Hayırlı İşe Aracı Olmak

Hayırlı İşe Aracı Olmak

Hayırlı-Bir-İşe-Vesile-Olmak

Denklik Huzurun Anahtarı

Evlilikte küfüv (denklik) meselesinde, tarafların eğitim, kültür, görünüm, hayat tarzı, maddîyat, manevîyat ve aile durumunun birbirine uygun olup olmadığını iyice ölçüp tartmak elzem. Zira denklik huzurun anahtarı oluyor. Karı-kocanın birbirine yakın özelliklere sahip olması ailelerin de kısa sürede kaynaşmasını sağlıyor.

Evlilik müessesesinin kurulmasına öncülük ederken istişare büyük önem taşıyor. Nitekim

“Yapacağı işi ehli ile istişare edene, o işin en güzeli nasip olur.”

hadisini nazara alındığında iki tarafı ya da ailelerini tanıyan kişilerle bilgi alışverişinde bulunmak en güzeli. Tabii istişare edilirken kişilerin iyi tarafları söylendiği gibi zaafları da dile getirilmeli. Mesela erkek cimriyse ‘eli sıkı’ denilebilir veya kız savurgan bir şekilde para harcıyorsa ‘müsrif’ tanımı yapılabilir. Diğer türlü kız ya da erkek için ‘şöyle iyi, böyle iyi’ diye sürekli parlatmak ve karşı tarafı yanıltmak aracının görevi değil. Burada Efendimiz’in (sav),

“Bizi aldatan bizden değil.”

hadis-i şerifini akıldan çıkarmamak en doğrusu. Çünkü izdivaca vesile olup sevap kazanayım derken vebal altında kalınabilir.

Fahr-i Kainat Efendimiz,

“Kişi evlenmekle dininin yarısını tamamlamış olur. Diğer yarısı için de Allah’tan korksun.”

buyruğuyla ümmetini izdivaca teşvik ediyor. O (sav), işi olmayana iş, parası olmayana para temin ederek fakir olanları bizzat evlendiriyor. Bunun yanı sıra evlendirmeye de özendiriyor bizleri. Hatta

“Sadece Allah rızası için evlenen ve evlendiren Allah’ın dostluğuna layık olur.”

şeklinde beyanda bulunuyor.
Efendimiz’in (sav),

“En hayırlı şefaatlerden biri, evlenecek iki kişinin arasında yardımcı olmaktır.”

hadisi de Efendiler Efendisi’nin şefaatine mazhar olmak için birbirine denk kimseleri tanıştırmak, böylesine hayırlı bir işe vesile olmak çok önemli. Nitekim Osmanlı döneminin meşhur sultanlarından Kösem Sultan, hizmetinde bulunan cariyeleri iki-üç yıl sonunda eski saray görevlileri veya münasip mevkilerdeki kimselerle evlendirir. Evlendirdiği erkeğe geçimini sağlayacak bir dirlik; kıza da çeyiz, mücevher ve birkaç kese altın verir. Ayrıca onlara maaş bağlatır, bayramlarda ve özel günlerde altın keseleri hediye eder. Sultan, evlenme çağındaki yetim kızları bulup onlara çeyizle birlikte, oturacak ev ve eşya da temin ederek evlenmelerini sağlar. Hatta onun kurdurduğu ‘Yetim Kızları Muhafaza ve Evlendirme Vakfı’ meşhur olur.

Birilerinin mutluluğuna vesile olmak isteyenlere tavsiyeler:
Evlendirmek istediğiniz kişileri iyi tanıyın. İkisinden birini tanıyorsanız, tanımadığınız taraf için doğru ve güvenilir bilgiler edinmeye bakın.
Yalana dolana yer vermeyin, kişileri aldatmayın. Efendimiz’in “Bizi aldatan bizden değildir.” hadisini aklınızdan çıkarmayın.
Oğlan tek tük sigara içiyorsa veya kız namazlarını aksatıyorsa “Nasılsa evlenince düzelir.” demeyin. Düzelen de var düzelmeyen de. Bilgi verirken kişilerin, bireysel özelliklerinin yanı sıra zaaflarını da anlatın.
Çifti tanıyan ehil kişilerle istişare edin.
“Ben ona kefilim, kızım olsa veririm.” gibi iddialı cümleler kurmak yerine “Benim görevim sadece sizi tanıştırmak. Birbirinize uygun olup olmadığınıza siz karar verin.” deyip aradan çekilin. Durumu kontrol etmeye çalışmayın.

Son olarak muhtemel düğünler için yastığınızın altına küçük bir altın koymayı unutmayın.

Kaynak:: Yeni Bahar Dergisi

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir