Osmanlı’nın İlk Doğa Tarihi Müzesi

Osmanlı’nın İlk Doğa Tarihi Müzesi

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri İstanbul’una odaklanan “Arka Oda Toplantıları” ile sezon başlıyor. Yeni sezonun ilk konuğu Dr. Semih Çelik, “İstanbul’da Unutulmuş Bir Müze: Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi” başlıklı konuşmasında, insan-doğa-bilim ilişkisinin bu topraklardaki evrimine dair anlamlı hikayeler barındıran Osmanlı İmparatorluğunun ilk doğa tarihi müzesini gündeme taşıyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün İstanbul araştırmalarına farklı bir boyut kazandırmak amacıyla düzenlediği “Arka Oda Toplantıları”, bu ay Osmanlı İmparatorluğunun çevre tarihi üzerine akademik çalışmalar yürüten Dr. Semih Çelik’i konuk ediyor. “İstanbul’da Unutulmuş Bir Müze: Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi” başlığını taşıyan konuşmasında Çelik, Osmanlı Arşivlerinden ve Viyana’daki Naturhistorisches Museum arşivinden derlenen kaynaklar ışığında, 1840’larda Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi içerisinde faaliyet gösteren Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk doğa tarihi müzesini konu ediniyor. 1835 ile 1850 yılları arasında hizmet veren Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi, kısa müzecilik deneyimine karşın hem insan-doğa-bilim ilişkisinin bu topraklardaki evrimine dair anlamlı hikayeleri günümüze taşıyor, hem de 19. yüzyılın ilk yarısından itibaren imparatorlukların bilim ve kültür politikalarını belirlemede önemli rol oynayan doğa tarihi müzeleri hakkında detaylı bilgi edinmemizi sağlıyor.

“İstanbul’da Unutulmuş Bir Müze: Galatasaray Mekteb-i Tıbbiyesi Doğa Tarihi Müzesi” başlıklı konuşma, 10 Ekim Perşembe günü saat 18.30’da İstanbul Araştırmaları Enstitüsünde ücretsiz izlenebilir.

Etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır, yerler sınırlıdır.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir