Osteoporoz Kadınlar İçin Sürpriz Değil!

Osteoporoz Kadınlar İçin Sürpriz Değil!

Osteoporoz Kadınlar İçin Sürpriz Değil

Vücudumuzda yapım ve yıkım olayları arasında bir denge vardır. Tüm sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için bu dengenin devam ettirilmesi gerekir. Ne zaman ki bu denge bozulursa karşımıza hastalık ya da problem olarak çıkıyor. Kemiklerimizde bu ilahi dengenin en güzel örneklerindendir. Doğduğumuz andan itibaren vücudumuzda kemik yapımı öndeyken, 30 yaşından sonra zamanla yıkım öne geçer. Yapım devam etse de yıkım ön plandadır. Kemik kütlesi ve kemik içeriğinin azalmasıyla sonuçlanan bu yıkım sürecine osteoporoz denir. Halk arasında kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz kadınlarda daha sık görülür. Nedeni tam olarak bilinmese de yaşlanma, ırk, kadın olmak, menopoz, D vitamini eksikliği, metabolik hastalıklar (hipertiroidi, hipotiroidi vb.), fiziksel aktivite eksikliği ve beslenme dengesizliği gibi nedenlerin ortaklaşa olarak hastalık mekanizmasını oluşturduğu düşünülmektedir.

Osteoporoz Kadınlar İçin Sürpriz Değil

Osteoporozun yarattığı en büyük sıkıntı kişilerde çok kolay kırık oluşmasıdır. Özellikle omurga, kalça ve ön kol da görülen kırıklar hastaların yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilerken ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Fiziksel aktivite ve egzersiz osteoporozla mücadelenin önemli bir basamağını oluşturmaktadır.

Kemiklerimizin üzerine binen aralıklı yük kemik yapımını uyararak yıkımın etkilerini azaltır. Peki kemiklerimize aralıklı yükü nasıl bindirebiliriz?Yürüyüş en iyi aralıklı yük bindirme aktivitesidir. Uygun zeminde, spor ayakkabıyla yapılacak her gün 40-45 dakikalık orta tempolu bir yürüyüş bunun için idealdir. Bunun dışında ayakta durma esnasında yapılan kol, bacak ve gövde egzersizleri de aralıklı yük bindirme yöntemidir. Osteoporozla mücadele etmek için haftada en az 3-4 gün 45 dakika egzersiz ya da yürüyüş yapılmalıdır. Yüzme güvenli ve etkili bir egzersiz olduğu için sıklıkla tercih ve tavsiye ettiğimiz bir aktivitedir. Ancak yüzme sırasında vücut ağırlığını su aldığı için kemiklere direk bir yük bindirme söz konusu değildir. Kaslar suyun direncine karşı çalışarak kemiklerde yine bir miktar yapımı uyarır ancak yürüyüş, hafif tempolu koşu, ayakta yapılacak egzersizler osteoporoz da daha etkilidir.

Osteoporoz Kadınlar İçin Sürpriz Değil

Osteoporozlu kişilerin düzenli olarak doktor takibi yapılmalı, kemik mineral yoğunluğu değerlendirilmeli, diyetisyen eşliğinde beslenme programı düzenlenmeli ve fizyoterapist eşliğinde egzersiz programı düzenlenip uygulanmalıdır. Osteoporoz özellikle kadınlar için sürpriz bir hastalık değil, beklenen ve oldukça sık görülen bir problemdir. O yüzden sizde kendinizi takip edin, geç kalmadan önleminizi alın. Sağlıkla kalın.

Daha sağlıklı bir yaşam için profesyonel destek almak isterseniz humeyraekiz@hotmail.com ‘a e-posta gönderebilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir