Kavga Etmeden Tartışmanın Kuralları

Kavga Etmeden Tartışmanın Kuralları

Kavga Etmeden Tartışmanın Kuralları

Bir çok evliliğe bakıldığında çiftler yeni tanıştıkları ya da nişanlılık zamanlarını özlerler. Önceden böyle değildik. Biz nasıl oldu da böyle olduk diye içten içe düşünürler. Fakat bir türlü konuşup, çözüm bulamaz ya da konuşmaları tartışmalara dönüşür sorunları daha da çözümsüz bir hal alır.

Aslında erkelere göre evliliğinde çok büyük bir sorun yoktur. Kadınlara göre sorunları vardır ve bunları konuşamamaktan şikayet ederler. Şöyle cümleler tanıdık gelebilir. “Problemlerimizin üzerini devamlı örtüyor, hiç sorunumuz yok gibi davranıyor. Eşim hiç sorunlarımızı konuşmak istemiyor. Çözemediğimiz her sorunun bir yerde patlamasından korkuyorum. Artık ona güvenemiyorum.” derken, erkekler ise “Konuşmak çözüm olmuyor ki, Eşimle sorunlarımızı konuşmaya kalktığımızda, kavgayla bitiyor. Ben öfkeleniyorum o ağlama krizlerine kapılıyor. Bu duruma gelmektense konuşmamayı tercih ederim.”

Çiftler birbirini sevdiğini söylemesine rağmen, her tartışmalarının kavgayla sonuçlanmasının nedeni nedir? Eşinizle birlikte gülüp eğlenirken iyi vakit geçirirken, neden iş kendi problemlerini konuşmaya geldiğinde sonu hep kavgayla biter?

Kavga Etmeden Tartışmanın Kuralları

Kavga ve Tartışma Birbirinden Farklıdır

Bilmemiz gereken ilk şey, tartışma ve kavgayı birbirinden doğru ayırmanız gerekmektedir. Tartışmanın enerjisi kötü olsa bile, son derece sağlıklıdır.  İki insanın fikir ayrılığı yaşamaması, her daim aynı kararda olması ne mümkün değildir. Zaman zaman kendimizle bile tartışıp, yaptığımız şeylerden ya da söylediklerimizden pişmanlık duymuyor muyuz?

Hiç tartışmayan bir çift ya geçmiş süreçte tartışmış ve sorunlarını çözmüşlerdir, yani bugüne dair ilişkilerini etkileyen ve etkileyecek problemlerde fikir birliğine varmışlardır ya da tartışmamak adına problemlerin üzerini kapatıyorlar ki bu çok tehlikeli.  Sorunları görmezden gelmek, tartışmamak adına üzerini kapatmak, bir gün büyük bir patlama yaşanacağına delalettir.

Tartışma ve kavga etmenin arasındaki ayırımı, doğru yapmalısınız. Eşinizle aranızda fikir ayrılıkları olacaktır. Elbette bu fikir ayrılıkları tartışılırken, heyecanlanacaksınız, sinirleneceksiniz fakat sonuçta çözüme ulaşmanın iç huzurunu yaşayacaksınız. Fakat tartışma kontrolden çıktığında, taraflar artık öfkesini kontrol edemez olduğunda ve incitici sözler fütursuzca telaffuz edilmeye başlandığında, artık tartışmaktan bahsedemeyiz. Kavga başlamış demektir ve hiçbir mesele, böyle kontrolsüz bir ortamda çözüme ulaşamaz.

Her sağlıklı ilişkinin temeli, doğru iletişimle başlar. Kavgadan kaçınmak ve doğru bir iletişimle sağlıklı tartışabilmek için dikkat edilmesi ve ilişkide kabul edilmesi gereken bazı yollar vardır. Peki bunlar nedir?

Kavga Etmeden Tartışmanın Kuralları

Sağlıklı Tartışmanın Formülü

  •  1- Doğru Zamanlama

Sağlıklı tartışma için bilinmesi gereken en önemli kural tartışmanın doğru zamanda yapılmasıdır. Örneğin; Eşiniz heyecanlı bir şekilde maç izlerken “Konuşmamız gerekiyor, hadi konuşalım” gibi talepler hiç de doğru değildir. Onun da kendini konuşmaya hazır hissediyor olması gerekir. Yani eşiniz aç, uykusuz, yorgun veya başka bir konu nedeniyle gerginken, stresli olacağından, tartışmanın kavgaya dönüşme ihtimali yüksektir.

Öncelikle sorunu masaya yatırmak için, uygun bir zamanın önceden kararlaştırılması en sağlıklı olandır. Böylece, konuşma teklifi uygunsuz bir zamanda gelmez, taraflar kendi içinde meseleyi çözmeye hazırlanma fırsatı yakalarlar.

  • 2- Tartışmaya Ara Verebilmek

Diyelim ki eşinizle tartışırken, bir noktada gerilim arttı ve sizin ya da eşinizin öfkesinin mantığın üzerine çıktığını hissettiğiniz an konuşmaya mutlaka ara verin. Böyle bir durumda tartışmayı sürdürmek siz çözüme ulaştırmayacağı gibi, muhtemelen  kavgayla sonuçlanacaktır.

Konuşmayı ertelemek, sakinleştikten sonra sorunları daha dikkatli ve çözüm odaklı şekilde tekrar ele almak, fayda getirecektir.

  • 3- Çözüm Odaklı Olun

Tartışma esnasında, haklı çıkmak ihtiyacı veya eşinizin yanlışını bildirme gibi egosal tuzaklardan arınarak, tamamen çözüm odaklı olmalısınız.

Konuşmanın amacının nasihat etmek veya had bildirmek değil, ilişkiyi daha huzurlu bir noktaya taşımak olduğu unutmayın.

  • 4- Tartıştığınız Kişinin Sevdiğiniz Olduğunu Unutmayın

Evet üzülebilirsiniz veya sinirlenebilirsiniz fakat unutmamanız gereken, karşınızdaki kişinin rakibiniz değil, sevdiğiniz insan, hayat arkadaşınız olduğudur.

Şu anda kızgın olabilirsiniz ama o bir çok yönüyle beğendiğiniz, sevdiğiniz ve kendinize eş kabul ettiğiniz kişi olduğunu unutmayın.

  • 5- Doğru İletişim Dilini Kullanın

Tartışmanın bütününde doğru iletişim dilini kullanmaya dikkat etmelisiniz. Aslında bu yazılı olmayan kurallar sadece eşiniz için geçerli değil iletişimde bulunduğunuz herkes için geçerlidir.

Sevdiğimize yüklenmek ve nazımızın geçmesini beklemek, en kolayıdır. Oysa ayıp etmekten çekineceğimiz, kırılmasından korkacağımız ilk insan o olmalıdır.

Kavga Etmeden Tartışmanın Kuralları

  • 6- İletişim Tıkayacak  Davranışlardan Kaçının

Gözyaşlarını silah olarak kullanmak ya da küsmek, ilişkiyi bitirmek ile tehdit etmek gibi iletişim kanalını kapatacak tutumlardan kaçınmalısınız.

Her tartışmada ayrılık tehdidinin havada olması,  samimiyeti engelleyecektir. Sizin söylemlerinizin ciddiyetini de düşürecektir.

  • 7- Kişiye Değil Davranışlarına Odaklanın

Eşinizi ya da duyguları değil davranışları eleştirmelisiniz. “Böyle davranırsan ben devam edemem!” gibi tehdit  ya da “Nasıl böyle düşünebilirsin?” gibi eleştirilerden uzak durulmalı.

  • 8- Tartışma Anında Ben Dilini Doğru Kullanın

Tartışma boyuncaben dili‘ kullanımına özen göstermelisiniz. Yani “Sözümü kesip durma. Ne kadar saygısızsın?” diyen yargılayıcı bir tutum yerine, “Sözümün kesilmesinden hoşlanmıyorum. Ne söyleyeceğimi unutuyorum.” demek gibi… Ben diliyle kendinizin ne hissettiğini veya düşündüğünüzü aktarın.

  • 9- Tartışma Anında Genellemelerden uzak Durun

Tartışma sürecinde genellemelerden kaçınılmalı ve o anda yaşanan soruna odaklanmalısınız. “Sen her zaman sorumsuzsun zaten.” demek o andaki sorunun çözümüne hitap etmez. Aksine sorunları daha da genişletir.

  • 10- Kıyaslama Yapmayın

Tartışma sırasında eşinizi başkalarıyla kıyaslanmak, karşılaştırılmak veya etiketlemek, eşinizin sizi etkin dinlemesinin önüne geçer ve kendini savunma ihtiyacı hisseder. Hiç kimse başkasıyla karşılaştırılmak ve olumsuz yönlerinin yargısız bir biçimde etiketlenmesini istemez.

Tartışmalar elbette normaldir. Sağlıklı bir evliliğinde atalarımızın dediği gibi tuzu, biberidir. Fakat tartışmanın tadı kaçmamalı ve kavgaya dönmemelidir. Tartışma süresince ne denli olumsuz duygular yaşarsanız yaşayın, saygı çerçevesinde davranmayı ve konuşmayı bırakmamalısınız.

Eşyaların havada uçtuğu, incitici kelimelerin fütursuzca sarf edildiği bir tartışmanın ardından bir uzlaşma sağlanmış olsa bile, yaşanan tartışmanın bırakacağı yara kolay kolay kapanmayacaktır. Saygının olmadığı bir ilişkide sevgi de uzun süre barınamayıp, uçup gidecektir.

Yaşam ve İlişki Koçluğu Hizmetleri üzerine ayrıntılı bilgi almak için www.interaktifdanismanlik.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir