Turizmin Parlayan Yıldızı Tunus

Turizmin Parlayan Yıldızı Tunus

Tunus'ta Gezilecek Yerler

Turizm kenti Tunus 2015 yılında yeni misafirlerini bekliyor.

Gecen yıl 6 milyon 68 bin turistin ziyaret ettiği ülkede deniz ve çöl turizmi meraklılarının ilgi odağı haline geldi. Başkent Tunus’ta turistlerin en çok ziyaret ettiği sahil kasabası Sidi Bu Said mavi beyaz evler ile dikkat çekiyor.

Tunus’un Coğrafi Yapısı

Kuzey Afrika’da bulunan Tunus, Mağrip Bölgesi’nin en küçük ülkesidir. Sicilya Boğazı ile Avrupa kıtasından ayrılan Tunus, Avrupa’ya 140 km uzaklıktadır. Topraklarının tamamı Sahra Çölü’nde bulunan ülkede, yazları sıcak, kışları ılıman bir iklim görülmektedir. Kar don olaylarının görülmediği ülkede, savanlar önemli yer tutmaktadır. Dağlar kıyıya paralel uzanmaktadır. Ülkenin güneyinde birçok mevsimsel sığ gölü ve büyük tuz gölleri vardır.

Tunus halkının %99 kadarı Müslüman’dır ve Arapça konuşur. Ülkedeki yabancılar genellikle Fransız veya İtalyan’dır.

Tunus'ta Gezilecek Yerler

Tunus Gezilecek Yerler Listesi

Tunus gezilecek yerler i 3 ana bölümde incelemek mümkün.

1) Tarihi dokunun en güzel yaşandığı şehrin eski yerleşim yeri olan Medina

2) Fransızlar tarafından şehrin yeni yerleşimi olarak yapılan Ville Nouvelle Bölgesi

3) Sidi Bou Said ve Kartaca gibi yerlerin bulunduğu şehir dışındaki gezilecek yerler.

  • Zaytuna Cami
  • Sidi Bou Said
  • Kartaca
  • Bardo Müzesi
  • Avenue Habib Bourguiba

Tunus Medina’da Yer Alan Yerler:

Medina Bölgesi Tunus’un en eski yerleşim merkezi. Bölgede bulunan camiler, medreseler, hamamlar sizi çok etkileyecektir. Ayrıca bölgede bulunan çarşılar alışveriş yapmayacak bile olsanız keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak cinsten. Tunus Medina’sında yer alan en önemli gezilecek yerlere, şehrin ünlü camileri ile başlayalım.

Tunus'ta Gezilecek Yerler

Camiler: Kasbah Cami, Yusuf Dey Cami, Hamuda Paşa Cami, Sidi Mahrez Cami, Boyacılar Cami, Sahib El Tabia Cami

Medreseler: Tunus Medina Bölgesinde bir çok önemli medrese yer alıyor.

Muradiye Medresesi (Medersa Mouradia) 1673’de Ali Paşa’nın oğlu II. Murat tarafından bir isyan sırasında yıkılan Türk barakalarının yerine yapılmış önemli bir medrese. Ücretsiz olarak görülebilecek medrese Eylül –Haziran, Pazartesi – Cumartesi, 09.00 – 16.30 arasında ziyaret edilebilir.

Palmiye Medresesi (Medersa Palmier) 1714 yılında inşa edilen ve günümüzde hala bir Kuran okulu olarak kullanılan ziyarete kapalı medresedir. İsmini palmiye ağacından alır ve sarı kakma kapısı ile ünlüdür.

Süleymaniye Medresesi (Medersa Slimnia), 1754’de öldürülen oğlu Süleyman anısına Ali Paşa tarafından yapılmış. Öncesinde kızlar için Kuran okulu olarak kullanılan medrese günümüzde eski öğrenciler birliği olarak hizmet veriyor.

Bachia Medresesi (Medersa Bachia), Ali Paşa tarafından inşa edilen başka bir yapıdır ve şimdi bir zanaatkar okulu olarak kullanılıyor. Girişinde küçük bir umumi çeşme var. Normalde medrese ziyarete kapalı ama benim gibi şanslı olursanız medreseyi gezebilirsiniz.

Tunus'ta Gezilecek Yerler

Çarşılar

Tunus Medina’da çarşılar, uğraştıkları iş gruplarına göre şehrin farklı yerlerine yayılmış durumda. Zaytuna Cami civarında daha ince işçiliğin yapıldığı çarşılar yer alırken, demircilik, dericilik gibi sektörlere hitap eden çarşılar şehrin daha dışında kalıyor.

Ana Pazar, 13. yüzyıldan kalma Souq el – Atarine (the Perfume Makers’ Souq – Parfüm Yapımcıları Çarşısı) çarşısını içeriyor. Burada hediyelik eşyaların yanı sıra kıymetli yağlar da satılıyor. Çarşıda satılan saten sepetler ideal bir düğün hediyesidir. Ayrıca 13. yüzyıldan kalma Souq des Libraries (the Bookseller’s Souq – Kitapçılar Çarşısı) ile medrese ve hamam da burada yer alıyor.

Souq el Trouk (the Turkish Souq – Türk Çarşısı) da güzel hediyelik eşyaların bulunabileceği bir diğer mekan.

Souq Etouffes kıymetli kumaşların satıldığı bir çarşı. Camiye yakın olan Souq de Laine (the Wool Souq – Yün Çarşısı) gümüşçü dükkanlarına yakındır. Biraz batısında Souq el – Berka bulunuyor ve burası Osmanlıdan kalmadır. Eskiden köle satışının yapıldığı bu yerde günümüzde kuyumcular vardır ve evlenecek çiftler takılarını buradan seçer ve alıyor.

En büyük çarşılardan biri Grand Souq des Chechias’dır. İki cami arasında bulunan bu cami 17. yüzyılda Tunus’un en büyük endüstri kaynaklarından biriymiş. Yaklaşık 15.000 kişinin çalışması ile yapılan bir milyon fes bu çarşıda yapılıyor ve tüm dünyaya satılıyormuş.

Hamamlar: Hamamlar Tunus kültürünün önemli bir parçasıdır. El – Kachachine Hamamı sadece erkekler içindir ve en iyi hamamlardan. El – Methihra Hamamında kadınlar gündüz, erkekler gece yıkanabilir ve yapı tarihi çiniler ile süslü. Sahip Hamamı kubbesinden kaynaklanan eko sistemi ile Halfaouine filmine ev sahipliği bile yapmış. Burada gündüz kadınlar yıkanırken gece erkekler yıkanabilir. Zitouni Hamamı sadece kadınların kullanımına açık ve diğerlerinden daha yeni.

Tunus'ta Gezilecek Yerler

Müzeler & Anıtlar: Müzeler ve Anıtlar Tunus’u renklendiren yapılardır. Bab Bhar ya da diğer adıyla Porte de France / French Gate (Fransız Kapısı), doğuda yer alan Fransızlar de la Victorie adı verilen yeri oluşturana kadar kullanılan arktır. İngiliz Hasta (The English Patient) filmi bu kapıya bakan İngiliz Elçiliğinde çekilmiş.

El Bey Türbesi (Tourbet el Bey) giriş ücreti 3 Tunus Dinarı olan ve 9.30 – 16.30 arası ziyaret edilebilecek, kamera ile görüntü almanın serbest olduğu bir türbedir. Osmanlı anıt mezarlarına özgü kubbe özelliklerini taşıyor. İç kısmında Ali Paşa döneminde yapılan çini ve alçı işçilikleri mevcuttur. Birçok Hüseyin Beyi, prenses, başkan ve güvenilir danışmanın mezarı burada bulunuyor.

Dar Ben Abdullah Müzesi (Dar ben Abdullah Museum) 1796’da yapılmış ve bölgenin en güzel saraylarındandır. İtalyan bir subaya ait olan saray 19. yüzyılda İtalyan stili ile yenilenmiş ve o günlerdeki zengin hayatı sembolize ediyor. Saraydaki 4 oda 19. yüzyıl hayat stilini canlandırmak için kullanılmakta. Yenileme çalışmaları nedeniyle kapalı olduğu dönemde karşısında hala açık olan Theatre d’Art Ben Abdallah isimli bir kafe var.

Das Lasram girişin ücretsiz olduğu, Pazartesi – Cumartesi 8.30 – 13.00 / 15.00 – 17.30 arasında ziyaret edilebilecek bir ev. Önceden Lasram ailesine ait olan ev, günümüzde basın işlerinin yürütüldüğü bir kurum.

Palais Kheireddine, Pazartesi – Cumartesi, 10.00 – 19.00 arası ücretsiz ziyaret edilebilir. 19. yüzyılda saray olarak inşa edilip kullanılan yapı sonrasında biri Yahudiler, diğeri Müslümanlar için ayrılan iki okula dönüştürülmüş. Günümüzde Tunus Müzesi (Museum of Tunus) olarak adlandırılan mekanda sanat sergileri ziyaret edilebilir.

Dar Othman, 17. yüzyılın başında Osman Bey tarafından inşa edilmiş. Osman Bey’in yaptığı korsanlık işi oldukça karlıymış, ayrıca kendisi Tunus valisi olarak görev yapmış. Bu saray o günlerden kalma harika bir eser ve ziyaretçilere açık olan kısımlarının yanı sıra basın tarafından kullanılan birkaç ofis de burada. İlginç iç bahçesi ise 1936’da yapılmış.

Dar el – Bey, Hüseyin yöneticileri tarafından resmi misafirhane olarak kullanılan yer. Zaouia Sidi Kacem Ezzilizi, Tunus’a çini işçiliğini getiren zanaatkarın mezarıdır. Restore ediken yapı üstünde orda çağdan modern çağa Tunus seramikleri görülebilir.

Tunus'ta Gezilecek Yerler

Kaynak: AA, Wikipedia, gezipgordum.com

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir