Hareketsiz Yaşam Tehlikesi “Metabolik Sendrom”

Hareketsiz Yaşam Tehlikesi “Metabolik Sendrom”

Metabolik Sendrom

Metabolik Sendrom Nedir?

Sosyoekonomik şartların düzelmesi ve ülkelerin gelişmişlik düzeyinin artmasıyla birlikte sağlık problemlerinde azalma olmasını bekleriz. Çünkü şartlar iyileşmiş, imkânlar artmıştır. Maalesef durum böyle olmuyor. Şartların düzelmesi insanları daha fazla tüketime, hazır ürünler kullanmaya ve hareketsiz bir yaşama sürüklüyor. Hareketi buraya da mı koydun demeyin bana. Artık alışverişi bile oturduğumuz yerde internetten yapıyorsak şartlarımızın iyileşmesinin bizi hareketsizliğe sürüklediğini kabul etmemiz gerekir.

Yaşadığımız zaman dilimi böyleyken hastalıklar da bu şartlara bağlı gelişiyor. Metabolik sendrom kalp rahatsızlıklarının gelişmesine zemin hazırlayan çeşitli risk faktörlerinin bir arada bulunduğu ölümcül bir hastalıktır. İnsülin direnci, abdominal obezite, trigliserid yüksekliği, HDL kolesterol düşüklüğü, kan şekeri yüksekliği ve hipertansiyonun bir araya gelerek oluşturduğu ciddi bir problemdir.

Metabolik Sendrom

İnsülin direnci, vücuttaki dokuların şekeri kullanmasını engelleyip vücudun daha fazla insülin salgılamasına sebep olur. Açlık hissi, daha çok yemek yeme, sık acıkma ve atıştırma ihtiyacının fazla olması bu durumun sonuçlarıdır.

Abdominal obezite, karın bölgesindeki yağlanmaya bağlı oluşan, psikolojik açıdan hiçbir kadının kabullenemediği, ayrıca o bölgede hayati organların olmasıyla birlikte ciddi sıkıntılara yol açan bir problemdir. Türkiye koşullarında kadınlarda bel çevresi ölçümü için 84 cm, erkeklerde 94 cm’i sınır kabul edebiliriz.

Metabolik Sendrom

Trigliserit vücudumuzun belli oranda ihtiyacı olan bir yağ asitidir. Ancak kritik eşik olan 150 mg/dl’ yi geçtiği zaman damarlarda plak oluşumu ve tıkanmaya yol açarak kalp krizinden felce kadar birçok hastalığa sebep olur. HDL iyi huylu kolesterol olarak bilinir. HDL kolesterol ve kötü yağ asitlerinin damarlarda meydana getirdiği problemlere karşı vücudumuzun lehine çalışır. HDL’yi yükseltmenin en etkili yolu egzersizdir. Diyetle yükselmez.

2000 yılında yapılan araştırmaya göre Türkiye’de yaklaşık 10 milyon metabolik sendrom hastası olduğu tespit edilmiştir. Geçen 15 yıl bu sayıyı ne kadar artırdı az çok tahmin edilebilir. Rakamlara bakıldığında aslında ciddiyetle üzerinde durulması gereken bir hastalık olduğu anlaşılmaktadır.

Metabolik Sendrom

Metabolik Sendromu Olan Kişiler

  • 1.Hipertansiyon ve diyabet kontrol altında tutulmalıdır.
  • 2.Hazır besinlerden ve fast food türü yiyeceklerden uzak durmalıdır.
  • 3.Sigara ve alkol bırakılmalıdır.
  • 4.Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır.
  • 5.Günde en az 10.000 adım atmayı hayat felsefesi haline getirmelidir.
  • 6.Spor yapmalı, egzersizden kaçmamalıdır.
  • 7.Bunları hayatına uygulamak için mutlaka sağlık profesyonellerinden yardım almalıdır.

Sağlıklı günler hep bizimle olsun. Hayata gülümseyin ve kendiniz için harekete geçin.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir