Maden Suyu ve Soda Arasındaki 8 Fark

Maden Suyu ve Soda Arasındaki 8 Fark

Maden Suyu ve Soda Arasındaki 8 Fark

Maden Suyu mu? Soda mı?

Maden Suyu; çözünmüş halde mineral ve gaz içeren kaynak suları olarak adlandırılmaktadır. İçerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yer altındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkmakta ve en büyük özelliğini tamamen “doğal” olması oluşturmaktadır.

Mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda belirli miktar ve oranlarda mineral ve iz elementler içermeleridir. 500 mg/l’den daha az mineral içerenlere düşük mineralli su, 1500 mg/l’den daha fazla içerenlere yüksek mineralli su denilmektedir. Maden suyu içinde; bikarbonat, sülfat, kalsiyum, magnezyum, florür, demir ve sodyum bulundururlar. Farklı markalar farklı miktarlarda mineral içerirler.

Soda ise; içilebilir özellikteki su, sodyum bikarbonat veya izin verilen mineral tuzu, katkı ve aroma maddeleri ile tekniğine göre hazırlanan ve karbondioksit ile gazlandırılmış olan içecektir. Su ve sudan yapılan içeceklere üretim esnasında sonradan karbondioksit gazı eklenmesiyle elde edilen ve tamamen “yapay” olan bir içecektir.

Maden Suyu ve Soda Arasındaki Farklar;

* Maden suyunda karbondioksit gazı doğal olarak bileşiminde bulunmakta iken sodada daha sonradan ilave edilmiştir.

* Maden suları yer altından yeryüzüne çıkarken geçtikleri katmanların minerallerini de aldıkları için mineral yönünden son derece zengindir. Ancak soda mineral içermemektedir.

* Maden suyunun yararlarına dair yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür ise ağız ve diş sağlığının gelişmesi için son derece yararlıdır. Aynı zamanda ter, solunum ve idrar ile kaybolan minerallerin yerine gelmesi için su içmenin yanı sıra sıvı ihtiyacının bir kısmı kaybolan mineralleri de yerine koymak amacıyla maden sularından karşılanabilir. Ancak sodanın mineral içermemesi nedeniyle sağlık açısından tespit edilen herhangi bir olumlu faydası bulunmamaktadır.

* Yemek sonrası hazmı kolaylaştırması amacıyla soda tüketilmesi gibi bir bilgi söz konusudur. Hızlı yemek tüketildiğinde hava yutmaya bağlı olarak midede gaz birikimi olmakta, bu da hazımsızlığa ve sindirim problemlerine yol açmaktadır. Midedeki bu gaz birikiminin üzerine sodanın gazı eklendiğinde, mevcut gazı çıkarmak kolaylaşmakta ve anlık bir rahatlama meydana gelmektedir. Ancak bileşiminde herhangi bir sindirim enzimi içermediği için soda yalnızca midedeki gazdan kaynaklı sıkıntıyı gidermeye yardımcı olmaktadır.

* Maden suyu; cildin gerekli olan su ve mineral ihtiyacını da karşılayarak cilde gergin, pürüzsüz ve canlı bir görünüm sağlamakta, pek çok kozmetik firması tarafından tonik olarak kullanılmaktadır.

* Maden suyu tüketiminin sağlıklı bireylerde içerdiği sülfat, bikarbonat iyonları sayesinde sindirim sistemi ve boşaltım sistemi fonksiyonlarını desteklediği bilinmektedir. Ancak burada önemli olan günlük önerilen tüketimin üzerine çıkılmaması gerekliliğidir.

* Boyalı katkı maddeli içecekler yerine meyveli soda tercih eden kişilerin herhangi bir kalori kısıtlaması ya da şeker problemi söz konusuysa tükettikleri içeceğin kalorilerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü maden sularının kalori içeriği eser miktarda iken meyveli sodalarda şeker içeriğine bağlı olarak artan bir kalori tablosu ortaya çıkmaktadır.

* Ülkemizde tuz tüketimi son derece yüksek düzeyde yer almaktadır. Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları gibi pek çok sağlık sorununa zemin hazırlamaktadır. Ayrıca fazla sodyum alımı idrarla kalsiyum atımını hızlandırdığı için kemik erimesi sorunu için risk faktörü oluşturmaktadır. Maden sularının zengin mineral içerdikleri ve sodyum oranının da yüksek düzeyde olduğunu düşünecek olursak sınırsız tüketim gibi bir durumun söz konusu olmayacağı, aşırı tüketiminden kaçınılması gerekliliği elzem hale gelmektedir. Maden suyu seçimi yapılırken de düşük sodyum, yüksek magnezyum ve kalsiyum içerikli olanlar tercih edilmelidir. Kişide herhangi bir sağlık sorunu ya da herhangi bir genetik hastalığa bağlı risk faktörü yoksa günde 1-2 adet maden suyu tüketilebilir.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir