Türkiye’nin İslam Araştırmaları Merkezi

Türkiye’nin İslam Araştırmaları Merkezi

İslam Araştırmaları Merkezi

Dün bir soru gördüm ‘Doğma büyüme Türk müsünüz?’ diyordu. Doğma büyüme Türk olmak ne demektir tam olarak bildiğimi söyleyemem fakat bildiğim bir şey var o da Türkiyeli olarak gurur duyacağımız, bu da bizim diyeceğimiz şeylerin pek fazla olmadığı. Bir İsam bir de turşu hariç. Evet, turşu, koca İslam Araştırmaları Merkezi’nin yanında çok hafif kalıyor gibi görünebilir fakat koca bir ülkeye yetecek kadar gurur verebileceği fikrimde iddialıyım. Ama şimdi konumuz İsam.

İSAM açılımıyla İslam Araştırmaları Merkezi, bana sorarsanız Türkiye’nin en önemli kütüphanesidir. Bağlarbaşı’nda oldukça büyük bir alanda bulunan İsam, 29 Mayıs Üniversitesi ile aynı kampüsü paylaşmaktadır. Üniversite öğrencilerinin iyi bildiği, yüksek lisans, doktora yapanların yolunun illa ki düştüğü Diyanet İşleri Başkanlığı’nın girişimiyle yapılmış bir kütüphanedir. Yazma eserlerden modern kitaplara üstatların kişisel kütüphanelerinden süreli yayınlara, ansiklopedilere; bilim, sanat, tarih, ilahiyat gibi oldukça geniş bir yelpazede çok sayıda eser barındırmaktadır. Hafta sonu öğleden sonraya kalırsanız kendinize çalışacak yer bulamaz, Allah’ım İstanbul’da bu kadar çok yüksek öğrenim gören insan var mı diye hem sızlanır hem de sevinirsiniz.

Yazın yemyeşil çimlerinde oturur, kışın sıcacık çayhanesinde mola verirsiniz – elbette yaz kış çayınız ve suyunuz ücretsizdir –. Her yıl yüzlerce yeni kitap eklenen kütüphanesi, kendi yayınevinden yayınlanan yeni kitapları dışında İsam’ın kurulmasına da vesile olan en büyük hizmetlerinden biri İslam Ansiklopedisi’dir.

Türkiye’nin en geniş kapsamlı, en nitelikli ansiklopedisi olan İslam Ansiklopedisi, 25 yıl önce yayınlanmaya başladı ve geçtiğimiz günlerde 44. cildin yayınlanmasıyla tamamlandı. 2000’den fazla yazarın kaleme aldığı ansiklopedide 15. 000’den fazla madde bulunuyor. 1983’te çalışmalarına başlanan 1988’de ilk cildi yayınlanan ansiklopedi 2014’te tamamlanmasıyla online olarak herkesin hizmetine sunuldu. İçinde İslam âlimlerinden, tarihe fıkıha, kelama, felsefeye, ahlaka, ibadete yahut diğer dinlere, peygamberlere dair merak edilen her şeyin bulunacağı mükemmel bir ansiklopedi oldu. Bitiminin ardından Rusça, Arapça, İngilizce gibi dillere de çevrilmesi planlanan ansiklopediden herkes istifade etmeli. Çünkü sırf bu ansiklopediye kaynak temin etmek için açılan kütüphane Türkiye’nin en önemli kütüphanesi, yazarlarının hepsi Türkiye’nin kıymetli hocaları hatta artık ansiklopedi kendisine araştırmacı yetiştirmek için yurtdışına öğrenci gönderecek kadar büyüdü artık ne kadar önemli olduğunu hesap edin. Merak ettiğiniz ne varsa önce islamansiklopedisi.info adresinden araştırın, derinlemesine bilgi sahibi olun.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir