Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlendirebiliriz?

Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlendirebiliriz?

Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlendirebiliriz

Vücudumuzu enfeksiyonlara yol açan virüs, bakteri gibi mikroorganizmaların zararlı etkilerine karşı koruyan sistemdir bağışıklık sistemi. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak, soğuk algınlıklarından korunmak ya da soğuk algınlığı varlığında daha kısa sürede toparlanmak, iyileşmek için önemlidir.

Grip; aniden yükselen ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik, öksürük ve nezleyle seyreden akut bir viral solunum yolu hastalığıdır. Öksürük sıklıkla şiddetli şekilde ortaya çıkmaktadır. Çoğu bireyde hastalığa ait bulgular yaklaşık bir hafta içinde kendiliğinden istirahat ile geçmektedir. Ancak bazı bireylerde bronşit ve pnömoni gelişimi görülmektedir. Kronik akciğer, kalp veya böbrek hastalığı, diyabet veya bağışıklık sisteminin baskılanmış olması, sigara içmek ve gebelik komplikasyon gelişme riskini artırmaktadır.

Şu aralar yaygın olarak görülen, H3N2 isimli virüs çok daha ağır şekilde geçmekle birlikte tıpkı diğer virüslerde olduğu gibi başlıca bulaşma yolu olarak solunum yoluyla geçiş sağlamaktadır. Virüs, hasta kişilerin öksürüp hapşırmasıyla ortaya çıkan enfekte damlacıkların sağlam insanlara geçişiyle yayılmaktadır. Özellikle kapalı ve kalabalık alanlarda bulaşma riski çok yüksektir. Hava yolu dışında, enfekte damlacıkların bulaştığı yüzeylere elle direk temas edilmesi de bulaşmaya yol açabilmektedir.

Virüsle baş edebilmenin en iyi yolu istirahat etmek ve doğru besinlerle beslenerek bağışıklığı güçlendirmekten geçmektedir.

Bağışıklığımızı Güçlendirmek İçin Gerekli Olan Doğru Besinler;

1. Bal Kabağı

C vitamini ve E vitaminince zengin, demir, potasyum gibi mineraller içeren bal kabağı antioksidan kapasitesiyle bağışıklık sisteminde görevli hücreleri güçlendirici etki göstermektedir. Balkabağını şekersiz pekmezle tatlı olarak tüketebileceğiniz gibi bu dönemde şifalı bir çorba şeklinde tüketmeniz daha faydalı olacaktır:
Çeyrek balkabağını 1 havuç ile küp küp doğrayıp haşladıktan sonra 1 yemek kaşığı yağ ekleyip alacağı kadar su ve 1 bardak sütle pişirin. Kaynayan karışımı blenderize ettikten sonra bol limon sıkıp, yarım demet kadar dereotu ekleyerek tüketebilirsiniz.

2. Brokoli

İçerdiği sulforan maddesi ile antioksidan aktivite göstermekte, C ve E vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini uyarmaktadır.

3. Pancar

Pancar içerdiği kükürtlü bileşiklere bağlı olarak hücrelerde antioksidan cevabı güçlendirerek bağışıklık sistemini destekleyen en önemli sebzelerdendir. Pancar haşlanarak salatalara eklenebilir veya sarımsaklı yoğurt ile tüketilebilir.

4. Ispanak

Kış aylarının vazgeçilmez sebzesi ıspanak A,C,E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, quarcetinden zengin içeriğiyle enfeksiyonları önleyip, bağışıklığı güçlendirici rol oynamaktadır.

5. Taze Kırmızıbiber

Kapya biber olarak da bilinen taze kırmızı biber içindeki C vitamini ve Beta karoten gibi vitaminler ve diğer fitokimyasallarla bağışıklık sistemini güçlendirici etki göstermektedir.

6. Kara Turp

Enfeksiyonlara karşı etkin rol oynadığı bilinen kara turpun katı meyve sıkacağında sıkılarak suyu ya da salata içinde kökleri tüketilebilir.

7. Yoğurt

Probiyotikler, zararlı bakterileri yok ederek, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, aynı zamanda doğal antibiyotik görevi üstlenmektedirler.

8. Yağlı Balıklar

Somon, sardalye gibi yağlı balıkların haftada en az 1 gün tüketilmesinin bağışıklığı arttırıcı etkisine dair yapılan çalışmalar bulunmaktadır.

9. Yumurta

Yumurtada bağışıklık sistemini güçlendiren A vitamini, betakaroten, iyi kaynaklı protein birlikte yer almaktadır.

10. Bal

Vücut direncini artırma etkisi bulunduğu bilinmektedir. Bal, tarçın ve taze zencefil ile beraber tüketildiğinde boğaz yolunu yumuşatmakta, öksürüğün daha rahat çıkmasını sağlamaktadır.
Bir çay kaşığı rendelenmiş taze zencefili, bir çay kaşığı toz tarçın ve bir yemek kaşığı bal ile bir kapta macun kıvamına gelinceye kadar karıştırdıktan sonra tüketebilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir