar” diyen Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Kırmızı et sağlıklı beslenmede olmazsa olmazlar arasında bulunuyor ama miktar, kişinin sağlık durumuna ve yaşına göre sınırlandırılmalı. Doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olması nedeniyle kronik hastalığı olanların iki öğünde de yüksek miktarda kırmızı et alması sakıncalı” diyor.

Protein sadece kırmızı ette değil!

Kırmızı etin dışında; peynir, yumurta, şarküteri ürünleri, tahıl ve kuru baklagillerde de protein bulunuyor.

Bayram günlerinde protein alımının sadece kırmızı et şeklinde olmadığını hatırlatan Selçuk, “Böreğinden menemenine, sucuktan pastırmasına, tereyağından peynirine tükettiğimiz birçok kahvaltılık, hayvansal kaynaklı proteinli besinlerden oluşur. Sonraki öğünlerde tüketilen yoğurt, ayran ve yoğurtlu tereyağlı çorbalar ile aralarda tüketilen tatlıların birçoğunda protein bulunmaktadır. Dolayısıyla fazla tüketim sonucunda sağlığı bozucu hal almaktadır” ifadesini kullanıyor.

Tatlı ve hamur işlerine ‘hayır’ deyin!

Börekler, baklavalar ve şekerlemeler de bayramın vazgeçilmezleri arasında. Ama Aydın’a göre, onlara da ‘hayır’ demeyi bilmek gerekiyor:

“Ziyaretlerde, ‘Bizim için hazırlanmış, tadına bakmazsak ayıp olur’ düşüncesiyle hiçbir ikramı geri çevirmemek doğru değil. Burada bilinmesi gereken nokta; bu besinlerin zararlı olduğu değil, fazla miktarda ve sık tüketilmemesi gerektiğidir. Aynı gün içinde hem börek, hem mantı hem de baklava tüketilmemelidir.”

Etli yemeklerin yanında mutlaka salata olsun

Etli yemeklerin yanında bol salatanın tüketilmesi de çok önemlidir. 3–4 gün üst üste et tüketimi bağırsak problemlerini artırır. Kabızlık en çok karşılaştığımız sorundur. Bu sebeple yemeklerin yanında muhakkak salata tüketmelisiniz.

Pişirirken yapmanız herekenler

Et mangalda pişirilecekse en az 15cm uzakta ve yavaş yavaş pişirilmelidir. Kömürleştirilen ve mangala yakın olarak pişirilen etler kanser riski taşır. Etin iyi pişmesi için mangalda yavaş yavaş pişirilmelidir. Etin mangala yakın pişirilmesi B vitamini kayıpları oluşturur.

Eti pişirmeden önce marinasyon yöntemi de daha iyi pişmesini sağlar. Bunun için sarımsak, soğan, limon suyu, salça, süt, baharatlar az miktarda ete karıştırılarak et dinlendirilmelidir.

Bir öğününüzde et tüketecekseniz diğer öğününüzü sebze yemeği gibi tencere yemekleri ile değiştirmelisiniz. Ya da her iki öğününüzde az miktarlarda et ve yanına sebze yemekleri ile zengin bir öğünde oluşturabilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir