Sümeyra ile Umre Yolculuğuna İlk Adım

Sümeyra ile Umre Yolculuğuna İlk Adım

Sümeyra ile Umre Yolculuğuna İlk Adım

Selamlar,

Yeşil Topuklar’da yazma fikri doğruğunda hem heyecanlandım hem de sevindim. Heyecanlandım çünkü altından kalkabilir miyim diye düşündüm, sevindim çünkü sizlerle kendi açımdan uzunca sohbet etme imkânım olacak. Sohbet etmek diyorum çünkü daha sevindirici olan burada konu sınırım olmadan sizinle sohbet eder gibi konuşur tarzda yazı yazıyor olacak olmam.

Bu bazen izlediğim bir film hakkında olabilir bazen gözlemlediğim bir olayla ilgili… Ve ben müsaadenizi isteyerek ilkyazıma başlamak istiyorum.

Son zamanlarda benden en çok yazmam beklenen konu; Umre ziyareti hakkında bilgiler. Ben konunun uzmanı değilim, benden daha layık olanlar vardır bundan bahsetmek için ama kıramayacağım ricalar var ve ben de naçizane kendi tecrübelerimi paylaşacağım. Bir kaç parçaya böldüm konuyu ve bu yazımda biraz işin tekniğinden bahsetmek istiyorum.

Sümeyra ile Umre Yolculuğuna İlk Adım

Umre ziyareti; her zaman imkân bulamayacağımız sınırlı zamanda yaptığımız bir ibadet ve Allah’a (cc) daha da yakınlaşma fırsatı. Bu yüzden ne kadar az aksaklık yaşarsak o derece ibadete daha çok vakit ayırabiliriz. Orada ihtiyacınız olan şeyler sınırlı; yatacak yer-yemek ve temizlik. Ama bu kadar az görünen ihtiyaçlar bile orada imtihan sebebi olabiliyor.

Burada gideceğiniz turu çok iyi seçmekle bu mevzuyu halledebilirsiniz. Turun kalitesi ve fiyatından bahsetmiyorum. O kişinin durumu ve tercihine göre değişebilir. Önemli olan hangi turla giderseniz gidin, orada nelerle karşılaşacağınızı bilerek gitmeniz. En ince detayına kadar sorun. Otel mescide ne kadar uzak, hangi vasıtayla ulaşacağım, ne kadar yürüyeceğim, nasıl bir yoldan gideceğim, odaları kaç metrekare, odanın yatakları nasıl, yemekler kaç öğün, otelde wi-fi imkânı var mı, turda sizinle ilgilenecek personel var mı, turda sizinle ilgilenecek hoca var mı, bunlara istediğiniz zaman ulaşabilecek misiniz, Mekke ve Medine’deki mescitlerin yapısı, ibadetlerin mekânı ve şekli, hava durumu, Mekke ve Medine’ye girdiğinizde otele giriş ve çıkış saatleriniz, uçak saatleriniz, Mekke-Medine arası ulaşım şartlarınız, sağlık hizmetlerine ulaşım, Türkiye’deki büroyla irtibat imkânı ve eminim aklıma gelmeyen daha birçok soru.

Turunuza göre bu soruların hepsinden sizi tatmin edecek cevaplar almayabilirsiniz ama orda başınıza neler gelebileceğini kestirmiş olursunuz. Mesela wi-fi nasıl önemli bir sorun olur dediğinizi duyar gibi oluyorum. Çocuğunu Türkiye’de bırakıp giden bir anne için her gün görüntülü arayacağı çocuğu için wi-fi ihtiyacını düşünün bir. Otele giriş çıkış saatleri mesela neden önemli? Uluslararası turizm hizmetlerinde otele giriş saat 15.00 gibi yapılır, siz o gün kaçta otele giriş yaparsanız yapın sizin otele girişiniz bu saat kabul edilir ve gece yarısı gitmiş olsanız bile o günün ücretini ödemiş olursunuz. Çıkış ise saat 12.00’de zorunlu olduğu için uçağınız o günün gecesi bile olsa siz 12.00’de çıkış yapmak zorundasınızdır. Yoksa ücret diğer gün için de ayrıca alınır. Bunu iyi hesaplamayan bir tur seçtiğinizde 7 gün 8 gece ücretiyle aldığınız bir turda aslında 6 gün geçirmiş olabilirsiniz. Bunlar başa en sık gelen sorunlardan biridir.

Dediğim gibi, en lüks turla gitmek zorunda değilsiniz. Önemli olan orada neler yaşayacağınızı bilmek ve kendinizi ona göre hazırlayıp orada sürprizler yaşamamaktır. Seçtiğiniz tura aklınızdaki en ince soruları bile sorun ki zaten turlar hata yapmaya çok müsait oluyorlar.

Diğer yazımda da biraz oradaki maddi ve manevi ihtiyaçlarımızdan bahsetmek üzere ara veriyorum. Ve şunu çok iyi biliyorum ki; ben yazarken çok şey öğreneceğim umarım sizin için de faydalı ve okuması güzel paylaşımlar olur.

Görüşmek dileğiyle…

Yorumlar

“Sümeyra ile Umre Yolculuğuna İlk Adım” için 2 cevap

  1. Tuğba Kuru dedi ki:

    Umre Ziyareti sizin Gönül yolculuğunuzdur.Bu yazıyı teknik bir bilgi olarak sunamazsınız.Buna istinaden sizin söylemek istediğiniz Arabistan ülkesine göre değil tüm yurtdışı oteller, giriş çıkış saatleri bellidir bunu aksi bir durumu kesinlikle yoktur.Yurt dışı bu şekildedir,arabistanda aynı durum ..Umre yada hac yolculuğu sizin gönül aleminizdeki hissiyatınızla alakalıdır.Yakın mesafe 5 yıldızlı oteller uzak mesafedekiler birazdaha makul ekonomık otellerdir.Her ülkede olduğu gibi ödeyeceğiniz paraya göre hizmet alırsınız.Türsab onaylı tur acentalarını tercih ederseniz sıkıntı yaşamazsınız.Arap hattı aldığınız zaman interneti rahatlıkla kullanabilirsiniz.Ve arap hatları makul fiyatlarda satılmaktadır.Bu yazıyı sunarken keşke önceliğiniz Allahın evini takdim ederken ki hassasiyetlerniz olmuş olsaydı.Umre tavaf ve say değildir, önemli olan gönül umrenizi tavaf etmektir.Hisler bizim için önemli çünkü herkes umreye gidiyor herkes tatil yapıyor herkesin bir nebzede olsa teknik bilgisi vardır yada keşke umre ile alakalı seyahat danışmanlarından destek alsaydınız. sizin ilk gördüğünüzde ki heycanınız yazıya daha bir güzellik katacaktır.Otel internet vs. her gitmek isteyenlerin kişisel tercihleridir. Türkhavayollarıyla gidersiniz 5 yıldızlı 4 yıldızlı yakın ekonomik otellerde konaklarsınız bilinen acentayla giderseniz sıkıntı yasamazsınız oda temizliği istersiniz gelir özet budur …Siz sıkıntı yasamıs gibi sunmussunuz yazıyı…

  2. Muradiye Kaya dedi ki:

    Sümeyra Hanım ilk öncelikle hayırlı olsun. Yazınızdaki “teknik “ bilgilerden dolayıda ayrıca teşekkür ederim.

    Umre yolculuğu zaten taştışmasız gönül yolculuğudur. Diğer ülkeler gibi turizm amaçlı gidene daha şahsen hiç rastlamadım!
    Otellere giriş-çıkışlar, uçuş durumları ile verdiğiniz bilgilerde yanınızda büyükleriniz varsa fazlasıyla önem arzeden konular. Hele de İst.dışındaki şehirlerde aktarmalı seferlerde varsa..
    Rabbim nasip etti 2010 yılında hem nisan umresi hem de Ramazan umresi nasip oldu. Nisan umresinde yanımda yaşları 65 ile 85 arası teyzelerim vardı. Yaşları itibari ile alanda fazla beklemeleri yada otelden ayrılmak zorunda kaldığımızda yüzümüze tedirgin bakmalarını unutamam. Gençler nasıl olsa bir şekilde kendilerini idare edebiliyorlar ama yaşlılar için sıkıntılı durumlar bunlar. Bir umremizde Atatürk Hava Alanı dış hatlar bölümündeki mescidde 8 saat aktarma için beklediğimizi biliyorum. Yanlış anlaşılmasın şikayet için değil bunu yazmam. Mekke-Medine hasreti ile yanan kişilere bu bekleyişler daha uzun geliyor ..Ama yanınızda yaşlı ve hasta kişiler varsa hassas edilmesi gereken konular.
    Tuğba Hanım tur şirketinde görevli olacak ki bu konulara çok vakıf konuşmuş!
    Ama kaçırdığı bir şey var; İlk kez yurtdışını (hatta bulunduğu İl’den) çıkan 65 yaşımdaki annemin bana söylediği şey -ya orada kaybolursam ne yaparım. Telefon kullanmasını bilmiyorum, dillerini bilmiyorum, yollarını bilmiyorum. Aman kızım ne olur elimi bırakma..!!! sözleri oldu. Yani orada Arap hattı var, dünyanın bütün otellerinde giriş-çıkış saatlerinde aynı uygulama olduğunu Anadolu kadını 65 yaşındaki annem anlamaz!
    Keza ilk kez yurtdışına çıkmış kişilerde zorlanır.
    Annem yine şanslı ki yanında kızı vardı. Ben annem gibi kaç yalnız gelmiş teyzeye de yardımcı oldum. İşte tamda bu kısımda Tur şirketi ve size refakatcı olan hocalarınız çok fazla önem arzediyor.Bilmem anlatabiliyormuyum….
    Nisan umremde diyanetle, ramazan umremde Tursab onaylı özel şirketle gittim. Sümeyra hanım’ın dediği gibi çok beklenti içinde gitmemek gerekiyor. Yoksa beklentileriniz imtehan sebebi olabiliyor. Diyanet ile gittiğimde farklı şikayetler duydum özel şirketle gittiğimde de daha başka şikayetler duydum. En sonunda “Mekke’de Allah’ın (cc) evinde, Medine’de Rasullullah (sav) efendimizin misafiri oluyorum. Nerede geldiğini ve ne niyetle geldiğini unutma” diyerek çıktım işin içinden.
    Rabbim isteyen herkese nasip. Rabbim kolaylaştırsın zorlaştırmasın inşallah..

    Bu girizgâhınızla ilk kez gidecekler için çok faydalı bilgiler verdiğinizi düşünüyorum.
    Yazınızın devamını bekliyorum..

    Saygılarımla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir