Lazer Epilasyonun Sağlığa Zararı Var mı?

Lazer Epilasyonun Sağlığa Zararı Var mı?

Lazer Epilasyonun Sağlığa Zararı Var mı

Lazer Epilasyon Dinen Caiz mi?

Çağımızın güzellik icatlarından biri de lazer epilasyon. Vücuttaki istenmeyen tüylerden kurtulmak için son yıllarda bu yönteme başvuruluyor. Sadece kadınlar değil, artık erkekler tarafından da oldukça talep görüyor lazer epilasyon. İnsan düşünmeden edemiyor: Birkaç seansla veda ettiğimiz tüylerimizin bedelini bir gün çeşitli rahatsızlarla ödeyecek miyiz? Tabii bir de bu işin dinî boyutu var. Biz de bu soruların cevaplarını konularının uzmanlarına danıştık.

Lazer, uyarılmış radyasyonun yoğunlaşmasıyla güçlendirilmiş bir ışık demeti. 1967 yılından itibaren de tıp dünyasında kullanılmaya başlandı. Son yıllarda fiyatlarının da uygun olması sebebiyle istenmeyen tüylerden kurtulmak için birçok kişi bu yöntemi tercih ediyor. Öyle ki eski klasik metotlar neredeyse unutuldu. Bu yöntemde lazer ışınları, bir el aleti ile cilde uygulanıyor. Işınlar kılın yapısında bulunan ve siyah rengi veren melanin ismindeki boya maddesi tarafından tutuluyor. Işık enerjisi, kılda ısı enerjisine dönüşüyor ve kıl kökünü tahrip ediyor. Bu esnada kişi, iğne batmasına benzeyen bir acı hissediyor, kıl köklerinde şişme ve kızarıklık oluşuyor. İşlem sırasında cihaz yoluyla sağlanan hava ve soğutma sayesinde cilt korunmaya, acı ve yan etkiler azaltılmaya çalışılıyor. Bu şekilde lazer epilasyon, vücudun tüm bölgelerine uygulanıyor.

Uyarılmış radyasyonun yoğunlaşmasıyla güçlendirilmiş bir ışık demetine maruz kalmak, ileriki yıllarda sağlığımız açısından bir sorun teşkil eder mi? Hemen hepimizin aklına takılan bu soruyu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Server Serdaroğlu’na yöneltiyoruz. Serdaroğlu, “Epilasyon tedavilerinde kullanılan lazerin ürettiği enerji belirli dalga boyunda ışıktan oluşuyor. Cilde herhangi bir zarar vermeden geçiyor. Derinin altında sadece kıl köküne kadar ulaşıyor, daha derinlere ulaşmıyor. Dolayısıyla lazer epilasyonda kullanılan lazerler diğer ışınlara oranla oldukça güvenlidir. Yumurtalıklara, iç organlara herhangi bir zararı yoktur. Güvenilirliği de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı.” diyor. Biraz içimiz rahatlıyor. Prof. Dr. Serdaroğlu’na kafamızı kurcalayan “Lazer, tıp alanında 37 yıldır kullanılıyor. Bu süre oluşabilecek herhangi bir sağlık sorununun tespit edilebilmesi için kısa bir zaman dilimi değil mi?” sorusunu da soruyoruz. Ve bu sürenin de herhangi bir cihazın tehlikeli olup olmadığını tespit etmek için yeterli olduğunu öğreniyoruz.

Lazer Epilasyon Kalıcı mı?

Toplumumuzda lazer epilasyonun sağlıklı olup olmadığına dair kafalarda şüpheler olduğu gibi kalıcılığı hususunda da endişeler var. Bu yöntemle kişinin istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulacağı vaat ediliyor. Ancak uzmanlara göre operasyonun sonucu kişiden kişiye değişiyor. Uygulama sayesinde bazı kişiler tüylerinden tamamen kurtulurken bazıları hâlâ bu sorunla baş etmek zorunda kalabiliyor. Bunun sebebi ise kişinin hormonal dengesi, genetik yapısı, kullandığı ilaçlar ve hastalıkları. Yöntemin etkinliğinin, seanslar tamamlandıktan sonra 6 ay içinde değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü tekrar çıkacak kıllar 6 ay içinde belli oluyor.

Bununla birlikte söz konusu metot, herkese önerilmiyor. Özellikle infrared (kızılötesi) ışığa hassasiyeti artıran ilaçları kullananlar, uygulama bölgesi ya da yakınında cilt enfeksiyonu olanlar, deri kanseri hikâyesi bulunanlar ve hamileler kesinlikle bu yönteme başvurmamalı. Lazer ışığı sarı, kızıl, beyaz renkleri görmediği için bu tür kıl yapısına etkisi olmuyor. Dolayısıyla tüyleri bu renklerde olanlar da lazer epilasyon yaptırmamalı.

Lazer epilasyon yaptıran yahut yaptıracak kişiler, merkezin dermatolog kontrolünde olup olmadığına dikkat etmeli. Uzman çalıştırılmayan yerlerde bu uygulama yaptırılmamalı. Ayrıca ortamın hijyenine de özen gösterilmeli. Zira sağlıksız ortamlarda yapılan işlemler yüzünden dönüşü olmayan cilt problemleri ile karşı karşıya kalınabiliyor.

Kimler, hangi durumda lazer operasyon yaptırabilir?

Epilasyonu kendimizi daha güzel hissetmek için tercih etsek de, bu uygulamayı yaptırmak için dinimizin bazı şartları var. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Saffet Köse’ye göre erkeklerin epilasyon yaptırması haram olmasa da uygun değil. Erkekler, sadece hormon bozukluğu gibi sebeplerden dolayı görünümlerini bozan, göze çirkin gelen ve fıtrattan olmayan fazla kıl oluşumu gibi durumlarda epilasyon yaptırabilir.

Kadınlar, kaşlara dâhil olmayan fazla tüyler, fıtrattan olmayan bıyık, sakal gibi tüyler ile kol ve bacak kılları için epilasyona başvurabilir. Ancak kadınların yüzündeki ince ve tabiî olan ayva tüylerini almasını dinimiz hoş karşılamıyor.

Kadınların kendisine namahrem olan erkeklere epilasyon yaptırması da caiz değil. Çünkü bu durum bir hastalık hali ya da zaruret değil. Epilasyon uygulamasını yapacak kimse bayan ise kadının kadınlara karşı olan avret sınırlarını gözetmek gerekiyor. Yani epilasyon yaptıracak bir kadının diz kapağıyla göbeği arasını, karşısındaki bayan da olsa göstermesi caiz değil.

Kaynak: Yeni Bahar Dergisi

Yorumlar

“Lazer Epilasyonun Sağlığa Zararı Var mı?” için bir cevap

  1. nermin dedi ki:

    Kadınların kaş aldırması da dini açıdan uygun değil ama malesef güzellik adına dini hassasiyetler çiğnenmesi hiç de hoş olmuyor… Lazer epilasyon konusunda tesettürlü bayanlar yukarıdaki konulara dikkat etmeleri gerektiğini düşünüyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir