Oruç Tutmanın Maddi ve Manevi Faydaları

Oruç Tutmanın Maddi ve Manevi Faydaları

Oruç Tutmanın Faydaları

Allah’ın emir ve yasakları elbetteki kulların iyiliği içindir. İslam alimleri de bu konuda görüş birliği içindedirler. Allah’ın yapılmasını emrettiklerinde kullar için çok büyük faydalar, yasakladıklarında ise büyük zararlar vardır.

Kulların yapmakla yükümlü olduğu ibadetlerin sağladığı bazı faydalar ya da hikmetler bilinebildiği gibi, tamamının tespit edilemediği de bir hakikattir.

Oruç ibadetinin asıl amacı insanları takvaya eriştirmektir.Bu bizzat Kur’an-ı Kerim’de

“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız ve takvaya erişmeniz için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı (…)”

(Bakara: 2/183–184) şeklinde ifade edilmektedir.

Orucun Hikmet ve Faydaları

  • Oruç, kulun nefsini kötülüklerden arındığının, kurtuluşa erdiğinin bir ifadesidir. Nasıl ki sadaka ve zekat, inananları günahlardan temizler, onları arındırıp, yüceltirse bedenin zekatı olan oruçtur.
  • Oruç tutan kişi, nefsinin zincirlerini kırarak Allah’ın ipine sarılmış olur ve nefsini bencilleştiren yalnızlıktan kurtulur.
  • Oruç, nefsin isteklerine karşı uzak durmak olduğu için iradeyi, açlık ve susuzluğun verdiği sıkıntıya dayanma yönüyle de sabrı öğretmektedir.
  • Oruç ibadetiyle açlık çeken insan yoksulun, muhtacın durumunu anlar ve kanaat etmenin önemini daha iyi kavrar. Artık israf edemez olur.
  • Oruç; iftar ve sahur, teravih namazları ve diğer ibadetler ile hayatı disiplin altına almayı amaçlar.
  • Oruç bedenin zekatı olarak sadece manevi değil maddi olarak da vücuttaki zararlı unsurlardan temizler.  Allah Resulü beden sağlığı hususunda bir hadis-i şerifte:

“Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız”

(Taberani, Mu’cemu’l-Evsat, VIII, 174; Münzirî, et-Tergîb, 2/206)

Oruç Tutmanın Faydaları

Ramazan ve Oruç

  • Ramazan orucu insanların bağışlanma ümitlerinin çoğaldığı bir zamandır. Çocuklar için de Ramazan orucu, dinlerini öğrenme ve yaşamayı keyifli hale getiren bir ibadettir.
  • Oruç ayı olan Ramazan boyunca toplu halde yapılan ibadetler birlik ve beraberliği pekiştirir. Zengin ile fakiri aynı safta namaz kılmaya aynı sofrada yemek yemeye teşvik ettiği gibi zekat, fitre ve fidyeler sayesinde yardımlaşma duyguları da kaynaşmayı sağlar.
  • Ramazan ayı kulun Rabbine, günahlarının bağışlaması için duada bulunduğu büyük bir fırsattır. Ramazanın getirdiği bereketle, günahlarını daha derinden hissedip anlayan kul, oruçla, teravihle ve diğer ibadetlerle Allah’a daha da yakınlaşır.

Allah Resulü, inanıp karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan ayını değerlendirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağını söylemiştir. (Nesâî, İman, 21)

Allah Resulü, Sahabisi Ka’b b. Ucre’ye hitaben:

“Ey Ka’b! Namaz kişinin Müslüman oluşuna delildir. Oruç ise sağlam bir kalkandır. Sadaka vermek, suyun, ateşi söndürdüğü gibi günahları silip süpürür. Ey Ka’b! Haramla beslenerek teşekkül eden et ve kemiklere ancak ateşte olmak yaraşır.”

(Tirmizî, Cum’a, 79) diye söylemiştir.

Orucun hikmet ve faydalarının bilinmesi Allah Resulü’nün sünnetine uygun oruçlar tutmamızı sağlayacaktır.

 

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir