Sosyal Yönü Kötü Bir Hastalık “Yüz Felci”

Sosyal Yönü Kötü Bir Hastalık “Yüz Felci”

Yüz Felci Belirtileri ve Tedavisi

Bu sene yaz kendini o kadar özletti ki hepimiz dört gözle havaların ısınmasını beklemeye başladık. Çok çetin geçen bir kışın ardından çok sıcak geçecek bir yaz da bizi bekliyor sanırım. Daha şimdiden bunaltmaya, camları pencereleri klimaları açtırtmaya başladı bile. Rüzgara, klimaya, soğuk havaya maruz kalanlar burayı dikkatlice okusun.

Yüz felci, yüzümüzdeki kasları kontrol eden sinirin bir sebepten ötürü fonksiyonunu yerine getirememesi neticesinde genellikle yüzün tek tarafında görülen fonksiyon kaybıdır. Genellikle sebebi belli değildir ve halk arasında yaygın olarak idiopatik olarak görülür. Fakat enfeksiyon, tümör, travma gibi sebeplerden ötürü de ortaya çıkabilir. Yüzün tek tarafında kaşın diğerinden daha düşük durması, göz kapağını tam açıp kapatamama, tebessüm ederken iki tarafın simetrik olmaması, ağzın bir kenarının diğerinden düşük durması gibi kolaylıkla anlaşılan semptomları vardır. Yüzdeki fonksiyon kaybının yanı sıra ağrı, karıncalanma, kulakta çınlama gözden istemsiz yaş akması gibi problemler de eşlik eder.

Genellikle soğuk havaya maruz kalma neticesinde meydana gelir. Araba da cam açık yolculuk yapılması ve yüzün tek taraflı rüzgarla teması ya da klimanın altında uzun saatler kalan veya kalmak zorunda olan kişilerde görülme olasılığı yüksektir. Terledikten sonra direk rüzgarla etkileşim halinde bulunma da riski artırır. Eğer kişinin vücudunda enfeksiyon varsa yüz felci gelişme olasılığı yükselir. Yine romatizmal hastalığı olan kişilerde yüz felci gelişmesi daha kolaydır.

Öncelikle yüz felcinden korunmak için gerekli tedbirleri almalıyız.

  • 1.Arabada cam açık seyahat edilmemelidir.
  • 2.Klima altında uzun saatler kalınmamalı, direk etkileşimden kaçınılmalıdır.
  • 3.Terledikten sonra rüzgara çıkılmamalıdır.
  • 4.Saçlar ıslakken dışarı çıkılmamasına özen gösterilmelidir.

Yüz Felci Belirtileri ve Tedavisi

Bu tedbirleri alamadık ve yüz felcine yakalandık. O zaman ne yapacağız?

Paniğe gerek yok. Evet sosyal yönü kötü bir hastalık. Maalesef yüzünüze her bakan bir anormallik olduğunu anlayacak ve size ne olduğunu soracak. Siz de defalarca ne olduğunu anlatmak zorunda kalacaksınız. Ya da yolda yürürken bazı insanların yüzünüze iki kere baktığını fark edeceksiniz. Ama bunların hiç biri önemli değil. Psikolojinizi olabildiği kadar sağlam tutmalısınız. Eğer ağır bir vaka değilse ve doğru tedavi uygulanırsa 15-20 gün içinde iyileşme olacaktır.

Ağır vakalarda ise iyileşme biraz daha uzun sürebilmektedir. Nöroloji hekiminin muayenesiyle medikal tedaviye başlanır ve fizyoterapiste emanet edilir. Fizik tedavide sıcak uygulamalar, masaj, elektrik stimülasyonu gibi tedavi teknikleriyle iyileşme hızlandırılır. Kan akımı artırılarak iyileşmeyi sağlayacak maddelerin o bölgeye ulaşması sağlanır. Ayrıca yardımlı, dirençsiz ve dirençli egzersizlerle kasların kuvvetlendirilmesi ve fonksiyonların geri kazandırılması sağlanır. Kuru iğneleme tedavisi de bu hastalarda olumlu sonuç vermektedir. Hamilelerde ilaç tedavisi uygulanamadığı için onların fizik tedaviden başka alternatifleri yoktur.

İyileşme başladıktan sonra sebep olan etkenlerden korunmak oldukça önemlidir. Çünkü bir kere yakalanan kişilerde tekrar oluşması daha kolaydır. Fiziksel, sosyal ve psikolojik yönü olan bu hastalıktan korunmak için biraz daha dikkatli olalım ve kendimizi koruyalım.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir