Kış Depresyonundan Nasıl Korunmalıyız?

Kış Depresyonundan Nasıl Korunmalıyız?

Kış Depresyonu Neden Olur

Kiminin çok sevdiği, kiminin pek sevmediği kış mevsimindeyiz. Aynı zamanda yapılan psikolojik çalışmalarda, ruhsal çöküntü dediğimiz depresyonun da en yüksek artışları gördüğü bir mevsimdeyiz. Gökyüzünün mavi renginin, puslu griye döndüğü Zemheri günlerdeyiz. Herkesin yüzünde solgun bir ifade. Sanki az önce en kıymetlisini bir gemiyle uzaklara yollamış gibi, sanki kaybolmuş bir hatıranın peşinden koşarken yorulmuş gibi, sanki bir şiirin son mısrasını bir türlü bulamamış gibi.

Kış mevsiminin hüzün kuşu konmuş belli ki suretlerimize. Ruhlarımız, usul usul, ince ince yağan bir karla örtülüyor şimdi. Yutkunarak anlattığımız, gözlerimizin kıyısına sakladığımız onca kederse kışı beklercesine ifşa oluyor. Çünkü kış ayları aynı zamanda bizi tuhaf bir şekilde kederli insanlar haline de sokabiliyor. İnsanların, kış aylarında depresif ve de agresif olma ihtimali neden daha yüksek? Niye bu kadar depresifiz?

Güneşsiz Bir Mevsim, Kış

Pek çoğumuz, neden kış aylarında depresyonun arttığını merak etmeyiz. Ancak bunun tam ve tatmin eden bir açıklaması henüz bulunmuş değil. Bizler bu durumu, mevsimsel duygudurum bozukluğu olarak adlandırmaktayız. Bu tür bir teşhisin kişiye konulabilmesi için, bu sıkıntının en az 2 yıl üst üste geçirilmesi gerekiyor. Mevsimsel duygudurum bozukluğu, daha ziyade sonbahar ve kış aylarında başlar, ilkbahar ve yaz aylarında ise nispeten düzelme gösterir.

Kış Depresyonundan Kurtulmak için Neler Yapmalı

Yapılan çalışmalar, güneşsiz günlerin sayısının artmasının ve bulutlu havaların, insan psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini ortaya koyuyor. Güneş ışığının azlığı, hormonsal dengeyi değiştirebiliyor ve bu bize alt üst olmuş bir fizyoloji olarak geri dönüyor. İnsana mutluluk veren ya da mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin gün ışığının azalmasına bağlı olarak azalıyor. Bunun aksine ise uyku hormonu olarak bilinen melatonin ise yine gün ışığının azlığına bağlı olarak artış gösteriyor. Bu hormonsal dengesizlik de kış depresyonu belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Kış Depresyonundan Korunmanın Yolları

Kış depresyonuna bağlı olarak, kişide moral bozukluğu, enerji kaybı, aşırı yorgunluk, uykuya düşkünlük hali oluşur. İnsanların motivasyon düzeylerinde düşmeler yaşanır. Kişi saatlerce uyuduğu halde kendini hala yorgun olarak hisseder. Kişi yemeğe ve özellikle karbonhidratlara aşırı istek duyar ve oldukça fazla yiyip kilo alır.

Kış Depresyonunun Sebepleri

Kış depresyonu varsın gelsin. Bu duygudurum bozukluğundan korunmanın yolları elbette var. İşte birkaç öneri;

  • Gün ışığından bol bol yararlanın.
  • Gün ışığının olmadığı bir ortamda bir soba ya da ısıtıcı bulundurun.
  • Sıcak çorbalar için.
  • Protein desteği ile bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
  • Vücudu dengeleyen bitkisel yağlar ile başınıza ve vücudunuza masaj yapın.
  • Sık sık sıcak banyo yapın.
  • Öğün atlamamaya özen gösterin.
  • Lifli gıdalar tüketin.
  • Tatlı ve ekşi tatları sofranızda bulundurun.
  • Balık mucizesine sofralarınızda yer verin. Omega-3 muazzam bir yaşam dostudur.
  • Günlük rutin aktivitelerinizde sıcak su kullanmayı tercih edin.
  • Pamuklu, ipek ve yün dokumalı nevresim takımları kullanın.
  • Ayaklarınızı daima sıcak tutun.
  • Boş vakitlerinizi dostlarınızla, dinlendirici bir kahve eşliğinde geçirin.
  • Soğuk demeyin, temiz havaya çıkın.
  • En önemlisi de herkese ve her şeye rağmen gülümseyin.

Aslında önemli olan mevsimler değil. Kış bahane, yaz bahane. Asıl önemli olan, hayattaki problemleri nasıl yönettiğimiz ve haya nasıl baktığımız. Sen bulut bulut bakarsan, yaz mevsimi de zemheri olur, bahar da hazan olur. “Gülbak, gülistan olsun.” demiş büyüklerimiz. Onların mutlaka bir bildiği olsa gerek.
Kışı bahara çeviren güzel bir hafta olsun.

Selam ve dua ile…

Psikolojik Danışmanlık & Aile Danışmanlığı üzerine ayrıntılı bilgi almak için:
Telefon: 0 537 580 19 20
www.cozumpsikoloji.com

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir