Kinoa Yesek mi Yemesek mi?

Kinoa Yesek mi Yemesek mi?

Kinoa Yesek mi Yemesek mi

Ülkemizde ve dünyada her sene birkaç yiyecek popüler oluyor ve herkes tarafından tüketilmeye başlanıyor. 2016 yılında en çok konuşulan besinlerden birisi kinoa idi. Kinoanın popüler olmasında, bazı ünlülerin, mankenlerin, sanatçıların kinoayla zayıfladım demesi en büyük etken. İşin içine reklam, pazarlama, sosyal medya paylaşımları da girince, kinoa tüketmeyen insanlar kendilerini çok önemli bir şeyi kaçırıyormuşçasına eksik hissetmeye başlıyor. Popüler besinlerin özelliği budur zaten. Bir dönem şöhret kazanırlar, sonra unutulurlar. Bundan 5-6 sene önce adından çokça söz ettiren altın çileğin şu an hiç konuşulmaması gibi. Eğer altın çilek gösterildiği gibi sağlık için mucize ve zayıflamada tek çare olsaydı, şu an dünyada kilo ve sağlık problemi olan kimse kalmazdı. Kinoanın da birkaç sene sonra unutulacağı kanaatindeyim. Peki, bu kadar konuşulan ve tüketilen kinoanın özellikleri nelerdir, gerçekten mucize midir bir bakalım?

Kinoa Yesek mi Yemesek mi

  1. 1-Kinoanın MÖ 3000 yıllarına kadar Güney Amerika’da tüketildiği saptanan ancak Birleşmiş Milletler tarafından 2013 yılının Kinoa Yılı olarak ilan edilmesinden sonra popülerliği artar pseudocereal (tahıl benzeri) bir gıda.
  2. 2-Kinoa, içerisinde kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum,potasyum, bakır, mangan, çinko gibi mineralleri ve B,C ve E vitaminlerini barındırıyor. Özellikle folik asit (B 9 vitamini) içermesiyle, anne adayları için ideal.
  3. 3-Kinoanın içerisinde, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel aminoasitlerin tamamı mevcut.
  4. 4-Gluteni sindiremeyen çölyak hastaları için ve hayvansal besin tüketmeyen vejetaryanlar için ideal bir alternatif besin.
  5. 5-İçerdiği biyoaktif bileşenler ile (polifenoller, flavanoidler, fenolik asitler,…) kansere karşı koruyucu.
  6. 6-Kinoa; buğdaydan, çavdardan, pirinçten, yulaftan daha fazla protein değerine sahip (%16,5).
  7. 7- Glisemik indeksi düşük olan kinoa, kan şekerini yavaş yükselttiğinden diyabet hastaları için uygun.
  8. 8-Posa içeriği ile barsak sağlığına katkıda bulunur.
  9. 9- Kalp damar sağlığı için yararlı omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini içerir.

Kinoa Yesek mi Yemesek mi

Yukarıda belirttiğim kinoanın faydalarını, son yıllarda yayımlanmış makalelerden taradım. Kinoa gördüğünüz gibi sağlık için yararlı bir gıda. Zayıflama direkt bir etkisi bulunmuyor. Ancak, tok tutucu etkisi, lifli yapısı, protein içeriği ile günlük beslenmenin bir parçası haline dönüştüğünde kilo kaybına yardımcı olabilir. Mutfağınızda bulgurla yaptığınız her şeyi kinoayla da yapabilirsiniz.

Mutfak kültürümüzde var olan buğdayı, bulguru, mercimeği, nohudu bir kenara bırakıp kinoa tüketmek yerine, besin çeşitliliğinizi artırarak kinoaya salatalarınızda, çorbalarınızda yer verebilirsiniz. Zayıflatma konusunda bir beklenti olmamalı. Tek başına zayıflatan mucize hiçbir besinin olmadığı unutulmamalıdır.

Diyetisyen Kübra Bal’dan randevu almak içinwww.kubrabal.com adresini ziyaret edebilir veya 0216 428 36 84’ü arayabilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir