Tahin-Pekmezin Soframızdaki Yeri ve Önemi

Tahin-Pekmezin Soframızdaki Yeri ve Önemi

Tahin Pekmezin Faydaları

Sofraların ayrılmaz ikilisidir tahin ve pekmez. Binlerce yıldır sofralarımızda yer alan bu iki besin birlikte de ayrı ayrı da son derece faydalıdır.

Tahin:

– Tahin, susam tanelerinin kavrulup un haline getirilmesi ve ezilmesiyle elde edilmektedir.

– Tahin, yağ oranı ve enerji değeri çok yüksek bir besin olmasının yanında protein, kalsiyum, magnezyum ve potasyumdan da oldukça zengindir.

– 100 gramında 595 kalori, 54 g yağ, 21 g karbonhidrat ve 17 g protein bulunmaktadır.

– Susamdan elde edilmesi nedeniyle içeriğinde bulunan B vitaminleri ile antidepresan özellik gösterdiği bilinmektedir.

– Kabızlık sorunu olan kişilerde bağırsakların yumuşamasına yardımcı olma etkisi söz konusudur.

– İdrar söktürücü etkisi bilinmektedir.

– Tahinin hücreleri yenileme ve yara iyileşmesi üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır.

– Su ile temas etmediği sürece uzun zaman bozulmadan saklanabilmektedir.

Pekmez:

– Üzüm veya dut gibi meyvelerin çiğneme, havan ve pres gibi çeşitli şekillerde sıkılmasıyla elde edilmektedir.
– 100 gramında 293 kalori, 400 mg civarında kalsiyum, 10 mg civarında ise demir bulunmaktadır. Aynı zamanda potasyumdan da zengindir.
– Yüksek demir içeriği ile kan yapıcı özelliği bilinen en önemli faydasıdır.
– Enerji içeriğinin yüksek olması nedeniyle iyi bir enerji kaynağıdır. Ancak bu durum ölçüsüz tüketim söz konusu olduğunda kilo artışına yol açabilir.
– Kalsiyum içeriğiyle kemik gelişimi ve sağlığı üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır.

Tahin Pekmezin Faydaları

Hangi Durumlarda Tüketilmeli?

Bebek Beslenmesinde: Ek besinlere geçildiğinde bebeklerin yiyeceklerine tatlandırıcı olarak çay şekerinin yerine besleyici özeliği nedeniyle pekmezin konulması sağlıklı bir seçim olacaktır.

Büyüme – Gelişme Çağında: Enerji içeriği yüksek olduğu için büyüme çağındaki çocuk ve gençler tarafından tüketilmesi önerilmektedir.

Zayıf ve İştah Sorunu Olan Bireylerde: Yüksek enerji içeriği ile kalori alımını destekleyecek ve uzun süreli tüketimi iştah artışına yardımcı olacaktır.

Hamilelik ve Emzirme Döneminde: İçerdiği kalsiyum ve demir mineralleriyle hamilelik ve emzirme dönemlerinde mutlaka günlük beslenme programları içerisinde yer almalıdır. Ancak yüksek enerji içerdikleri için miktara dikkat edilerek tüketilmelidir.

Sporcu Beslenmesinde: Gereken enerjiyi hızlı sağlaması ve doğrudan kana karışması sebebiyle sporcularda tüketilmesi önerilen enerji kaynağıdır.

Kalp Hastalıklarında: Pekmezin elde edildiği kırmızı veya siyah üzümlerin içermiş olduğu resveratrol isimli madde, damarlarda oluşabilecek plakların oluşmasını önleyici etki gösterdiği için kalp hastalıklarında miktarına dikkat edilerek tüketilmesi önerilmektedir.

Sinir Sistemi Rahatsızlığı Olan Bireylerde: Depresyona eğilimi olan, gün içinde sıklıkla halsizlik ve yorgunluk yaşayan kişilerde tahin ve pekmezin içerdiği yüksek miktardaki B vitamini oldukça olumlu etki göstermektedir.

Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar!

– Diyabet(şeker hastalığı) ve/veya hipoglisemisi olan bireylerde hiç tüketilmemeli ya da kontrollü bir şekilde son derece az miktarda gerekli görüldüğü durumlarda tüketilmelidir.

– Aşırı kilolu ve obez bireylerde uygun miktar ve sıklıkla tüketilmelidir. Çünkü tahin ve pekmez yüksek miktarda enerji içerdiğinden fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilmektedir.

Yorumlar

“Tahin-Pekmezin Soframızdaki Yeri ve Önemi” için bir cevap

  1. […] Her gün 1 öğün tüketilecek 3 yemek kaşığı tahin pekmez veya 3 yemek kaşığı tahin helvası günlük ortalama 200 kalori ek enerji […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir