Karşımızdakilere Neden İltifat Etmeliyiz?

Karşımızdakilere Neden İltifat Etmeliyiz?

Çocuğumuza ve Eşimize Neden ve Nasıl İltifat Etmeliyiz

Evet, uzun bir aradan sonra yine bir iletişim yazısıyla karşınızdayım. Bu ve daha önceki yazılarımda paylaştığım iletişim kurallarını gerek aile içinde gerek sosyal hayatınızda kullanabilirsiniz.

İnsan; çevresiyle yaşayan sosyal bir varlıktır. Çevresi tarafından beslenir ve beslendikçe kendini geliştirebilir. Ve bu kendisinin de çevreye ne kattığıyla alakalı bir durumdur.

Bencil insanlar veya sürekli kendinden bahseden insanlar, karşısındakilerle iletişim kurmakta zorluk çekenler bir müddet sonra kendileri de dinlenmeyen, sohbeti muhabbeti sevilmeyen kişiler olurlar.

İletişimin en önemli kuralı, güzel konuşmak kadar karşımızdakini güzel dinlemektir de. Güzel dinlemenin nasıl olacağından bir yazımda bahsetmiştim. Bu yazımda ufak bir nüansla iletişiminizi nasıl zenginleştireceğinizden bahsedeceğim.

Çocuğumuza Neden ve Nasıl İltifat Etmeliyiz

Karşınızdakini Övmekten Çekinmeyin!

Herkes yapıldığı işin takdir edilmesini ister. Bir ressam resmini, bir yazar kitabını bu yüzden yayınlar. Sanat eseri olmasa da bizler de gün içinde bir çok eylemde bulunuruz. Ve bunların takdir edilmesini de isteriz. İşte bunun gibi siz de çevrenizdeki insanlara yaptıklarının değerini iltifat ederek verin.

İltifat demişken; ne olduğunu da belirtelim. İltifat amaçsız, olduğundan abartı kelimelerle gelişi güzel karşıdaki kişinin egosuna yönelik söylenen sözler değildir. Her zaman karşı tarafın direk şahsına yönelik abartılı yücelik ifadeleri, iltifattan daha çok dalkavukluğa girer ve karşımızda menfaat izlenimi uyandırır ve bizi bir müddet sonra istenmeyen ve güven duyulmayan bir insan yapar.

Kime, ne zaman, nasıl ve niçin söylendiği belli olacak ölçülü sözlerdir iltifat. Mesela, çocuğunuza her defasında “Sen harikasın” demenizin iltifatla bir alakası yoktur. Ve neden övüldüğünü bilmeyen çocuk nasılsa ben harikayım der ve davranışlarını kontrol etmeyi öğrenemez. Bunun yerine, “Kardeşinle oyuncağını paylaşman harika bir davranış” demeniz, hem bu davranışı olumlu olarak kodlamasına hem de daha sık yapmasına sebep olacaktır. Yani neyi övdüğünüzü belli edin.

Ve yine eşinizin yaptığı çok güzel bir yemeği misafirlerin yanında değil de, herkes gittikten sonra övmeniz çok bir işe yaramayabilir. Etrafınızdakilerden çekinmeyin, eşiniz o iltifatı hak etmişse herkesin yanında duymayı da hak etmiştir.

Yine aynı şekilde öğrencileri veya çalışanlarımızı; “Aferin bu dönem performansın çok iyiydi” diyerek övmek yerine güncel olaylarda iltifatımızı onlardan esirgemeyelim. Böylece aldıkları güncel geri bildirimlerle performansları artacaktır.

Eşimize Neden ve Nasıl İltifat Etmeliyiz

İltifatlarla Davranış Geliştirebilir miyiz?

Elbette geliştirebiliriz. Bir davranış veya alışkanlık oluşturmak ödüllendirme ile olur, cezalandırma ile değil. Bir insanı cezalandırarak en fazla bazı alışkanlıklardan men edebiliriz. O da kontrol elimizde olduğu müddetçe. Ama yeni bir davranışı ödüllendirmeyle oluşturabiliriz.

Ders çalışmasını istediğimiz çocuğumuza ders çalıştığında yaptığımız olumlu geri bildirimlerle, onun ders çalışmaya alıştırabiliriz. Ama televizyon karşısında fazla zaman harcadığı için cezalandırmak onu en fazla televizyondan uzaklaştıracaktır. Ders çalışmaya motive etmeyecektir. Bunun gibi örneklerle, çevremizdeki bir çok kişide ve olayda yapacağımız olumlu geri bildirimler; sevdiklerimizle olan güzel bir hayata yaptığımız yatırımlar olacaktır.

Ev ödevi: Dilerseniz sizinle bir deneyelim bunu. Komşularınızdan, iş arkadaşlarınızdan, okulunuzdan veya çevrenizden daha önce muhabbetinizin olmadığı ama her gün/veya sıklıkla gördüğünüz birine; selam vererek gülümseyin ve ona güzel şeyler söyleyin. Bir müddet sonra o da size karşılık verecektir ve daha sonra sizi gördüğünde daha onunla konuşmadan ve selam vermeden size gülümseyecektir. Bu daha önce tanımadığınız bir insana kattığınız yepyeni bir davranıştır.

Marifet iltifata tabidir. Çevrenizde daha fazla güzellik görmek isterseniz, küçük güzelliklerin şükrünü ve hakkını vermekten başlayabilirsiniz.

Sevgiyle ve övgüyle…

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir