Kur’an’da Üzerine Yemin Edilmiş Zeytinin Faydaları

Kur’an’da Üzerine Yemin Edilmiş Zeytinin Faydaları

Zeytin

Zeytin, Çekirdeği, Yağı, Yaprağı…

“İncire, zeytine, Sinâ Dağı’na ve şu emîn beldeye yemin ederim ki…”

(Tîn 1-3)
meâlindeki âyette görüldüğü gibi, üzerine yemin edilenlerden biri de zeytindir.

Zeytin, Kur’ân-ı Kerim’de adının bir gıda olarak geçmesi açısından düşündürücüdür. “İncire ve zeytine yemin ederim ki…” ifadesi hakkında İbn Abbas, Mücâhid, İkrime ve Kelbî gibi âlimler şöyle demişlerdir:
–Bu sizin yemekte olduğunuz incir ve yağını sı­kıp çıkardığınız, bildiğiniz zeytindir.

Yine

“Ve daha çok Tûr-i Sînâ’da çıkan, yiyenlere yağ ve katık bitirip veren bir ağaç da yetiştirdik.”

(Mü’minûn 20) buyrulmaktadır.

Bu âyet-i kerîmede de zeytin ağacının Tûr-i Sînâ ve çevresinde bol miktarda yetiştiği ve anayurdunun orası olduğu ifade edilmektedir. Bununla birlikte Nûr Sûresi’nde zeytinden,

“Ne yalnız doğunun, ne de yalnız batının ürünü olan mübârek zeytin ağacından yakılır…”

(Nûr 35)şeklinde bahsedildiğinden, bu ağacın doğuya veya batıya has olmadığı da söylenebilir. Nitekim zeytinin, gerek kurak iklim şartlarında, gerekse karasal olmak üzere her türlü iklimde yetişebildiği bilinmektedir.

Zeytinin içeriği, su, protein, yağ, selüloz, kükürt, kalsiyum, klor, demir, bakır, manganez, A-E vitaminlerinden oluşmaktadır. 100 gr. zeytin, 224 kalori verir. 100 gr. zeytinde 30 miligram E vitamini bulunur. Bileşiminden de anlaşıldığı gibi, tam bir gıda deposudur. Yağ içeriği ile enerji miktarı, siyah zeytinde, yeşil zeytine göre daha yüksek iken, özellikle A vitamini, demir ve kalsiyum yönünden tersi bir durum olur.

Zeytin Çekirdeği

Zeytin çekirdeğinin yutulması günümüz insanları arasında yeni duyulan bir şey olmasına rağmen eskilerin birçoğunun yaptığı bir uygulamadır. Yani olumlu etki ve tesirleri senelerdir hatta asırlardır bilinmektedir. Midede yanma, sindirim yolu rahatsızlıkları, basur problemi gibi durumlarda günde yediğiniz 5–6 tane zeytin çekirdeğini yutun ve kararı kendiniz verin.

Zeytin Yağı

Zeytinyağı asırlardır en iyi, en mükemmel yağ olarak bilinen gıda maddesidir. Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez.
Çocukların beyin gelişimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır. Başta E vitamini olmak üzere A, D, K vitaminleri içerir. Bu vitaminlerin sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir.
Cildi besler, saçları korur. İçerdiği linoleik asit sayesinde anne sütünden kesilmiş bebeklere (4 -5 aydan sonra bir kaç damla) yağsız inek sütüne karıştırılarak verilir. Bebekler için doğal besin işlevi görür.
Zeytinyağının en önemli özelliklerinden biride kalp ve damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkisidir. Kalp krizi riskini azalttığı gözlenmiştir. Akdeniz ülkelerinde yaşayanların kalp krizi riskinin diğer ülkelere göre daha az olduğu görülmüştür. Zayıflama diyetlerinde zeytinyağını öğünlerden çıkartmak son derece sakıncalıdır. Bağırsak, idrar yolları, safra kesesi gastritin giderilmesinde de etkin olarak kullanılabilir.

Zeytin Yaprağı

Gıda sektöründeki son araştırmalara göre, zeytin yaprağı, doğal bitkisel (nebâtî) antibiyotik ve antioksidan özellikleri sebebiyle hastalıklardan korunmada ve hastalıkların tedâvîsinde etkin rol oynamaktadır. Zeytin yaprağındaki “oleuropein” ve “oleanolik asit” adlı bileşiklerin koruyucu etkileri vardır. Bu sebeple zeytin yaprağı çayı, doğal yolla bağışıklık sistemini güçlendirmeye, hormonal dengeyi korumaya, yaşlanmayı geciktirmeye yardımcıdır. Ayrıca tansiyon, kötü kolesterol seviyesi ve yüksek kan şekerine karşı olumlu etkileri de vardır. Zeytin yaprağı, bir dilim limon ve şeker eklenerek farklı aromalı içecek oluşturulabilir.

Öyle ki zeytin dalı da barışı simgeler. Yani zeytin her şeyiyle insan hayatına faydalı.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir