Herkes Ceo Olmak İstiyor!

Herkes Ceo Olmak İstiyor!

Herkes Ceo Olmak İstiyor

Dünya nüfusu her geçen gün artmaya devam ediyor. İş dünyasında kalabalıklar arasında fark yaratmak, fark edilmek ve başarılı olmak da giderek zorlaşıyor. Üniversiteden mezun olan herkes iş konusunda daha az yorularak daha fazla kazanmanın hayallerini kuruyor. Peki bu kadar kolay mı?

Rol-Model Cem Hacıoğlu’nun Başarı Hikayesi

Herkes üniversiteden mezun olduğunda CEO olacağına inanıyor. Halbuki emek harcamadan hiçbir şey kazanılmıyor. Bunun en yakın zamandaki örneği Cem Hacıoğlu.

Cem Hacıoğlu, Kuleli Askeri Lisesinde okurken, ABD’nin en önemli devlet adamları ve bürokratlarını yetiştiren West Point Askeri Akademisinin sınavlarına girer. O yıl ABD ile yapılmış olan anlaşma gereği, ABD’ye her yıl gönderilen tek öğrenci kontenjanını almaya hak kazanır. Burada ekonomi ve inşaat mühendisliğine yönelen, yazları Dünya Bankasında staj yapan Hacıoğlu, 1992 yılında piyade teğmen olarak Türk ordusuna katılır.

1990’lı yıllarda PKK terör örgütünün eylemlerinin en fazla olduğu dönemlerde, Hacıoğlu dağlarda teröristlerin peşinde koşturur. Ama gönlünde askerlikte çok girişimcilik yatmaktadır. Dağda bulunduğu bir operasyon sırasında Dünya Bankasından telefon gelir. Hacıoğlu bir karar aşamasındadır. Riski göze alır ve ordudan ayrılarak Amerika’ya gider.

Dünya Bankasında araştırma analisti olarak göreve başlayan Hacıoğlu, iş idaresi master programlarından birine girebilmek için gece gündüz çalışır ve nihayet ABD’nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Massachusetts İnstitute of Technology (MIT) programına girer.

Cem Hacıoğlu Başarı Hikayesi

1998 yılında MIT’den aldığı MBA diplomasını cebine koyan Hacıoğlu’nun yeni durağı bu defa bir finans kurumu olan Merill Lynch’in New York’taki yatırım bankacılığı departmanlığıdır. Buradaki 3 yıllık tecrübe, Cem’e finans dünyasının daha sıra dışı ve girilmesi bir o kadar da zor olan “Hedge Fund/Private Equity” dünyasının kapılarını açar. Sırasıyla önemli firmalarda portföy yöneticisi olarak çalışır.

Ardından, Hacıoğlu’nun önüne, CEO’luk sunacak çok önemli bir fırsat çıkar. Portföy yöneticiliğini yaptığı ve sıvı doğal gaz (LNG) üretip pazarlayan “Applied LNG” isimli bir firma hatalı yönetim sonucu iflas tehlikesiyle karşı karşıyadır. Şirketin başına geçmesi teklif edilir. Cem, eşi ve 5 aylık bebekleri Efe’yi de yanına alarak Dallas’a yerleşir. Hacıoğlu 15 ay içinde çökme eşiğinde olan “Applied LNG”yi ayağa kaldırmayı başarır.

İş dünyasında ayakta güçlü bir şekilde durabilmek, mücadele edebilmek ve doğru hamlelerle ilerlemek, Cem Hacıoğlu’nun hikayesinde olduğu gibi asla tesadüf değil. Başarılı olmak için her şeyden önce çalışmak ve inanmak gerekiyor.

İş Hayatında Başarılı Olmanın Püf Noktaları

İş Hayatında Başarılı Olmanın Kuralları

  • Önce Kendinizi Tanıyın:Sevdiğiniz ve yetenekli olduğunuz alanda her zaman daha başarılı olacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Yeteneklerinizi, ilgilerinizi, ihtiyaçlarınızı doğru tespit edin.
  • Gerçekçi Olun: Önce ne olmak ve nereye gitmek istediğinize karar verin. Gerçekçi olmayan hedefler sadece enerji kaybı olacaktır.
  • Zamana Hükmedin: Zaman, hepimiz için aynıdır. Ancak onu kullanım biçimlerimiz birbirinden farklıdır. Zamanın efendisi olun. Günlerinizi ve hatta saatlerinizi acil ve önemli kriterlerine göre düzenleyin. Akıllıca ve sıkı bir şekilde çalışın. Çok detayda kaybolmayın.
  • Çalıştığınız İşteki Mali Dengeyi Önemseyin: Kazancınız sizin aynı zamanda motivasyon kaynaklarınızdan biridir.
  • Vefa Gösterin: Başarılı ve güçlü olduğunuzda sizinle birlikte mücadele eden insanlara vefa gösterin. Dostlarınızı, yanınızda yürüyen insanları asla unutmayın.
  • Risk Alın: Hayatta bazı şeyleri elde etmek için belirsizliği ve riski göze almak gerekir. Fırsatlar söz konusu olduğunda, fırsatları kazanca dönüştürecek riskleri, kendinizden emin bir şekilde taşıyabilmeli ve gerektiğinde elinizi taşın altına koyabilmelisiniz. Akıllıca risk alın.
  • Kişiliğinizin Güçlü Taraflarını Geliştirin: Sizi güçlü kılan özelliklerinizin farkına varmak ve zayıf olan özelliklerinizi tespit etmek başarınızı arttıran önemli bir faktördür.
  • Her Zaman Olmanız Gereken Yerde Olun: Woody Allen ünlü aforizmasında şöyle der, “Başarının yolu %80, sadece gitmeniz gereken yerde gözükmekten geçer.” Yorgun da olsanız, işiniz başınızdan da aşkın olsa, söz verdiğiniz ve bulunmanız gereken ortamlarda fiilen bulunun.
  • Metanetinizi Koruyun: Hayat hiçbir zaman dümdüz bir çizgide ilerlemez. İnişlerde,virajlarda ve keskin dönüşlerde metanetli olun.
  • İşinizi Sahiplenin: İşyerinde geçirdiğiniz zamanı çalışan gibi değil işin sahibiymiş gibi planlayın. İşinizi yaparken eğreti bir misafir gibi değil, ev sahibi gibi yapın. İşinizi daha iyi bir noktaya taşımak adına kurum aidiyeti duygusuyla hareket edin. Gerektiğinde lider gerektiğinde takipçi olun, iyi bir ekip üyesi olduğunuzu gösterin.
  • Dedikodu Yapmayın: Dedikodu, kurumların içini boşaltan, enerjilerini düşüren en büyük problemlerden biri. Dedikodu yapan insanlardan, konuştuğu sözü bilmeyenlerden uzak durun.
  • Ekip arkadaşlarınızı motive edin: Birbirinizi olumlu yönde etkileyerek sinerjisi yüksek işler ortaya koyabilirsiniz.
  • Kendinizi Güncelleyin: Kendi  alanınızla ilgili olarak bilgilerinizi sürekli olarak güncelleyin.
  • Sonuç Odaklı Olun: İşinizi takip edin ve işinizi başarılı olarak yerine getirin. En büyük keyif meyveleri toplamaktır.
  • Pozitif Olun: Pozitif İnsanlarla Birlikte Olun. Etrafınızda pozitif insanlar olsun, pozitif sonuçlar alırsınız.
  • İşiniz Tutkunuz Olsun: En önemlisi işinizi sevin. Çünkü eğer. İşiniz sizin için anlamlıysa, iş hayatınız eğlenceye dönüşür.

Nihayetinde günümüz trendi “Herkes ceo olmak” istiyor. Ama bunu başarabilmek için belli fedakarlıklarda bulunmanız ve belli bedelleri ödemeniz gerekiyor. Tabi ki öncelikle çok çalışmanız gerekiyor.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir