Korkulardan Korkmamanız İçin 10 Basit Kural

Korkulardan Korkmamanız İçin 10 Basit Kural

Korkunun Sebepleri

Korkularımızda aslına bakarsanız endişe ve stres gibi; doğru zamanda dengede olduğu takdir de bizim çok güçlü hayatta kalmamızı sağlayan bir duygudur. Fakat her duygunun aşırısının bize zarar verdiği gibi korkunun da ileri düzeyde olması; bizim daha tatmin edici yaşam sürmemizi engelleyebilir. Korku, içimizden bize seslenen “Nasıl olsa senin başarman imkansız, o zaman neden deneyeceksin?” sözünü söyleyen kafamızdaki iç sesimizdir. Korku bizim bu sese kulak vermemizi ve daha başlamadan pes etmemizi sağlar.

Unutmamanız gereken şudur; her neyden korkuyorsak bunları bastırma yada kaçmak bizi korktuğumuz olaylardan uzaklaştırmaz aksine korktuğumuz durumlara daha çok karşılaşmamızı sağlar. Bugün her türlü korkularınız ve endişelerinizle baş etmenin 10 kolay yolunu sizlerle paylaşacağım. “Korkularınız üzerinde çalıştığınızda hayatınızda güzel gelişmelerin farkına varacaksınız sizi engelleyen korkularınızdır.

Korkunun Sebepleri

Korkulardan Korkmamak İçin; Basit 10 Adım

1. Korkularınızı Yazarak Yüzleşin
Yazmak sizi korkularınızla yüzleştirebilir. Şimdi korkularınızı ve hayatınızı nasıl etkilediğini bir kağıda yazın. Korkularınız ile ilgili olumlu değişiklikler gerçekleştiğinde hayatınızda olabilecek değişimleri düşünün. Yani “Bu korkular sizin için sorun, engel olmasaydı siz nasıl biri olurdunuz?”

2. Korkularınıza Zaman Tanıyın
Diğer bir adım ise korkularınızın sıcağı sıcağına üstüne gitmeyin kendinize biraz zaman ayırın. Yani eğer korku ya da endişe ile dolduğunuz bir anda iseniz bu sizin mantıklı bir şekilde düşünmenizi engelleyecektir. Hızlı kalp atışları, avuç içi terleme ve panik hali adrenalin sonucudur. Böyle bir durumda yapmanız gereken ilk şey bir ara vermek ve fiziksel olarak sakinleşebilmektir. Çay içmek, banyo yapmak ya da 15 dakikalık bir yürüyüş iyi gelecektir. Fiziksel olarak sakinleşebilmek korkunuz ile baş edebilmenin en iyi yoluna karar vermenizi sağlayacaktır.

Korkunun Sebepleri

3. En Kötü Ne Olabileceğini Düşünün
Bazen olaylardaki belirsizlik içimizdeki korkunun gereğinden fazla büyümesine neden olabilir. Bu durumda en iyi yapılacak şey “En kötü ne olabilir?” sorusunu sormaktır. Eğer bir konu hakkında endişeli iseniz; bu bir iş, bir sınav ya da bir ilişki hakkında olabilir. En kötü ne olabilir diye düşünmek size yardımcı olacaktır. En kötü olayı düşünmek ve yüzleşmek korkuyu genelde hafifletir. Bazen en kötü sonuç paniktir. Çok daha hızlı kalp atışı ya da terleme başladı ise, yapılabilecek en iyi şey bu durumla mücadele etmemektir. Olduğunuz yerde kalın ve avuç içinizi karnınıza yerleştirip yavaş ve derin nefes alıp vermek vücudunuzu yatıştırmanıza yardımcı olabilir. Bu durum 1 saat kadar sürebilir ama sonunda panik hali kendiliğinden gidecektir.

4. Korkularınızla Karşılaşın Ve Üstüne Gidin
Kendinizi korkuya maruz bırakın. Korkulardan kaçınmak, onları daha da korkutucu hale getirir. Kontrollü bir şekilde gerekirse yardım alarak korkularınızın üstüne gitmekte korkularınızı hafifletir. Eğer bir gün asansöre bindiğinizde korku ya da kaygı yaşadıysanız ertesi gün tekrar asansöre binin mesela. Korkunuz her ne ise onunla yüzleştiğinizde solmaya başlayacaktır.

Korkuyu Yenmenin yolları

5. Gerçekçi Düşünün
Gerçekçi ve mantıklı düşünmek için kendinizi zorlayın. Korkularınıza gerçeklik çerçevesinden baktığınızda giderek küçüldüğünü göreceksiniz. Unutmayın korkularınız gerçekte olduğundan size daha kötü gelebilir.Mesela saldırıya uğramış insanlar çoğunlukla karanlık bir sokakta yalnız yürürken tekrar saldırıya uğrayacaklarını düşünmeden edemezler. Ancak tekrardan saldırıya uğrama düşüncesi gerçekten çok düşüktür. Aynı şekilde bazen insanlar yüzleri kızardığında başarısız olduklarını hissederler. Ancak stresli durumlarda yüzünüzün kızarması normaldir. Gerçekler korktuğunuz gibi değildir.

6. Mükemmel Olmadığınızı kabul Edin
Hep yapılan bir yanlış vardır. Bir çok korkunun kaynağı; Sanki mükemmel olmak zorundaymışsınız gibi düşünüp, mükemmel olmamaktan korkarsınız. ”Ben dünyanın en iyi annesi değilim. Ben başarısızım” gibi düşünceler gerçekçi olmayan ve endişelerimizi arttıran düşüncelerdir. Hayat streslerle doludur ve çoğumuz hayatımızın mükemmel olmasını hissetmek isteriz. Kötü günler ve aksilikler olur ve hayatın dağınık olabileceğini hatırlamak gerekir. ”Kimse mükemmel değil, SİZDE”

Korkunun Sebepleri

7. Kendinizi Huzurlu Bir Ortamda Hayal edin
Gözlerinizi kapatın, sakin ve güvenli bir yer hayal etmek için bir dakikanızı ayırın. Çok güzel bir kumsalda yürüyüş resmi ya da çocukluğunuza ait mutlu bir an olabilir. Daha rahatlamış hissedene kadar olumlu duyguların sizi yatıştırmasına izin verin. Gerekirse bu durumlarda kullanmak için mutlu anılarını size hatırlatacak notla alın yada kendinize işaretler belirleyin.

8. Korkularınızı Konuşarak Paylaşın
Korkularınızı paylaşmak, endişelerinizden ve korkularınızdan uzaklaşmanızı sağlayacaktır. Eğer bir arkadaşınız ya da aile üyesi ile konuşamıyorsanız, bir profesyonel ile konuşun. Ve eğer korkularınız ile baş edemiyorsanız ve korkularınız günlük hayatınızı engelliyorsa mutlaka profesyonel bir yardıma başvurmanızı tavsiye ederim.

Korkuyu Yenme Yolları

9. Korkularınıza Kendi İçinizde Basit Çözümler Geliştirin
İyi bir uyku, sağlıklı beslenme ya da yürüyüş genellikle endişeler için en iyi tedavi yöntemlerden biridir. Birçok kişi endişelerini ve korkularını yatıştırmak için alkol gibi zararlı alışkanlıkların maalesef işe yarayacağını düşünür. Fakat bu durum kişiyi kesinlikle daha da sinirli hale getirip durumu kötüleştirir. İyi beslenme sizi fiziksel ve zihinsel olarak daha iyi hissettirecektir.

10.Tabi ki Kendinizi Ödüllendirin
Korkularınız ile ilgili küçük de olsa her başarılı hamlenizde kendinize ödül verin. Sinema, konser ya da bir yemek gibi her ne olursa olsun başarınızı pekiştirmek için size mutlu eden bir ödül verin kendinize “Yani korkularınızı küçümseyebildiğiniz başarınızı küçümsemeyin.

Yaşam ve İlişki Koçluğu Hizmetleri üzerine ayrıntılı bilgi almak için www.interaktifdanismanlik.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir