Nostaljik İstanbul Yolculuğu! “Zeyrekhane”

Nostaljik İstanbul Yolculuğu! “Zeyrekhane”

Haliç Manzarasında Nostaljik İstanbul Yolculuğu!

Zeyrekhane‘ye ulaşmak için adına Zeyrek denilen açık hava müzesinde bir zaman yolculuğu yapacaksınız. Dik yokuşlarda, eğri büğrü yollarda, birbirine yaslanarak ayakta durabilen ahşap evlerin arasından geçeceksiniz ve bu mekana vardığınızda karşınıza son derece muhteşem bir manzara çıkacak: Sağda Şehzadebaşı Külliyesi, onun biraz solunda Süleymaniye, biraz sola dönünce Sultanahmet ve Ayasofya yan yana. Tam karşıda Topkapı Sarayı’nın kubbeleri, yanında Marmara, onun ardında Üsküdar. Sol taraf Galata ve Beyoğlu-eski Pera. Sağ elinizle Beyazıt, sol elinizle Galata Kulelerine dokunabilirsiniz.

İşte bu etkileyici manzarayı seyrederken, Zeyrekhane’nin kendine özgü sıcacık, nostaljik atmosferinde Türk mutfağının en seçkin lezzetlerini tadabilir, kahvenizi içebilirsiniz. Mekanın dekorasyonuyla, tıpkı Cafe Du Levant’da olduğu gibi, Rahmi Koç ve Azize Taylan bizzat ilgilenmiş. Restorasyon sırasında kullanılan harçlar Anadolu’dan toparlanan özel alaşımlarla aslına uygun olarak yapılmış. Zeyrekhane’de gördüğünüz tüm tablolar, fermanlar, kavukluklar, hat örnekleri her şey orjinal. Aksesuarlardaki çini çalışmalarını dünyaca ünlü çini ustamız Sıtkı Olçar, nam-ı diğer “Sıtkı Usta” yapmış.

Haliç manzarasında nostaljik İstanbul yolculuğu! Zeyrekhane’de Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden oluşan zengin kahvaltı keyfi…

Unkapanı’ndan Aksaray’a doğru, Haliç’i ve Marmara’yı kucaklayan panaromasıyla Zeyrekhane, Molla Zeyrek Cami’nin hemen yanında yer alıyor. Fatih Belediyesi ile Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’nın işbirliği ile gerçekleştirilen bir tesis. Muhtelif yangın ve depremler sonucu birkaç tonozu ayakta kalabilen bir harabe halindeki Pantokrator Manastır Camii ve Medresesi ‘nin bir bölümünün restorasyonu sonucu, Zeyrekhane adıyla hizmete açıldı. Zeyrek, Bizans’ın surlarla çevrildiği ilk dönemlerde Pantokrator Manastırı’nın kurulmasıyla gözde bir semt olmuş, İstanbul’un fethinden sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından seçkin bir müslüman mahallesine dönüştürülmüştür. Fatih’in Ayasofya’da papaz odalarında kurduğu ilk üniversiteden sonra, Pantokrator Manastır Camii ve Medresesi İstanbul Üniversitesi’nin temeli olmuştur.

Zeyrekhane‘de tam sırtınızda Zeyrek Camii, önünüzde Süleymaniye, bakış açınıza göre Haliç, Karaköy Limanı, Üsküdar, Kız Kulesi ve Kadıköy’e kadar uzanan bir muhteşem bir manzara var. Tarihi dokuya sadık kalınarak restore edilen mekanın iç dekorasyonunda geleneksel Türk motifleri hakim.

Menüye gelince klasik Türk mutfağından seçkin lezzetlere ayrılmış. Camiinin tam karşısında konumlanan mekanın menüsünde içkiye yer verilmiyor. Fiyatlar biraz pahalı ama İstanbul’u böyle bir açıdan seyretmek için değer.

Zeyrekhane
Adres: Sinanağa Mahallesi İbadethane Arkası Sokak No: 10 Zeyrek-Fatih
Tel : 0 212 532 27 78

Yorumlar

“Nostaljik İstanbul Yolculuğu! “Zeyrekhane”” için 2 cevap

  1. betül dedi ki:

    zeyrek içkisiz bir yer değil yanlış bilgi almışsınız. bizzat şahit oldum alkol tüketildiğine sadece menüye yazmıyorlar galiba

  2. kübra dedi ki:

    Evet bende gittiğimde gördüm turistlere içki servis ediyorlardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir