Ya Yediklerimiz Helal Değilse!

Ya Yediklerimiz Helal Değilse!

Yediklerimiz Helal Değilse

Helal gıda, son günlerde oldukça popüler bir konu haline gelmiş olsa da aslında bin dört yüz yıl önce Kur’an-ı Kerim onun öneminden defalarca söz etmişti. Kuran’da, helal gıda ile ilgili bir çok ayet yer almakta.

“Artık elde ettiğiniz ganimetten helâl ve hoş olarak yiyin ve Allah’a karşı gelmekten sakının. Muhakkak ki, Allah bağışlayıcıdır ve merhamet edicidir.”

[Enfal, 69. Ayet]

Daha da geriye gittiğimizde, Hz. Adem ve Hz. Havva’nın ilk imtihanlarının da helal gıda olduğunu anımsamak oldukça şaşırtıcı.

“Dedik ki: Ey Âdem! Sen ve eşin, cennette yerleşin. Oradan (oradaki yiyeceklerden) dilediğiniz yerden bol bol yiyin. Ve bu ağaca yaklaşmayın yoksa zalimlerden olursunuz.”

[Bakara, 35.Ayet]

Yaratılan ilk insanların helal olmayanı yedikleri için cennetten çıkarılması, konunun ne denli önemli olduğunu anlatmaya yeter de artar bile. Aradan ne kadar zaman geçmiş olursa olsun, yediğimiz yiyeceklerin helal olup olmadığı halen aynı derecede önem taşıyor. Kuran’da birçok yerde defalarca

“Verdiklerimin helal ve temiz olanını yiyin.”

denmesi, helal gıda ile beslenmenin önemini işaret ediyor. Zararlı zararsız her şeyin çok güzel paketlerle vitrinlerde sergilendiği bir dönemde, helal olanı arayıp bulmak oldukça güç. Yine de besinlerimizi seçerken; temiz olanı aramak, ambalajı dikkatlice okumak, güvenilir markaları tercih etmek ve bu konuda bir bilinç geliştirmek başlangıç için çok büyük adımlar olacaktır.

Yediklerimiz Helal Değilse

Ne yediğimizi biliyor muyuz?

Helal olan gıdanın ne olduğunu doğru bir şekilde tanımlamak için, öncelikle haramlığı kesin olan yiyecekleri sıralamak gerek. Kur’an-ı Kerim’e göre; ölü hayvanın eti, domuz eti, uygun koşullarda kesilmeyen hayvanların eti haram sayılmıştır. Bu yüzden, kasaptan et alırken, etin kesim koşullarını sorgulamak ve detaylı bilgi istemek en doğal hakkınız. Bu konuda duyarlı olan markalar, kesimhanelerine ait görüntüleri online ortamda yayınlamakta veya gezilmesine izin vermektedir. Bu markaları tercih ederek, içinizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz.

Günümüz koşullarında helal gıda ile beslenebilmek için iyi bir etiket okuyucusu olmak gerekiyor. Bilinçli bir tüketici olmak sağlığınıza değer verdiğiniz anlamına gelir. Bedenlerimizin bize emanet edildiği düşünüldüğünde, sağlığına önem gösterenler emanetlerini en iyi taşıyanlardır.

Tatilde Helal Gıda

Tatilde helal gıda…

Alışveriş alışkanlıklarınızı değiştirerek yaşam tarzınızı kısa sürede değiştirebilirsiniz. Helal gıda ile beslenmenin sağlığınız üzerindeki olumlu etkileri kısa sürede açığa çıkacaktır. Marketten alışveriş yaparken gösterdiğiniz duyarlılık, gittiğiniz restaurant ve otellerde de devam etmelidir. Özellikle bilinirliğini sağlamış bazı otel yönetimleri bu konuda oldukça hassas davranmaktadır. İslami oteller arasında araştırma yaparken, yiyecekler konusundaki sorularınızı çekinmeden mail atabilir, bu konuda bilgi isteyebilirsiniz.

Yediklerimiz Helal Değilse

Kur’an, GDO’ya karşı uyarmıştı!

GDO’nun ne olduğunu bilmeyen kalmadı. Kur’an-ı Kerim yüzlerce yıl önce, genetiğiyle oynanan gıdalara karşı bizi açıkça uyarmış.

“Resûlüm! İsrailoğullarına bir sor; onlara geçmişte nice açık âyetler verdik. Kim, Allah’ın nimetini değiştirirse, şüphesiz Allah’ın cezası pek şiddetlidir.” 

[Bakara, 211]

GDO’lu gıdalardan mümkün olduğunca kaçmak, genetiğiyle oynanmamış tohumları bulup onları yetiştirmek; bizden sonraki nesillere bırakacağımız en güzel hediyedir.

Özellikle büyük şehirlerde bunu yapmak pek mümkün olmasa da mutfağımızdaki temel besinleri güvenilir sitelerden sipariş edebiliriz. Son günlerde sıklıkla duymaya başladığımız bir söz: “Ne yersek ona dönüşürüz.” O halde, seçilmiş gıdalarla beslenmenin, kendimize karşı en büyük sorumluluklarımızdan biri olduğunu unutmayalım.

Hazırlayan: Hümeyra Yabar

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir