Osmanlıca Öğrenerek Tarihle Bağınızı Güçlendirin

Osmanlıca Öğrenerek Tarihle Bağınızı Güçlendirin

Osmanlıca Öğrenerek Tarihle Bağınızı Güçlendirin

Peyami Safa’nın “Yeryüzünde milli kütüphanelerindeki eserlerin dilini ve harflerini bilmeyen, bunları okumaktan aciz bir tek millet var mıdır?” sorusu Osmanlıca öğrenmeye niyet etmek yeterli bir ittirici güç olabilir. Tarihimizle köklü bir bağ kurmak için, elimizi taşın altına koyup işe ecdadın dilini öğrenmekle başlayabiliriz. Osmanlıca ile aramızdaki kadim bağı yeniden canlandırmak için, son birkaç yılda ülkemizdeki imkanlar oldukça gelişti. Osmanlıca eskiden, alfabesinden ötürü insanların yabancılık duyduğu ve öğrenmekten çekindikleri bir dildi. Öyle ki, ülkemizdeki birçok akademisyenin bile Osmanlıca öğrenmek için herhangi bir çaba göstermediği bilinmektedir. Ünlü ressam Picasso, ilk kez bir hüsnü hat eseri ile karşılaştığında “İşte gerçek resim bu.” diye hayretini açıkça göstermiştir. Kadim medeniyetimizin mirası eserleri okuyabilmek ve koruyabilmek, bir bakıma herbirimizin üzerine düşen bir vazifedir.

1 Saat İçinde Temel Osmanlıca Öğrenmek

Osmanlıca öğrenmek için birçok sebebiniz olabilir. Eğer temel düzeyde Osmanlıca öğrenmek istiyorsanız, kısa bir süre içinde oldukça uzun bir yol kat edebilirsiniz. Osmanlıca şu an konuşmakta olduğumuz Türkçe’den çok farklı değildir. Yazı dili olan Osmanlıcayı, konuştuğumuz Türkçe’nin Arapça harfleriyle yazılmış şekli olarak düşünebilirsiniz. Tabii ki, bu noktada kelime dağarcığınızın ne kadar geniş olduğu da büyük önem taşımaktadır. Osmanlıca öğrenmek için ilk iş olarak alfabeyi çözmeniz gerekmektedir. Biraz gayret göstererek 1 saat içinde alfabeyi öğrenebilirsiniz. Eğer Kur’an-ı Kerim okumayı biliyorsanız işiniz daha da kolaylaşacaktır. Alfabeyi öğrendikten sonra, bir osmanlıca sözlük alarak kelime dağarcığınızı geliştirmeye başlayabilirsiniz. Osmanlıcayı başlangıç seviyesinde okutmayı hedefleyen “Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi“*, dil öğrenme yolculuğunuzda size eşlik edecek eşsiz bir kaynak olabilir.

Osmanlıca Öğrenerek Tarihle Bağınızı Güçlendirin

Akademik Osmanlıca İçin Biraz Emek…

İlber Ortaylı’nın “Osmanlıca bilmeden aydın olunamaz.” sözü, birçok akademisyenin kulağına küpe olacak nitelikte. Akademik seviyede Osmanlıca öğrenmek için farklı yollara başvurabilirsiniz. Eğer öğreniminize evinizde devam etmek istiyorsanız Ali Kemal Belviranlı’ya ait 4 ciltlik Osmanlıca Rehberinden yardım alabilirsiniz. Osmanlıca okumalarınızı geliştirmek için altında latin alfabesi çevirileri olan metinleri bulmak, kendi kendinize öğrenmeyi kolaylaştıracaktır. Eğer Osmanlıcanızı ilerletmek için bir kursa kaydolmak istiyorsanız öncesinde mutlaka bir seviye tespit sınavına girerek modülün seviyenize uygunluğundan emin olmalısınız. Bildiğiniz konuları tekrar işlemek sıkıcı gelebilir ya da ileri seviyedeki derslerle karşılaşmak motivasyonunuzu düşürebilir. MEB sertifkalı Osmanlıca kurslarına giderek, tüm kurları bitirdikten sonra Osmanlıca öğretmeni olabilirsiniz.

Osmanlıca Öğrenerek Sosyalleşin…

Temel düzeyde Osmanlıca öğrenip, tekrarlarla pekiştirdikten sonra oldukça keyifli organizasyonlar düzenleyebilirsiniz. Örneğin, arkadaşlarınızı ve ailenizi İstanbul’daki cami ve türbeleri gezmeye götürebilir; bu gezi boyunca gördüğünüz Osmanlıca kitabeleri okuyarak sevdiklerinize hiç unutamayacakları anlamlı bir gün yaşatabilirsiniz. Osmanlıca konuşma veya yazma grupları organize ederek; şehrinizde bulunan tarihi mekanlarda sizin gibi Osmanlıca öğrenen kişilerle buluşup hem Osmanlıca çalışabilir hem de yeni dostlar kazanabilirsiniz.

Osmanlıca Öğrenmenize Yardımcı Olabilecek Kaynaklar:

Osmanlıca Eğitim
Osmanlıca Dergi

Hazırlayan: Hümeyra Yabar

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir