İçimizdeki Düşman: Mükemmelliyetçilik

İçimizdeki Düşman: Mükemmelliyetçilik

Mükemmelliyetçilik ve Tedavisi

Hayatınızda sahip olduğunuz hiçbir şey sizi tam anlamı ile mutlu etmiyor ve sahip olduklarınızdan tatmin olmuyor musunuz? O halde bu yazıyı okumanızda fayda var.

Mükemmelliyetçilik kusursuzu talep etme ve bunun için sürekli çabalama olarak tanımlanır. Mükemmelliyetçiliği, kişileri motive eden ve kişilere başarı getiren bir yardımcı olarak görmek bu özelliği besleyen en önemli noktalardan biridir. Bugüne kadar mükemmelliyetçiliğe bu şekilde baktıysanız size kötü bir haberim var. Aslında mükemmeliyetçilik başarıya ulaşmada ve mutlu olma yolunda size en büyük engeldir.

Tatmin Olma Yolundaki En önemli Engel

Mükemmelliyetçilik hiç doymaz! Her yaptığımız işin daha iyisinin mümkün olabileceğini ve daha iyiyi elde edemediğimiz için başarısız olduğumuzu fısıldar bize. Başardığımız her ne varsa unutturur, başaramadıklarımıza odaklanmamıza neden olur. Böylece bize sürekli yetersizlik hissi ve tamamlanmamışlık hissi yaşatır.

Mükemmelliyetçilik ve Tedavisi

Mükemmelliyetçilik Çıkmazı

Mükemmelliyetçilik yalnızca iş hayatımızda ya da okul hayatımızda çıkmaz karşımıza. Mükemmel eş, mükemmel anne, mükemmel komşu, mükemmel arkadaş, mükemmel kul, mükemmel aşçı, mükemmel ev hanımı gibi arttırabiliriz bu arayışı. Hiçbir alanda tam anlamıyla yeterli olduğumuza inandırmaz bizi. Eğer %100 başarılı değilsek başarısızızdır mükemmeliyetçiliğimizin gözünde. Hayatta %100 başarı mümkün olmadığı için mükemmelliğin doyuma ulaştığı tek bir an bile yoktur.

Bizleri sürekli eleştiren mükemmeliyetçiğimiz ile yaşamaya devam ettiğimiz sürece atacağımız her adımda isteksiz ve kaygılı olmamız kaçınılmazdır. Zaten mükemmel olamayacağını, dolayısı ile mutlu olamayacağını öğrenmişsek yeni bir adım atma isteğimizi kaybeder ve yapılması gereken işleri sürekli erteleriz. Yeni adımlar atmaktan kaçındığımızda ise çaresiz ve mutsuz hissederiz.

Mükemmelliyetçilik ve Tedavisi

Mükemmelliyetçilik ile Başetme

Mükemmelliyetçiliği, içimizde taşıdığımız, bizi sürekli eleştiren anne gibi hayal etmeye başlamak yararlı bir adım olabilir. Kendimizi eleştirdiğimiz anlarda içimizdeki eleştirel sesin konuştuğunu farkedip, o eleştirileri gerçeğin ışığında görmeye başlarsak bizi ele geçirmiş mükemmeliyetçiliğin sesinin kısılmasını sağlayabiliriz. Eksik ama güzel olmanın keyfine ancak bu koşulda varabiliriz.

Terapi desteği almak için:
Ayşenur Moral
0212 232 40 72
www.nisantasipsikoloji.com
(Merkezimizde yetişkin, çocuk ve aile terapisi desteği sağlanmaktadır.)

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir