Renk Deyip Geçmek Olmaz!

Renk Deyip Geçmek Olmaz!

Modada Renklerin Dili

Biz her ne kadar farkında olmasak da renkler hayatımızda önemli bir rol oynar. Sağlık, psikoloji, üretim, mimari (iç-dış), alışveriş, zihinsel ve fiziksel olarak birçok alanda doğru kullanımı oldukça önemli. Bende bu konuyu moda tarafından ele alarak birkaç şey söyleyeyim o halde.

Renklerin Bir Dili Vardır

Moda ve insan psikolojisini çok seviyor ve üzerinde sürekli düşünüyorum. Bence ikisi ayrılmaz bir bütün. İnsan giyindiği kıyafetin etkisi altında kalır çoğu zaman. İçerisinde mutlu olmadığınız bir şey ile günü enerji dolu tamamlayamazsınız. Çünkü siz değil kıyafet sizi taşır. Hepimize olmaz mı zaman zaman akşam hazırladığımız bir kombini sabah giyinmekten vazgeçeriz. O sabah ki ruh halimiz ne onu giyinmeye ne de o renkler içinde gezinmeye el vermez. Örneğin, güneşin pırıl pırıl parladığı bir yaz sabahı hayal edin. İnsanın içine huzur ve enerji veren hava seni kendine davet ediyorken, baştan aşağı simsiyah giyinebilir misin? Ya da fırtınalı kapkaranlık bir havada rengârenk giyinmeye ne dersin? Olmaz değil mi? İşte burada anlıyoruz ki, renk ve duygu arasında bir bağ vardır. Bu bağ siz farkında olmasanız da sizi yönlendiren önemli bir unsurdur. Karakteri çok neşeli ve enerjik bir insana siyah ve onun gibi koyu renkleri giydirmeniz mümkün değildir. Resmi ve ciddi görünmeyi seven bir insanı rengarenk giyindiremeyeceğiniz gibi. Kısacası renkler insanların ruh halini ve karakterini yansıtır. Tıpkı stil gibi sözsüz bir şekilde, bize karakterin hakkında bilgi sızdırır.

Modada Renklerin Dili

Renk Tonunuzu İyi Belirleyin

Herkesin bir rengi vardır. Herkes her rengi giyinebilir. Önemli olan rengin tonudur. Ten renginize uygun rengi ve tonunu keşfettiğiniz an içerisinde ışıldamamanız mümkün değil. Tasarım yaparken en zorlandığım şeylerden biri de renk mevzusu. Renk ve model birbiriyle bir bütündür. Alıcı ve üretici arasında bir köprü vazifesi görür. Köprünün sık sık kullanılmasını istiyorsak ürün ve renk ahengini çok iyi tespit etmemiz gerekir ki tüketiciyi karşıya geçirebilelim. Tasarımcılar birçok kumaş ve renk ile iç içe olduklarından renklerin dilini iyi konuşurlar. Bilmesine biliyoruz da inanın rengi seçmektense tasarlaması çok daha kolay geliyor. Çünkü her kumaşı her model kaldırmadığı gibi, her modeli de her renk kaldırmıyor. Tabi bir de her beden ölçüsünün, her rengi taşıyamadığı gerçeğini de atlamamak lazım. Koyu renkler alanı daraltırken açık renkler genişletir. Bu sebepledir ki, her vücut ölçüsü, aynı ton rengi giyinemez. Giyimine düşkün herkes, rengini bilmek zorundadır. Bilmek isteyen herkese tavsiyem, renk analizi yaptırmanızdır. Eminim faydası göreceksiniz.

Modada Renklerin Dili

Kısaca Renkler ve Anlamları

  • Siyah: Güç ve otoritenin rengidir. Gizemli olmayı seven insanlar bu renge bayılıyor. Bana göre ise sadakat ve güvenilirliği simgeliyor. Şık ve zarif sıfatlarını da unutmamak lazım.
  • Beyaz: Bunu herkes biliyordur herhalde. Masumiyeti simgeliyor. Saf ve katkısız bir renk olduğundan benim için beyaz temizlik demektir. En güzel temizlik malzemesi olan çamaşır suyu, üzerinize damladığında, hangi renk beliriyor? Beyaz, öyle değil mi? İşte bu yüzden beyaz benim için temizlik demektir. Steril bir görüntü için her zaman beyaz önceliğiniz olabilir (ufak bir tavsiye)
  • Kırmızı: Sıcak bir renk olduğundan enerjik ve sıcakkanlı insanların tercihidir. Bunun yanı sıra dikkat çekmeyi sevenlerde kolay kaçış noktası olarak bu rengi sıklıkla kullanırlar.
  • Pembe: Bence sakinleştirici bir renktir. Romantiktir ve narin bayanların tercihidir.
  • Mor: Kraliyet rengi diye biliniyor çünkü gücü, zenginliği ve lüks hayatı temsil eder.
  • Kahverengi: Doğal ve rahat olmayı sevenlerin rengidir. Karşısındakine güven verir. Çünkü dürüstlüğü temsil eder.
  • Yeşil: Doğanın rengi olmasından dolayı ferahlık verir. Sakinleştiricidir. Hatta bir tıpta tedavi amaçlı hastaları rahatlatmak için kullanılır.
  • Sarı: İlham veren bir renk olduğundan dolayı sanat ile bağdaştırılır. Bilgeliği ve bilgiyi temsil eder. Enerjik bir renktir. Uyuşukluk veren bir özelliği de vardır.
  • Mavi: Güveni ve sadakati simgelediği gibi hüznü, depresyonu ve yalnızlığı da simgeler.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir