Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünlerinde Helallik

Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünlerinde Helallik

Kozmetik-ve-Kişisel-Bakım-Ürünlerinde-Helallik-Mihri

Hazret-i Peygamber Efendimiz-sallâllâhu aleyhi ve sellem- buyurdular ki:

“Şüphesiz helâl bellidir. Haram da bellidir. Fakat bu ikisi arasında (helâl veya haram olduğu açıkça belli olmayan) birtakım şüpheli şeyler vardır ki, pek çok kimse onları bilemez. Şüpheli şeylerden kaçınan bir kimse, dînini ve haysiyetini korumuş olur. Şüpheli şeylerden sakınmayan bir kimse ise, zamanla harama düşer. Tıpkı sürüsünü başkasına âit bir arazinin etrafında otlatan çoban gibi ki, sürünün bu araziye girme tehlikesi vardır. Dikkat edin! Her padişahın girilmesi yasak bir arazisi vardır. Unutmayın ki, Allâh’ın yasak arazisi de haram kıldığı şeylerdir.” (Buhârî, Îmân, 39)

Bundan evvel bahsettiğimiz kozmetik ve kişisel bakım ürünlerindeki zararlı kimyasalların insan sağlığı açısından zararlı olabildiği gibi dini açıdan da sakıncalı olacağını söylemek uygun olabilir. Bunların yanısıra kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde, Dinimizce kullanılması uygun bulunmayan veya şüpheli durumdaki hammaddeler mevcuttur.

Kullandığımız ürün içinde myristic, stearik acid, jelatin, lesitin, biotin, gliserin, L-cysteine ve collagen varsa dikkatli olmamız gerekir. Çünkü bunlar yumuşatma, akışkanlık, parlatma gibi özellikleri vermekle birlikte hem bitkisel hem de hayvansal olabilir. Eğer bitkisel ise sorun yoktur. Fakat hayvansalsa, hangi hayvandan olduğu şüpheli duruma düşmektedir. Sığır veya domuzdan elde edilmiş olabilir. Etikette maddelerin kaynağı ‘bitkisel‘ diye belirtilmemişse veya ‘ ürünlerimizde domuzdan elde edilmiş hiçbir katkı maddesi kullanılmamaktadır.’ açıklaması yoksa bu maddelere karşı dikkatli olmak lazımdır.

Hayvansal ve bitkisel olabilen collagen ise son zamanlarda pahalı bir yöntem olmasına rağmen kadavra ve ceninlerden elde edilerek bakım kremlerinde kullanılmaktadır. Plesanta ve sperm içerikli kremlerin de üretildiğini söylemekte yarar var. İnsan yaratılıştan mükerrem kılındığından ceninden, plesantadan v.s. elde edilecek ürünler helal sayılmaz.

Ayrıca diğer önemli bir husus da kişisel bakım ürünlerinin yapımında kullanılan ve İslam’ın yasakladığı maddelerin başında yer alan alkolünde bulunmasıdır. Alkol(haram olan alkoller) içerikli ürünlerde helal sayılmaz.

Peygamber Efendimiz(s.a.v.) buyuruyor:

‘Her sarhoş edici şey haramdır. Bir küp içildiği takdirde sarhoşluk veren bir şeyin tek avucu da, tek yudumu da haramdır.’

Bu bilgiler ışığında, tüketicilerin bu ürünlere karşı çok dikkatli yaklaşması, şüpheli durumlardan sakınması, ürün içeriğini ayrıntısıyla incelemesi, sorması ve sorgulaması gerekmektedir. Sadece gıda da değil kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde de helalliği aramalıdır.

Yorumlar

“Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünlerinde Helallik” için 2 cevap

  1. sinem dedi ki:

    bir sorum olacak,örneğin yeni çıkan şu bb kremlerin içinde renklendiriciler oluyor,ya da pudaralar, bunlar abdest almamıza engel midir?

  2. admin dedi ki:

    Merhaba, sorunuzun yanıtı:

    “Makyaj yapıldıktan sonra makyajdaki maddeler suyu geçirmeyecek maddelerden yapılmışsa, abdeste mani teşkil edeceğinden, bu maddeler giderildikten sonra abdest alınmalıdır.

    Makyaj sürüldükten sonra namaz kılınıp kılınmayacağı hususunda iki noktaya dikkat etmek gerekiyor:

    Birisi, makyajda kullanılan malzemede ve kozmetikte pis ve zararlı bir madde bulunmamalı, abdest alırken suyu altına geçirmelidir. Şayet içinde pis madde var ve altına suyu geçirmiyorsa, bu halde iken namaz kılınmaz, bir an önce giderilmelidir.”

    İkinci nokta ise, kadın makyaj yapıyorsa, bunu kocasından ve emin olduğu mahremlerinden (oğlu, babası ve kardeşi gibi) başkasına göstermemelidir. Yabancı erkeklere o şekilde görünmesi ve dışarı çıkması insanı günaha iter.

    Mehmet Paksu
    Sorularla İslamiyet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir