Ramazan’ın Özüne Uygun İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır?

Ramazan’ın Özüne Uygun İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır?

Ramazan İftar Sofraları

On bir ayın sultanı, rahmet ve bereket ayı Ramazan’ın gelmesine sayılı günler kala hem kendimiz hem çocuklarımız hem de evimiz için öneriler paylaştık. Bugün de manevi duyguların yoğunlaştığı, sevgi ve hoşgörünün yaşandığı Ramazan’da iftar sofraları nasıl olmalı sorusunun cevabını vermeye çalıştık.

Yemek kültürümüz aileden aileye bazı farklılıklar gösterse de iftar sofralarının başlıca lezzetleri pek değişmiyor. Başlangıçta iftariyelikler, ardından çorba, ana yemek yanında salata, hoşaf, komposto, kimi zaman zeytinyağlı kimi zaman bir börek ve tabi ki tatlı geleneksel iftar sofralarının vazgeçilmezi oluyor. Her şeyin eksiksiz ve tam zamanında olmasına diğer günlere göre çok daha fazla özen göstermemiz de cabası.

İftar Sofrasına Uygun Yemek Seçimi

Ramazan ve iftar sofraları denince akla ilk Osmanlı mutfağı ya da yöresel lezzetler gelir. İftar menüsü için yemek seçerken dikkat etmeniz gereken yemek ve tatlıların birbiri ile uyumu. Yani ana yemek olarak hünkar beğendi yaptıysanız, şerbetli tatlı veya Ramazan ayına has bir lezzet olan güllacı tercih etmelisiniz.

İftar Masası Düzeni

Ramazan Ruhuna Uygun Masa Düzeni

İftar sofrasını kurmaya ne zaman başlamalı? Ramazan’da masa düzeni nasıl olmalı? İşte bu konuda bilmeniz gerekenler…

Pandemi şartları devam ettiğinden iftar daveti veremeseniz bile aileniz için Ramazan ruhuna uygun bir masa düzeni hazırlamalısınız. Mesela Amerikan servisleri sofralarda şık durur ama bir iftar sofrası için uygun değildir. Bunun yerine masaya düz ve açık renk bir örtü sermelisiniz. Ayrıca yemek takımı, bardak, çatal, kaşık ve bıçak gibi sofraya getireceğiniz eşyalarda leke olmamasına yani  temizliğine özen göstermelisiniz. Masanızı bir saat önceden hazırlamaya başlayın ki son dakika telaştan eksiklikler olmasın. Küçük bir sehpayı servis masası mantığında kullanarak iftar sofrasından kalkmadan sunumunuzu kolaylaştırabilirsiniz.

İftar Sofrası İçin Yemek Hazırlığı

İftar Sofrası İçin Yemek Hazırlığı

İftar sofrası için yemek hazırlıklarına ne zaman başlamalı? Hangi yemekleri önce hangilerini son dakikalara bırakmalı? İşte iftar sofrası hazırlığında işinizi kolaylaştıracak püf noktaları…

İftariyelikleri sabahtan servis ve sunum tabaklarına yerleştirip, üzerini streçleyerek buzdolabına kaldırabilirsiniz. Böylece iftara yakın hemen dolaptan çıkarıp, sofranıza kolayca taşıyabilirsiniz. İftar için tatlı ve zeytinyağlı yapacaksanız, yemek hazırlıklarına ilk olarak bunlardan başlamalısınız. Ana yemeğiniz tencerede pişecekse bunu son üç saatte, pilav ve makarnayı da yarım saat ya da 45 dakika kala yapabilirsiniz. Salata, püre, meyve salatası gibi ikramları son bir saatlik zaman diliminde hazırlamalısınız. Mesela salatanın soslarını, yağ ve tuzunu sofraya getirmeden hemen önce ekleyin ki hem görüntüsü hem tadı değişmesin. Son 5-10 dakika kala ekmekler kesilip, su ve  içecekler bardaklara konmalı. Çorbayı ısıtıp, son üç dakikada kaselere alarak iftar masasına getirmelisiniz.

İftar Sonrası Mutfak Temizliği ve Düzeni

İftardan sonra bulaşıkları hemen makineye dizmek ve ortalığı çarçabuk toplamak için makinenin boş ve temiz olmasına özen gösterin. Böylece iftar sonrasında sofradan kaldırdığınız her şeyi makineye koyup, bir an önce mutfağınızı toparlayabilirsiniz.

 

 

 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir