Sınav Döneminde Beslenme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sınav Döneminde Beslenme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sınav Dönemi Doğru Beslenme Önemli

Hayatımızın birçok döneminde, daha iyi eğitim almak, istediğimiz mesleği icra etmek, sonrasında isteğe bağlı akademik kariyer sahibi olmak için bir çok sınava girme zorunluluğumuz bulunmaktadır. İlkokul sıralarından başlayıp yarış halinde olmayı gerekli kılan bir zorunluluktur bu. Sınava aylar, günler kala oluşan sınav stresi; aşırı kilo alma, kilo kaybı, mide bulantısı, kabızlık gibi pek çok sorunu beraberinde getirebilmektedir. İşte bu noktada yeterli ve dengeli beslenerek sağlık problemlerinden korunmak, doğru besin seçimi ile performansı arttırarak başarıya ulaşmak gerekmektedir. Üniversite sınavına sayılı günlerin kaldığı bu süreçte nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliyiz?

KAHVALTI ÖĞÜNÜNE DİKKAT

Uyku ile birlikte geceden sabaha kadar istemsiz açlık oluşmaktadır. Bu sürede vücut besinlerden sağladığı enerjinin neredeyse tümünü kullanmaktadır. Oluşan bu enerji açığını kapatmak için yapılacak kahvaltı beyin fonksiyonları için oldukça önemlidir. Kahvaltı yapılmadığı takdirde; yorgunluk, dikkat eksikliği ve algılamada düşüklüğü görülebilmektedir.

STRESLE BAŞ ETMEK

Stresi azaltmak için bu dönemde tercih edilmesi gereken besinler antioksidan içeriği yüksek olanlardır. Yeşil biber, maydanoz, çilek, kuru kara erik, çekirdekli siyah kuru üzüm, domates, havuç, ananas oldukça zengin antioksidan kaynaklarındandır. Günlük beslenmede mutlaka yer verilmelidir. Ayçiçeği çekirdeğinde bulunan magnezyumun da stresi azaltmak için kullanılabileceği bilinmektedir. Sınav öncesi 1 hafta 1 avuç olarak tüketilebilir.

Cevizin Beyine ve Hafızaya Olan Faydaları

HAFIZANIZI GÜÇLENDİRİN

Omega 3 içeriği ile hafızayı güçlendiren, bilişsel performansı arttırarak öğrenmeyi kolaylaştıran balık, sınav öncesi periyotta haftada 2-3 gün tüketilmelidir. Derin su balıkları olarak somon ya da levrek tercih edilebilir. Konsantrasyon artışını sağlayan bir diğer Omega 3 kaynağı ceviz her gün 1-2 adet tüketilmelidir.

DİKKAT DAĞINIKLIĞINI ÖNLEYİN

Bağırsak tembelliği, kabızlık gibi bir sorun yoksa; dikkat dağınıklığını önlemeye yardımcı, zengin potasyum kaynağı ve yedikten sonra seratonin yani mutluluk hormonu salgılayan muz günlük beslenmede yerini almalıdır.

ŞEKERLİ BESİN TÜKETİMİ?

Beyin kandaki şekeri enerji olarak kullanmaktadır. Basit şeker olarak nitelendirilen çay şekeri, bal, çikolata vb. karbonhidratlar kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şeker ihtiyacını karşılamaz ve hipoglisemi olarak adlandırılan kan şekeri düşüklüğüne neden olur. Bu durum; halsizlik, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik ve uyku halini beraberinde getirir. Bu yüzden çocuklara, sınav öncesinde ve hazırlık döneminde fazla miktarda basit şeker içeren gıdaların verilerek yükleme yapılması gerçekleşen en büyük yanlışlardan biridir.

Sınav Dönemi Beslenmeye Dikkat

BAĞIŞIKLIĞINIZI ARTIRIN

Bağışıklık sisteminin güçlü olması dikkati toplama ve zihinsel performansın artmasında önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle bu dönemde C vitamini tüketimi önem kazanmaktadır. Kuşburnu çayı, 1-2 ince dilim limon ve 2-3 taze nane yaprağı ile nane çayı, bağışıklığı desteklemek ve güçlendirmek için tercih edilen ekinezya çayı günde 1-2 fincan olarak içilmelidir.

SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Sınavdan bir gün önce şimdiye kadar deneyip tüketilmeyen besin o gün denenmemelidir.
  • Sınav öncesi oluşabilecek bir zehirlenme durumunun önüne geçmek için dışarda beslenmekten mümkün olduğunca kaçınmak gerekmektedir.
  • Gaz problemi oluşturarak şişkinlik ve hazımsızlığa yol açacak kuru baklagil, lahana, pırasa, kereviz, bezelye, bulgur pilavı, kısır, mercimek köftesi gibi besinler sınav öncesi tüketilmemelidir.
  • Sık aralıklarla beslenilmeli, ceviz, kuru kara erik, hurma gibi besinlere yer verilmelidir.
  • Çok yağlı, aşırı soslu yiyecekler, kızartmalar mide yoracağı için tercih edilmemelidir.
  • Huzursuzluk, kalp çarpıntısı ve uykusuzluk gibi sağlık problemlerine yol açtığı için çay, kahve, kola yerine bitki çaylarını tercih ediniz.
  • Sıvı alımı yatmadan 2 saat önce gece sık idrar çıkışlarına neden olmaması için kesilmelidir.

SINAV AKŞAMI İÇİN ÖRNEK MENÜ

Izgara et / tavuk
1 tabak zeytinyağlı taze fasulye
1 kase zeytinyağlı salata
1 su bardağı yoğurt
1-2 dilim esmer ekmek veya 2-3 yemek kaşığı yağsız makarna

SINAV SABAHI İÇİN ÖRNEK MENÜ

Kuşburnu çayı
2 dilim peynir veya 1 ince dilim peynir + 1yumurta
1 tam ceviz içi
5 adet kuru kara erik veya 2 ince dilim ananas
Maydanoz, kuzukulağı, dereotu
2 dilim esmer ekmek

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir