Ramazan’ın 29 Gününe Çocuklarla Yapabileceğiniz 29 Aktivite

Ramazan’ın 29 Gününe Çocuklarla Yapabileceğiniz 29 Aktivite

Anne-Kız

Anne ve babaların çocuklarına Ramazan’ı, orucu hem anlatabilmek hem de sevdirebilmek için eğlendirirken bilgilendiren aktiviteler arayışında olduklarını biliyoruz. Her şeyi bir oyun olarak gören çocuklara Ramazan ve orucu nasıl anlatırız? Her gün çocuklarla ne gibi aktiviteler yaparız? Bu sorular sizin de kafanızı kurcalıyorsa yazının devamını mutlaka okuyun…

Ramazan’ın 29 Gününe Çocuklarla Yapabileceğiniz 29 Aktivite

  • 1. gün: “Hoş Geldin Ramazan” yazılı kart ve balonlarla evi süsleyin. Bu Ramazan kartlarını ister kendiniz hazırlayın ister çocuklara özel Ramazan süslemeleri satın alarak gerçekleştirin. Ramazan takvimi oluşturun ve  yapacaklarınızı yazın. Ramazan günlüğü için de bir defter edinin.
  • 2. gün: Renkli kutu ya da kumbarayı bayrama yakın açabileceğiniz kilitli bir Ramazan Sandığı haline dönüştürün. Her gün o sandığa kimseye göstermeden ve söylemeden, ister az veya çok para ister ayet, hadis yazılı küçük bir kağıt koyup, kilidini son günlere kadar açmayın.
  • 3. gün: Çocuklarınızın tutacağı her oruç için –tekne orucu– dediğimiz yarım gün de olsa olur, 10-15 cm uzunluğundaki renkli ipleri birbirine bağlayın. Ramazan’ın sonunda o ipin çocuğunuzun boyu kadar olup, olmadığına bakın. Sonra da hatıra olarak saklamasını isteyin.
  • 4. gün: Kur’an okumasını bilmeyen çocuklarınız varsa Elif-ba alarak internetten ya da kendiniz harfleri öğretmeye çalışın. Eğer siz biliyorsanız her gün bir ayette olsa okuyun, mukabele gibi onlar dinlesin.
  • 5. gün: Aile büyüklerine, akraba ve arkadaşlara küçük birer Ramazan hediyesi ayarlayın. Çocuklarınızın çizeceği bir resmi, bahçenizden toplayacağınız bir çiçeği ya da çorap, mendil, toka gibi sevdiklerinizin kullanabileceği eşyaları paketleyip, ‘Ramazan hediyesi‘ olarak verin.
  • 6. gün: Çocuklarınızın bilmediği dua, sure ya da Ramazan ile ilgili bir hadisi ezberlemelerini isteyin. Hatta birlikte tekrar ederek hem ezberlemelerine yardımcı olun hem de kuvvetlenmesi için pekiştirin.
  • 7. gün: Bir gün öncesinde çocuklarınızın ezberlediği surenin anlamını okuyun. O surede bize ne anlatılmak isteniyor diye sorun. Eğer ezberlediği hadis ise yine aynı şekilde açıklamalarını isteyin, o konuyla ilgili başka hadisler var mı diye de araştırma yapın.
  • 8. gün: Çocuklarınızla birlikte kartondan bir saat yapın ya da evdeki bir duvar saati üzerinde hem farz hem de nafile namaz vakitlerini gösterin. Mesela öğle ezanı kaçta okunuyor, kuşluk vakti ne zaman gibi…

Ayasofya ve Süleymaniye Cami

  • 9. gün: Çocuklarınıza cami nedir, ilk cami neresidir, bizim için önemli cami ve mescidleri öğretin. İmkanlar dahilinde yani pandemi şartları elverirse bulunduğunuz şehirdeki büyük camilere ya da mahallenizde ki camiye bir vakit namazında götürün. Eğer götüremezseniz evde cami resmi çizin veya kartondan maketini yapın.
  • 10. gün: İftardan sonra yemek üzere birlikte kek ya da kurabiye yapın. Yaptığınız bu lezzeti ister ailece evde yiyin ister aile büyüklerinize Ramazan ikramı olarak götürün.
  • 11. gün: Peygamberlerin, sahabelerin ve büyük zatların çocukluklarını, o dönemlerde nasıl yaşadıklarını araştırın. Hayatlarından örnek aldığınız durumları nasıl kendi yaşantınıza uyarlayabileceğinizi düşünün.
  • 12. gün: Evin en küçük bireyleri için sahura kaldırma etkinliği ayarlayın. Mesela ‘Beni sahura kaldır‘ pankartı hazırlayıp, yatağının başına koyun. Böylece sahura kalkmanın bereketini ve güzelliğini yaşasın.
  • 13. gün: Bir gün önce sahura kalkan çocuğunuz eğer orucu tam tutabildiyse -tutamasa bile- arkadaşlarının ve kuzenlerinin katılabileceği -tabi pandemi şartlarının elverdiği ölçüde- çocuk iftarı düzenleyin. Çocuklara özel iftar menüsü hazırlayın. Menüyü çocuklarınız belirlesin hatta mutfağa girip yardımcı olsun.
  • 14. gün: Eğer küçük çocuğunuz yarım gün oruç tuttu ise teşvik etmek amacıyla orucunu satın alın. Sadece para vererek değil küçük hediyelerle de mesela Ramazan ile ilgili bir yapboz olabilir. Hatta bu hediyeyi saklayıp, ona küçük ipuçları vererek bulmasını sağlayın. Mesela dolabındaki 3. çekmeceyi aç, yatağının yanındaki komodinin arkasına bak yazılı kağıtları hediyeyi bulacağı yere kadar yerleştirin. Hem arasın hem bulsun hem sevinsin. Tabi orucun sadece Allah rızası için tutulduğunu, asıl ödülün Allah tarafından ahirette verileceğini de bilsin.

Zikirmatik ve Tesbih

  • 15. gün: Evdeki herkese birer zikirmatik ya da tesbih vererek bugün Salavat yarışması yapıyoruz deyin. Zikirmatik ile gün boyu Efendimize (sallallahu aleyhi vessellem) salavat getirin. İftardan sonra en çok kimin salavat getirdiğine bakıp, küçük bir ödül verin. Tesbih de ise önce kimin bitirdiğine bakın. En son ailecek ne kadar salavat çektiğinizi toplayıp Ramazan günlüğünüze yazmayı da unutmayın.
  • 16. gün: Salavat yarışmasından sonra bir de hayırda yarışın. Hayırda yarışmakta kasıt ibadetlerin fazileti. Mesela; namazı vaktin başında kılmanın fazileti, geciktirilmesinden fazladır. Bu sebeple çocuklar için namaz çizelgesi oluşturun. Onlarda namazlarını vaktinde kılarak hayırda yarışsın.
  • 17. gün: İslam’ın 5 şartını ilahisi eşliğinde ve el baskısı yaparak öğretin. Her parmağın üzerine İslam’ın şartlarından birini yazın. Mesela baş parmağa şehadet getirmek, işaret parmağa namaz kılmak, orta parmağa oruç tutmak, yüzük parmağına zekat vermek, küçük parmağa ise hacca gitmek…
  • 18. gün: İslam’ın şartlarını öğrenen çocuğunuza her birini ayrı ayrı açıklayın. Mesela ilk şartı kelime-i şehadet nedir? Nasıl kelime-i şehadet getirilir, anlamıyla birlikte açıklayın. Namaz, oruç, zekat ve hac ile ilgili bilgiler de verin. Mesela 8. gün namaz saatleri ile ilgili bir etkinlik yapmıştık, onu yeniden tekrarlayın.
  • 19. gün: Zekatın İslam’ın şartlarından biri olduğunu bilen çocuğunuza sadaka ve fitre hakkında da neler bildiğini sorun. Ramazan’ın başında her gün sadaka niyetine para atmak için bir sandık hazırlamıştık. Bakalım bu sandığın idrakine ne kadar varmışlar. Bu arada Ramazan sandığına para atmayı da ihmal etmeyin.
  • 20. gün: Ramazan’ın son 10 gününe girerken çocuklarınıza itikaf ile ilgili bilgiler verin. 5 dakika bile olsa sadece Allah’ı düşünmesini isteyin. Tabi bu itikafı birlikte yapın.
  • 21. gün: Bayram için kıyafet hazırlıklara başlayın. Kız çocuklar için en güzel elbiseler, erkeklere pantolon ve gömlekler ve tabi ki yeni ayakkabılar alın. Çocuklar bayram sevincini erkenden yaşamaya başlasın.
  • 22. gün: Ramazan’ın 6. gün ezberlediğiniz sure, dua, ya da hadisi tekrar edin. Daha önceden bildiğiniz dua ve sureleri de okuyup, eğer yanlışınız varsa onları düzeltmeye çalışın.
  • 23. gün: Rabbimizin lütfettiği nimetlerin kıymetlerini daha iyi tefekkür ve şükür için tek çeşit veya çok az yiyeceğin olduğu bir iftar sofrası kurun. Neden sadece bu var diye sorarlarsa; Peygamber Efendimizin (sav) sofrasını hatırlamak, dünyanın her tarafındaki muhtaçların hallerini anlamak için olduğunu söyleyin.
  • 24. gün: Orucu ve Ramazan’ı anlamaları üzerine bir sohbet gerçekleştirin. Aile içinde en büyükten en küçüğe herkes bir cümleyle bile olsa, orucun ve Ramazan’ın güzelliğinden bahsetsin. Mesela ‘Oruç tutmak insanın sabrını artıyor, oruç elimizdeki nimetlerin kıymetini bilmemizi sağlıyor, Ramazan insana manevî bir huzur veriyor, Ramazan çok bereketli bir ay gibi…

Anne-Oğul

  • 25. gün: Ramazan’ın son 10 gecesinden biri olan ve bin aydan hayırlı olduğu bilinen Kadir gecesini anlatın. Kur’an-ı Kerimde ki Kadir suresi ve anlamını okuyun.
  • 26. gün: Ramazan’ın son günlerine yaklaşırken ilk günlerde hazırladığımız sandığı açıp, içinde ki paraları ihtiyacı olan birilerini bularak verin. Ayet ve hadis yazılı kağıtları okuyun ve bu sandığı şimdi de hac ve umre parası biriktirmek üzere yeniden kilitleyin ta ki bir daha ki Ramazan’a kadar…
  • 27. gün: Eğer evde her gün Kur’an-ı Kerim okunup, hatim bitirildiyse duasını birlikte yapın. Hatim duası sırasında çocuklarınız kendileri için istedikleri her şeyi söylesin. Çocuklar Allah’ın huzuruna varmanın, ona dua etmenin güzelliğini yaşasın.
  • 28. gün: Ramazan’ın son teravih namazını eğer pandemi şartları elverirse camide yoksa evde birlikte kılın. Tabi sadece sonuncusunu değil elinizden geldiğince çocuklarınızla birlikte teravih namazı kılmaya özen gösterin.
  • 29. gün: Son güne geldiğimizde ailece bütün bir Ramazan boyu tuttuğunuz günlüğü okuyun. Ramazan takviminizde olduğu halde yapamadığınız ya da tam tersi fazladan yaptığınız güzel şeyleri tekrar not edin. Bir sonraki Ramazan’a erişirsek inşallah yeniden okumak üzere saklayın. Bayram gecesi de yine dua ile geçirin.

Eğer 29 güne 29 aktivite önerimizi beğendiyseniz, Ramazan’ın gelmesine az bir zamanın kaldığı şu günlerde hazırlıklara hemen başlayın. Ramazan’ın her gününün ayrı aktivitesini kaçırmayın.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir