Şimdi Tatil Zamanı…

Şimdi Tatil Zamanı…

Tatilde Nereye Gitsek?

Tatile çıkmak ya da yeni yerler görmek isteyenlerin birbirlerine sordukları ilk soru budur: “Nereye gidelim?” Ersoy Soydan, hazırladığı kitapta bu soruya cevap arıyor. Kitapta yedi bölgeden ve Kuzey Kıbrıs’tan gezip görülebilecek yerler doğal, tarihî ve kültürel özellikleriyle anlatılıyor…

Yaz gelmeden başlıyor tatil telaşı. Planlar, programlar yapılıyor. Herkes bütçesine göre yeni yerler görme, keşfetme; ruhunu ve bedenini dinlendirmenin hesabını yapıyor. ‘Nereye gidelim?’ sorusuna cevaplar aranıyor. Eş dosta soruluyor, gazetelerin seyahat ekleri, gezi rehberleri taranıyor. Çünkü Türkiye, bulunduğu konum, doğası ve tarihi itibarıyla önemli zenginlikleri ve güzellikleri barındırıyor. Yedi bölgesinde de gezip görülecek onlarca yer var. Ersoy Soydan da bu ihtiyaçtan yola çıkarak ‘Nereye Gidelim? ‘adlı bir kitap hazırlamış. Heyamola Yayınları’ndan çıkan kitap, yolculuğa çıkarken göreceklerinizi bilmeniz ve yapacaklarınızı planlamanız için bir rehber niteliğinde. Kitapta yedi bölgeden ve Kuzey Kıbrıs’tan gezip görülebilecek yerler doğal, tarihi-kültürel özellikleriyle anlatılıyor. Yörenin mutfağı ve konaklama için alternatifler unutulmamış. Biz de kitapta yer alan bilgilerden hareketle mini bir liste çıkardık.

Enez, denizi ve kumsalıyla sizi bekliyor

Türkiye’nin en batıdaki kara sınırında yer alan Enez bir tarafında tatlı su, diğer tarafında tuzlu su gölleri, lagünleri, zengin balık türleri ve kilometrelerce uzanan kumsallarıyla doğanın tüm güzelliklerini görebileceğiniz bir yer. Aynı zamanda tarihi kalıntılarla dolu.

Enez’deki yazlık siteler, üniversitelerin kampları, otel ve pansiyonların büyük bölümü Altınkum sahilinde. 4 kilometre uzunluğundaki kumsal pırıl pırıl bir denize sahip. Daha ilerde, Erikli köyüne kadar el değmemiş kumsallar uzanıyor. Trakya’nın Ege Denizi’ndeki kıyısı olan Saros Körfezi tertemiz kumsallarıyla ünlü bir körfez olmasına rağmen akıntılar sayesinde kendi kendini temizleyebilmesi burada denizi akvaryum gibi berrak yapıyor. İstanbul Enez arası 270 kilometre.

Şarköy’de deniz

Marmara’nın mavi bayraklı denize sahip tek ilçesi olan Şarköy (Tekirdağ’a bağlı) uzun kumsallarıyla ve doğasıyla tatilcilerin akınına uğruyor.

Şarköy ile Uçmakdere arasındaki Eriklice, Mürefte, Hoşköy ve Gaziköy tarihi kalıntıları ve temiz deniziyle görülmeye değer kasabalar. Şarköy uçsuz bucaksız üzüm bağlarıyla kaplı. Uçmakdere; Rumlardan kalma evleri, denizi, tertemiz havası, güler yüzlü, misafirperver şirin bir köy. Köyün yakınlarındaki 625 metre yüksekliğindeki Nişantepe yamaç paraşütü meraklılarının yeni adresi. Tekirdağ İstanbul’a 132 kilometre uzaklıkta.

Eski’siyle Yeni’siyle Foça…

Ege’nin eski dokusunu koruyabilmiş nadir yerlerinden biri Foça. Tertemiz denizi ve tarihi eserleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Foça adını taşıyan iki yerleşim var. Tarihi Foça’ya Eski Foça denirken 23 kilometre uzaklıktaki diğer yerleşime Yeni Foça deniyor.

Eski Foça’dan Yeni Foça’ya giden yolun manzarası olağanüstü; yol boyunca el değmemiş birçok plaj var, özellikle turkuvaz renkli Mersinaki koylarını görmek gerek. Mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Kozbeyli köyü geliyor. Yeni Foça yakınlarındaki bu köy eski taş evleri, camisi ve tarihi eserleriyle zamana tanıklık ediyor. Çam ormanları ve yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarıyla çevrilen köyün etrafı adeta bir cennet gibi. Foça’da 6 ada yer alıyor. İncir Adası Foça’nın tam karşısında. Adanın çamlarla kaplı kısmında bir kamp alanı ve kır lokantası var. Foça aynı zamanda Akdeniz foklarının en önemli yaşam alanlarından biri. İzmir’e 70 kilometre uzaklıkta.

Şavşat; dağ, göl ve yaylaları ile Alpleri andırıyor

Türkiye’nin Gürcistan sınırındaki Şavşat tablolarda görülebilecek güzellikteki dağları, ormanları, yaylaları ve gölleri nedeniyle Alpleri andırıyor.

Gerçekten de Şavşat’ı gezerken karşılaşacağınız manzaralar sanki bir ressamın elinden çıkmış kadar olağanüstü. El değmemiş ormanlarla kaplı Şavşat’ın köyleri ve buralardaki doğayla uyumlu ahşap evler görülmeye değer.

Mavi ile yeşilin buluştuğu yer

Maviyle yeşilin kucaklaştığı Eğirdir’de görecek çok yer, yapacak çok şey bulunuyor. Sörften dağcılığa, kayaktan bisiklete, yürüyüşten yamaç paraşütüne kadar tüm doğa sporlarını yapabilirsiniz.

Eğirdir, Türkiye’nin dördüncü büyük tatlı su gölünün kıyısında kurulmuş. İki bölgeden oluşuyor; gölün kıyısındaki ilçe merkezi ve gölün içindeki Yeşilada Mahallesi. Yeşilada Eğirdir’de turizmin merkezi. Hızırbey Camii, Dündar Bey Medresesi tarihi kalıntılardan ikisi. Eğirdir’in nüfusu yaz aylarında birkaç kez artıyor. İlçe merkezindeki Altınkum plajı sığ kumsalıyla büyük rağbet gören bir yer.

Akçakoca, bir sahil kasabası

Akçakoca, mavi bayraklı plajları, kıyıdan dağlara kadar uzanan yemyeşil bitki örtüsü, doğayla uyumlu evleri, ahşap camileri, şelaleleri, yaylaları ile ziyaretçilerini bekliyor.

Akçakoca çevresinde birçok Laz, Gürcü, Abhaz ve Hemşin köyü var. Bu köylerde yaşayanların hemen hemen hepsi anadillerini konuşuyor, yemeklerinden şarkılarına, gelenek ve göreneklerini yaşatıyor. Akçakoca’nın hem içindeki hem de çevresindeki plajlardan denize girilebiliyor. Çayağzı, Edilliağzı, Karaburun ve Melenağzı ilçe yakınlarındaki en ünlü plajlar. Akçakoca’da zamana direnen 100 civarında ahşap ev var. İlçe merkezine 9 km uzaklıktaki Kurugöl köyü yakınlarında köyün adıyla anılan bir kanyon var. İstanbul’a 243, Ankara’ya 275 kilometre uzaklıkta.

Yorgun ruhlar için Göynük

Yemyeşil ormanların içindeki Göynük’ün, Sülüklü ve Sünnet Gölü, İstanbul ve Ankara’ya yaklaşık iki saatlik uzaklıkta bulunan doğa harikaları…

Büyük kentlerin karmaşasından yorulanlar için ideal dinlenme mekanları. Göynük’ün çevresi yeşilin her tonunun görüldüğü ormanlarla kaplı. Göynük çayı vadisinin iki yamacında çam ormanları arasında kurulmuş Göynük Osmanlı kasabası karakterini koruyor. İlçenin silüetine 150 yıllık ahşap evler hakim. Mudurnu yolunun 22. kilometresinde ayrılan virajlı bir yol 4 km sonra Sünnet Gölü’ne ulaşıyor. Göl dar ve derin bir vadinin önünün heyelanla kapanmasıyla oluşmuş. Yorgun ruhlar için benzersiz bir dinlenme mekanı Sünnet Gölü.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir