Vücudun İyileşme Mekanizmasını Harekete Geçiren Tedavi Yöntemi PRP Nedir?

Vücudun İyileşme Mekanizmasını Harekete Geçiren Tedavi Yöntemi PRP Nedir?

PRP Nedir, Nasıl Uygulanır?

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir tedavi yöntemi olan PRP ‘den bahsedeceğim size.

PRP (platelet rich plasma) trombositten zengin plazma anlamına gelmektedir. Hastanın kendi vücudundan alınan kanın santrifüj edilmesi sonucu tombositten zengin bir kan elde edilir. Trombosit içeriği normal kanın yaklaşık 3-5 kat daha fazladır. Bu özelliği ile tendon, ligament, kıkırdak ve kas yaralanmalarında iyileşme sürecini hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır. PRP de amaç vücudun kendi iyileşme mekanizmasını harekete geçirmektir.

PRP Nedir Nasıl Uyguylanır

PRP hangi hastalarda uygulanabilir?

  • Osteoartrit (kireçlenme)
  • Akut/kronik kas yaralanmaları
  • Tendon yaralanmaları
  • Bağ yaralanmaları
  • Menisküs yaralanmaları
  • Kıkırdak harabiyeti olan hastalarda uygulanması uygundur.

PRP Nedir Nasıl Uyguylanır

PRP uygulandıktan sonra dokuda inflamatuar bir cevap oluşacağı için 2-7 gün ağrı olması normaldir. Bu akut dönemde hastaların buz uygulaması, uygulanan bölgeyi yüksekte tutması ve aktivite modifikasyonu önerilmektedir. Akut dönem atlatıldıktan sonra egzersiz programının düzgün bir biçimde uygulanılması önemlidir. Çünkü PRP ile dokuda iyileşme başlatıldı, dokuya sen iyi olacaksın mesajı verildi. Eğer uygun egzersizlerle tedavi tamamlanmazsa doku tam cevap veremez. Etkiler geçici olur. Egzersiz ve ağrının azaltılması için kullanılan metodlarla tedavi bütünleşir. İstenen cevap daha etkin alınır.

PRP ortopedi ve fizik tedavi hekimleri tarafından uygulanmaktadır. PRP uygulaması sonrası egzersiz programı ise fizyoterapist tarafından yürütülmektedir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir