Mağazalarda Çalan Müzik Alışveriş İsteğini Arttırıyor

Mağazalarda Çalan Müzik Alışveriş İsteğini Arttırıyor

Müziğin Alışveriş Üzerindeki Etkisi

Şimdilerde değil ama daha önceki zamanlarda mağazalara girdiğim zaman hepsinde neden sürekli müzik çaldığını kendi içimde sorgulardım. Sonralarda öğrendim ki müziğin alışverişteki etkisi tahminimizden çok daha kuvvetliymiş. Gelin hep birlikte öğrenelim.

Müzik kişideki alışveriş isteğini arttırıyor

Mağaza konseptine ve ambiyansına göre seçilip çalınan müzikler hedefe doğru ulaşırsa, alışveriş isteğini güçlendiriyor. Doğru müzik seçilmesindeki kastım, rahatsız edici bir ritmde olmaması, ses düzeyinin seviyesini koruması ve slow (yavaş tempoda) olmamasıdır. Çünkü yüksek seste olan müzik müşteri kaçırır, slow olan insanı mayıştırıp alışveriş isteğini yok ediyor. Bana kalırsa enstrümantal müzik yani sözsüz müzik çalınmamalı. Çünkü sözlerini müzikle birlikte tekrar eden müşteri hem mağazada daha çok vakit geçirir, hem de ürünü seçip satın almada daha kararlı olur.

Mizikğin Alışverişe Etkisi

Bunun fazlasıyla bilincinde olan AVM mağazaları, bu iş üzerine kurulan profesyonel şirketlerden destek bile alıyorlar. Bu şirketler mağazanın tarzını ve müşteri kitlesini analiz ederek, çalmaları ve asla çalmamaları gereken müzikleri listeliyorlar. Daha ne meslekler duyacağız değil mi? Ben bunun üzerine kurulan şirketlerin varlığını duyduğumdan beri hayata geçirmek için çekincelerimin olduğu birkaç fikri çoktan planlamaya başladım bile.

Müziğin Alışveriş Üzerindeki Etkisi

Konumuza dönecek olursak geçtiğimiz günlerde okuduğum bir bilgiyi sizinle paylaşmak isterim. Starbucks İngiltere’deki bir mağazasında yaptığı çalışmada, yavaş ritmli bir müzik çalındığında kahve içenlerin mağazada daha çok kaldığını tespit etmiş. İngiltere ise, yer altı metrolarında klasik müzik çalarak şiddet olaylarına karşı insanların daha uzaklaşmasını sağlayarak bir çözüm ürettiğini söylüyormuş. Yani müziğin insanlar ve alışveriş üzerindeki etkisi birçok deney sonucu kanıtlanmış.

Müziğin Alışveriş Üzerindeki Etkisi

Hangisini seçerdiniz? Sözlü teşhir mi, müzik ile sunulan teşhir mi?

Sözlü teşhirde anlatmak istediğim, müzik olmadan mağaza sorumlusu eşliğinde alışveriş yapmak mı? Yoksa etrafınızda kimse olmadan mağazada müzik eşliğinde teşhir edilen ürünler için de mi alışveriş yapmak tercihiniz olurdu? Sanırım ben müzik eşliğinde olanı seçeceğim. Çünkü alışveriş yaparken etrafımda kimseyi istemeyenlerdenim… Ya siz?

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki, müzik alışveriş yapılırken gerekli olan önemli bir araçtır. Müzik çalınan bir mağazada farkında olmadan alışveriş isteğiniz uyanıyor ve muhtemelen o ürünü satın almanızda da oldukça etkili oluyor. Bu yazıdan sonra siz de dikkat edin bakalım bu araştırmaları yapanlar haklılar mı, değiller mi?

Son olarak beni Instagram ‘dan ve  www.chalah.com.tr ‘den de takip edebileceğinizi belirtmek isterim.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir