Ramazanda Bir Günde Eyüp Turu Nasıl Yapılır?

Ramazanda Bir Günde Eyüp Turu Nasıl Yapılır?

Eyüp Piyer Loti Tepesinde Çay Simit

Eyüp denildiğinde aklımıza hep Eyüp Sultan Cami gelir, fakat bu maneviyatlı güzide ilçemiz bir çok Evliya ve Osmanlı aliminin türbelerini de içinde barındırır. Pierre Loti‘nin muhteşem manzarası, tarihi Eyüp çarşısı ve Teleferik keyfi de Eyüp’ün simgesi olmuştur. Ramazan’ın bereketi ve maneviyatı ile süslenmiş bu güzel günlerde Eyüp’de tarih ve maneviyat dolu bir tura çıkmak ister misiniz? İşte bir günde Eyüp turu

Çay Simit ve Peynir ile Sahur Keyfi
Eyüp‘ün tarih ve manevi dokusunu içimize çeke çeke çay, simit ve peynir ile sade bir sahur ile güne başlayabilirsiniz.

Sabah Namazını Eyüp Sultan Cami’nde Kılmaz
Sahur sonrası sabah namazını Eyüp Sultan Cami‘nde kılarak türbe ziyaretlerinize başlayabilirsiniz.

Eyüp Sultan Cami İçi

Ebu Eyyûb el-Ensarî Türbesi’ni ziyaret
İstanbul’un manevî fatihi Eyüp Sultan Hazretleri’nin mübarek merkadini ziyaret. Ebu Eyyûb el-Ensarî, Hazreti Peygamber’i (sas) Mekke’den Medine’ye göç ettiği zaman evinde misafir eder. 80’li yaşlarında İstanbul fethi için at sırtında kilometrelerce uzaklıkta yolu aşarak belde-i tayyibeye gelir. Vasiyeti üzerine surların dibine defnedilir. 1453’te Akşemseddin’in keşfi sonucu nurlu mezarı bulunur. Fatih, hemen türbe ve cami yapımı emri verir.

Ebussuud Efendi’nin kabri
1490-1574 yılları arasında yaşayan Ebussuud Mehmet Efendi, tefsir alanının önemli isimlerden. Yazdığı 22 risale de bunun göstergesi. Şöhretini Kanunî zamanında elde eder. İslam hukuku olduğu kadar tıp alanında da eserler verir. Sahabe aşığı olan Ebussuud Efendi, Eyüp Sultan Hazretleri’nin yanına defnedilmeyi vasiyet eder. Türbesi, Daru’l-Hadis bahçesinde. Dikkatle bakıldığında sarı bir tabela bu alim zatın burada yattığını haber verir.

Eyüp Sultan'daki Türbeler

Sokullu Mehmet Paşa Türbesi
Osmanlı’nın en konuşulan sadrazamlarından Sokullu Mehmet Paşa. Kabri, Eyüp Camii’nin sol tarafında Cami-i Kebir Caddesi üzerinde bulunuyor. 1505 Vişegrad’da doğan Sokollu, bir devşirme. 1520-66 yıllarında hüküm süren Kanunî’nin veziriazamlığını yapan Sokollu, ‘Muhteşem Süleyman’ın son, II. Selim ve III. Murad dönemlerinin de sadrazamı. Süveyş kanalı açma fikri ona ait. 1579’da vefat eden Sokollu, Eyüp’e defnedilir.

Eyüp Çarşısı
Bu mekan, türbeden çıktıktan hemen sonra, yan tarafta yer alıyor. Eyüp semtinin en eski yerlerinden olan çarşıda hediyelik ve dinî eşyalar, şekerleme vs. satılıyor. Buraya özel hatıra havluları, bardakları ve Eyüp oyuncakları her daim gözde eşyalar.

Eyüp Sultan

Cülus yolu
Çarşı bitiminde ziyaretçileri tarihî bir yol bekliyor: Cülus Yolu. Bu yol, ilk olarak Fatih Sultan Mehmed tarafından başlatılan bir geleneğin mekânı. Osmanlı padişahlarının tahta çıktıklarında kılıç kuşanıp ata bindikleri, cülus törenlerinin yapıldığı ve padişahın hükümranlığının sembolize edildiği bir yol. Bu gelenek, son padişah Vahdettin Han’a kadar devam etmiş.

Eyüp’teki tek Osmanlı padişahı
35. Osmanlı padişahı Sultan Reşad, Eyüp’te medfun tek Osmanlı sultanı. 1909-1918 yılları arasında saltanat süren Sultan, Osmanlı’nın en zor dönemlerine şahitlik eder. Balkan Savaşları, Trablusgarb’ın kaybı, Çanakkale Zaferi Sultan Reşad zamanında gerçekleşir. Yine halk arasında hâlâ meşhur Reşad altınları bu devrin ürünüdür. 1918 senesinde kalp yetmezliğinden vefat eden Sultan’ın kabrini Mimar Kemaleddin yapar.

Teleferik ile Piyer Loti’ye çıkış
Az ilerideki mini teleferiğe doğru yürüyoruz. Kısa bir yolculuktan sonra Piyer Loti Tepesi’ndeyiz. Adını 1850-1923 yılları arasında yaşamış Fransız yazar Piyer Loti’den alan bu tepeden, İstanbul’a bakmak ayrı bir keyif. Haliç üzerindeki adacıklar, ötede bulunan Tarihî Yarımada ile güzel İstanbul, koca koca gökdelenler işgal etse de her yanını…

Kaşgarî Dergâhı
Kaşgarî Dergâhı, Eyüp Mezarlığı içinde bir ada gibi duruyor. Öğle namazını burada eda ediyoruz. Kaşgarî Murteza Efendi tarafından 1745 senesinde kurulmuş burası. Abdülkadir Geylanî Hazretleri’nin torunlarından İsa Geylanî de burada medfun. Caminin avlusunda bulunan tarihî kuyudan su içmenizi salık veririz. Dergâhın son postnişini Abdülhakim Arvasî Hazretleri olmuş. Bu zat, aynı zamanda Necip Fazıl Kısakürek’in mürşidi…

Eyüp Sultan Cami

Esad Coşan Hazretleri’nin mezarı
Mahmud Esad Coşan Hazretleri, 1938’de Çanakkale’de doğar, 2001 yılında ise Avustralya’da vefat eder. Nakşibendi tarikatının İskenderpaşa cemaati mürşidi Mehmet Zahid Kotku’nun vefatı üzerine yerine geçer. Uzmanlık alanı hadis-i şerif olan Coşan Hazretleri’nin kabri de burada bulunuyor. Kuşçu Mehmet amcanın ikram ettiği lokum ve suyu geri çevirmeden Fatiha ile ayrılıyoruz.

Ağabeylerin kabirleri
Risale-i Nur’un bugünlere ulaşmasında büyük emekleri olan ağabeylerden bazılarının kabri de burada. Zübeyir Gündüzalp, Tahiri Mutlu, Bekir Berk gibi dev kametler Eyüp’te istirahat ediyor. En son Mustafa Sungur ağabey, vefatı sonrası buraya defnedildi, Nur halkası genişledi. Huzurlarından dualarla ayrılıyoruz.

Cafer Paşa Kültür Merkezi
Dört sene önce restorasyon sonrası halkın hizmetine açılan bu mekân bir Mimar Sinan eseri. Bahçesindeki ağaçların altında sıcak ve uzun yaz günlerinde Eyüp’ün ortasında bir vaha gibi duruyor burası.

Sahabe kabirleri
Eyüp’ün manevî atmosferinin nedenlerinin başında, burada yatan Sahabe Efendilerimiz geliyor şüphesiz. Ya Vedud, Ebu Derda, Hazreti Edhem gibi sahabelerin münevver kabirlerini, makamlarını ziyaret ederek Eyüp gezimize nihayet veriyoruz…

İftar’da Pierre Loti Tepesindeyiz
Yorucu bir günün ardından iftar için Pierre Loti tepesindeki sosyal tesisleri veya restoranları tercih edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir