Premenstrual Sendromda Beslenme

Premenstrual Sendromda Beslenme

Premenstrual Sendromda Beslenme

Kadınlarda genellikle adetin başlamasından yaklaşık 1 hafta önce ortaya çıkan, adetin görülmesiyle bir-iki gün içinde kaybolan fiziksel ve ruhsal değişikliklerin oluşturduğu sendromdur Premenstrual sendrom (PMS). Kimileri için son derece rahat geçen adet dönemi kimileri için ise fiziksel ve ruhsal değişikleriyle kâbus halini alabilmektedir.

Karındaki şişkinlik hissi, kabızlık, kıyafetlerin dar gelmesi ve derken tartıda yaklaşık +2 kg… Durumu iyice kötü hale dönüştürmeden nedenleri ve önlemleriyle premenstrual sendromu yakından tanıyalım.
Genel olarak belirtilerine bakacak olursak;

PMS’nin Belirtileri:

– Kilo artışı / Ödem

Bu dönemde östrojen ve progesteron hormonlarında meydana gelen denge değişikliği nedeniyle vücutta sıvı tutulumu yani ödem meydana gelmektedir. Tartıda görülen kilo artışının en büyük nedeni de budur zaten. Adet döneminin sonlanmasıyla hormonların normal seviyelerine gelmektedir. Bu da vücutta biriken sıvının atılmasını, kilonun normale dönmesini sağlamaktadır. Ancak adet döneminde ve öncesinde vücudun ihtiyacı olan kaloriden fazlasının alınması hormonal denge sağlansa bile kilo artışı ile sonuçlanacaktır.

– Kabızlık

Kilo artışında olduğu gibi yine hormonların etkisiyle sindirim sisteminin düzeni bozulmakta ve çoğunlukla kabızlık sorunu ortaya çıkmaktadır. Kabızlık da hormonal dengenin sağlanması ve adet döneminde tüketilecek düzenli su tüketimiyle düzelecektir.

Premenstrual Sendromda Beslenme

– İştah artışı ve tatlı krizi

Adet döneminde kadınlarda östrojen hormonu azalmakta, bu da mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin hormonunun üretiminin de azalmasına yol açmaktadır. Bu dönemdeki iştah artışı ve tatlı krizlerinin en büyük nedeni bu durumdur. Östrojenin azalmasıyla kan şekerindeki düşme eğilimi artar, dolayısıyla iştah metabolizması devreye girer ve sürekli tatlı isteği oluşur.
Bu durumun kilo artışıyla sonuçlanmaması için şerbetli hamur tatlılar gibi yağ içeriği ve kalorisi yüksek tatlılar yerine daha hafif, daha az kalorili ve besleyici özellikteki sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

  • – Karın içi kramplar
  • – Bel ağrısı
  • – Göğüslerde hassasiyet, şişlik
  • – Ciltte akne, kızarıklık benzeri problemler
  • – Saçın hızlı yağlanması
  • – Ağlama nöbetleri – üzüntülü ruh hali
  • – Anksiyete (sinirlilik)
  • – Duygu durum değişiklikleri(gerginlik, öfke kontrolsüzlüğü)

Premenstrual Sendromda Beslenme

PMS’de Nasıl Beslenilmeli?

Magnezyumdan zengin beslenin! (Et, süt, balık, yumurta, tam tahıllar, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler)

B6 vitamininden zengin beslenin! (tam tahıllar, kuru baklagiller, ruşeym, muz)

– Çay ve kahve tüketimini azaltın!

– Halsizlik için her gün 1 fincan mate çayı için!

– Tuz miktarını azaltın, tuz içerikli hazır gıdalardan uzak durun!

– Kabızlığı önlemek için posalı beslenin (sebze ve meyvelere ağırlık verin) ve su için!

– Ödem oluşumunu engellemek ve/veya azaltmak için karahindiba, defne yaprağı, ısırgan otu bitkilerinden 1’er yaprak kaynatarak günde 1 fincan bitki çayı tüketin!

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir