Şifa Kaynağı 7 Süper Baharat

Şifa Kaynağı 7 Süper Baharat

Şifa Kaynağı baharatlar ve Faydaları

Yeni ticaret yollarının araştırılmasına neden olan, doğu-batı kültürünü birbirine yakınlaştıran, altın kadar değerli olan baharatlar çok eski çağlardan beri dünyanın hemen her yerinde kullanılmaktadır.

Tohum, meyve, kök, tomurcuklar, gövde ve kabuk gibi çeşitli bitki ve ağaç bölümlerinden meydana gelmekte, bunların ufalanmasıyla elde edilmekte ve genellikle kuru formda bulunmaktadırlar.

Sofralarımızda yer verdiğimiz baharatların taze kalması ve nemli ortamda küflenme özelliği nedeniyle uygun koşullarda saklanması son derece önemlidir. Cam kavanozlarda, ağzı kapalı şekilde, karanlık ve serin bir ortamda saklanması gereken baharatlar içinde en risklisi kırmızı biber, en az riskli olan ise karabiberdir.

Avrupa ve Amerika’da da yaygın kullanımı olan baharatlar; yemeklerin lezzetini ve aromasını arttırmak için olduğu gibi aynı zamanda şifa kaynağı olarak da tüketilmektedir.

Faydalarıyla baharatlara göz atacak olursak;

Şifa Kaynağı baharatlar ve Faydaları

Kırmızı Biber:

Kökeni Güney Amerika olan kırmızı biber taze kırmızı biberlerin kurutulup dövülmesiyle elde edilmektedir. Antioksidan içeriği yüksek olan kırmız biberin bileşiminde bulunan kapsaisin bağışıklık sistemini destekleyici rol oynamaktadır.
A, C ve K vitamini, manganez, kalsiyumun iyi bir kaynağıdır. Yapılan çalışmalarda, toz acı kırmızı biberin metabolizma hızlandırdığı ve vücuttaki kalori yakımını artırdığı görülmektedir.

1 çay kaşığı yaklaşık 6 kalori içeren kırmızı biber; çorbalarda, sebze yemeklerinde, et ve tavuk yemeklerinde, domates soslarında kullanılmaktadır.

Karabiber:

Kökeni Hindistan olan karabiber dünyada en fazla kullanılan baharat olarak bilinmektedir. Hemen hemen her türlü yemekte çok rahat kullanılabilen karabiber bütün olarak veya dövülmüş toz olarak bulunmaktadır.

Manganez ve K vitamininin iyi bir kaynağı olan karabiberden; mise asiditesini arttırdığı için mide rahatsızlığı olanların tüketiminden kaçınması gerekmektedir. 1 çay kaşığı yaklaşık 5 kalori içermektedir.

Kimyon:

Anavatanı Doğu Akdeniz ve Ortadoğu olan kimyonun en bilinen özelliği sindirimi kolaylaştırıcı etki göstermesidir. Kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası gibi kükürtlü bileşikler olarak adlandırılan sebzelere konulduğunda gaz problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.

Keskin kokusu nedeniyle özellikle et yemeklerinde de kullanımı tercih edilen kimyonun 1 çay kaşığı yaklaşık 6 kaloridir.

Şifa Kaynağı baharatlar ve Faydaları

Nane:

Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi bulunan nanenin bilinen en önemli özelliği bulantıya iyi gelerek mideyi rahatlatıcı etkisinin olmasıdır. Ülkemizde çorbalardan, dolmalara, sebze yemeklerine pek çok yerde kullanımı yaygın olan nane Avrupa ülkelerinde daha çok soslarda yerini almaktadır.

1 çay kaşığı yaklaşık 4 kaloridir.

Kekik:

Önemli miktarda K vitamini içeren kekik antioksidan içeriği yüksek, antiseptik yani temizleyici özelliği bulunan bir baharattır. Farklı kokusu sebebiyle özellikle et ve et yemeklerinde kullanılmaktadır.

1 çay kaşığı yaklaşık 5 kalori içermektedir.

Şifa Kaynağı baharatlar ve Faydaları

Köri:

Uzak Doğu mutfağına özgü bir baharat olarak bilinen köri; kimyon,acı kırmızı biber ,zerdeçal,kişniş,karanfil,zencefil gibi 13 farklı baharatın harmanlanmasıyla oluşur.

Özellikle beyaz etle kullanımı yaygın olan körinin kendine has hoş bir koku ve aroması vardır.

1 çay kaşığı yaklaşık 3 kaloridir.

Tarçın:

Güney Asya, Orta Amerika ve Brezilya’da yetişen tarçın ağacından elde edilmektedir. Kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi de pek çok çalışmada ortaya konulan tarçın; iştahı kontrol altına almak için de kullanılmaktadır.

Ülkemizde genellikle tatlılarda, şekerlemelerde, pastalarda, boza, salep gibi içeceklerde kullanılan tarçının 1 çay kaşığı yaklaşık 5 kaloridir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir