2013 Hac Kura Sonuçları Belli Oldu

2013 Hac Kura Sonuçları Belli Oldu

2013 Hac Kuraları

Bir milyonu aşkın adayın heyecanla beklediği hac kuraları çekildi. Diyanet’in genel merkezinde yapılan programda sevinç ve hüzün bir aradaydı. Kurada adı çıkan da, umudunu bir sonraki kuraya bırakan da gözyaşı döktü. Başkan Görmez, 2014’te kura çekilmeyeceğini, yedi yıldır bekleyenlerın kurasız gideceğini açıkladı. Sonuçlar, internetten öğrenilebiliyor.

Hac vazifesini yerine getirmek için kutsal topraklara gitmek isteyen bir milyonu aşkın adayın heyecanlı bekleyişi sona erdi. 2013 hac kuraları dün Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çekildi. Kura çekiminde sevinç ve hüzün bir aradaydı. Kurada ismi çıkanlar, büyük bir mutlulukla yakınlarına sarılırken, listede adını göremeyenler, umudunu gelecek yıla sakladı. Salonda dikkat çeken diğer bir tablo da gidenin de kalanın da gözyaşı dökmesi oldu. Hacca gitmeye hak kazananlar, 8-19 Nisan tarihleri arasında kesin kayıtlarını yaptırabilecek. Bu yıl ilk defa hacca gidecek adaylara ‘Kesin kayıt yaptırabilir belgesi’ posta ile adreslerine gönderilecek. Böylelikle müftülüklerin önünde yaşanan kuyruklar son bulacak. Yine bu yıl, hac bilgilendirme kurslarına katılım zorunlu tutulacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda gerçekleştirilen program öncesi konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, gelecek yıl kura çekimi yapılmayacağı müjdesini verdi. 2006’da kayıt yaptırıp 7 yıldır hacca gitmeyi bekleyen adayların hepsinin 2014’te hacca götürüleceğini söyledi. Görmez şöyle devam etti: “Geçen yıl bu salonda size bir vaadim vardı. ‘Yedi yıl boyunca kura çekimlerinde ismi çıkmayan adaylarımızı kurasız götüreceğiz demiştik’. Bu yıl itibarıyla bu rakam 120 bine ulaştı. Bu sene 30 bin aday adayının isminin bu kurada çıkacağını düşünüyoruz. Geriye kalan 90 bin kişinin kutsal topraklara gidebilmesi için 2014’te kura çekimi yapmayacağız. 90 bin kişi arasında yapacağımız kura ile 70 binini kutsal beldeye götüreceğiz. Kalan 15-20 bin kişiyi ise 2015 yılında kurasız olarak hacca götüreceğiz. Böylece vaadimizi yerine getirmiş olacağız.”

Kâbe’yi ziyaretin her Müslüman’ın gönlünde yer aldığını ve bunun tüm dünyada büyüdüğünü belirten Görmez, mekan darlığından bu ziyareti gerçekleştirme imkanının azaldığına dikkati çekti. Gidemeyenlere şu teselliyi verdi: “Rabbimizin bir vaadi vardır. Herhangi bir ibadeti yapabilme imkânına sahip olmayanlara onu sormayacaktır, ‘neden haccetmedin’ diye sormayacaktır. Çünkü şu anda bütün dünyada hacca gitmek için yıllık müracaat eden sayısı 30 milyonu bulmuş vaziyette. Ancak buna sahip olabilme imkânı 3-4 milyon, en fazla 5 milyon.” Başkan Görmez’in aday adaylarından da bir isteği oldu. Çok hasta ve tedavisi sürenlerin orada ölme umuduyla başvurmamaları gerektiğini kaydetti. Haccın ölmek değil, hayat bulmak için yapılması gerektiğini vurguladı.

En küçük aday 44 günlük

Hacca gitmek için müracaat edenlerin 11 bini 20 yaşından küçük. Yaklaşık 4 bini de 85’ten büyük. Başvuranlar arasında bin 934 şehit yakını, 3 bin 500 de gazi veya gazi yakını var. En yaşlı hacı adayı Diyarbakır’dan 110 yaşındaki Hatice Tayyarcan. Ankara’dan 44 günlük Zeynep Hilal Kılınç ise en küçük aday. Annesi Ayşe Nur ve babası Ahmet Kılınç ile salona gelen Zeynep bebek, hacı adaylarının ilgi odağı oldu.

Sevinçten baygınlık geçirdi

Programda kura sistemine eleştiriler de yapıldı. Üst üste başvuruda bulunmasına rağmen bugüne kadar kurada adı çıkmayan Erdoğan Tatlı, salonda tepkisini dile getirdi. 7 kez kuraya giren Tatlı ismi kurada okununca sevinçten bayıldı. Ekranlardan kurayı takip eden hacı adayı, ismini görünce, “Allah Allah, çıktı!” diye bağırarak kendinden geçti. Kalp hastası olduğu öğrenilen Tatlı’nın mutluluk gösterisi, diğer adaylar tarafından şaşkınlıkla izlendi.

Kaynak: Zaman

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir