Ramazanda Vücut Dengesini Nasıl Korumalı?

Ramazanda Vücut Dengesini Nasıl Korumalı?

Önemli Olan Orucu Sağlıklı Bir Şekilde Tutmak

Ramazanda sağlıklı beslenme açısından dikkat edilecek en önemli nokta, vücut dengesinin korunmasıdır. Bunu sağlamak için dengeli ve yeterli beslenmenin basit kurallarına dikkat edilmesi yeterlidir.

İftarda bütün gün aç kalmanın etkisiyle çok çeşitli yiyecekler kısa sürede tüketilmektedir. Hızlı ve aşırı beslenme midede gerginliklere, tansiyon yükselmesine ve kan şekerinde artışa neden olmaktadır. Bunu önlemek için iki öğün şeklinde tüketilen yiyecekler 3 veya 4 öğüne yayılmalıdır. Yiyecekler küçük lokmalar halinde ve iyice çiğnenerek yenmelidir.

Ramazanın en önemli öğünlerinden biri sahurdur ancak en çok atlanan öğündür. Sahurun atlanması, vücudun direnişinin düşmesine ve metabolizmanın yavaşlaması ile ağırlık artışına neden olur. Verimli bir gün geçirebilmek ve açlığın neden olduğu olumsuz durumlardan kaçınmak için sahur öğünü mutlaka yapılmadır.
Sahurdan sonra hemen uyumanın reflü gibi hastalıklara yol açtığı, sahurdan yarım saat sonra yatılması önerilmektedir.

Ramazan’da Dikkat Edilecek Beslenme Kuralları

Öğün sayısını artırın. Orucunuzu su, hurma, zeytin veya çorba ile açın. Az yağlı et yemeklerini, etli sebze yemeklerini ya da kuru baklagilleri tercih edin. Yemekleri yavaş ve iyice çiğneyerek yiyin. İftar ve sahurda su başta olmak üzere ayran, soda, çay, diğer bitki çayları, meyve suları, az şekerli limonata ve komposto için. Tok tutan ve kan şekerini ani yükseltmeyen besinleri tüketin. Şeker ve şekerli besinlerden kaçının. Lokma, baklava, tulumba gibi ağır tatlılar yerine güllaç, sütlaç ve meyve tatlılarını tercih edin. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta ve meyve çeşitleri tüketin. İftardan sonra kısa bir yürüyüş yapın. Tuzluğu masadan uzak tutun. Sofranızda ev yapımı besinlere yer verin. Hazır besinlerden kaçının.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir